Sprutserie på TV deler vandene

Der bliver drukket igennem og kastet op i DR3s nye omdiskuterede programserie »Druktur – Retur«, hvor unge danskeres vilde byture bliver fulgt på nært hold af et kamera. Politiker mener ikke, at programmet hører til på DR, mens alkoholekspert finder det tankevækkende.

Jonas fra »Druktur – Retur« har være til udpumpning otte gange og kan drikke 41 genstande på én druktur. Foto: DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal en public service-kanal vise unge mennesker drukture på TV? Det spørgsmål blev allerede rejst i sensommeren, da DR3 søgte deltagere til den nye programserie »Druktur – Retur«.

»Vi leder efter en m/k, som tæller dagene, til det bliver weekend, hvor du endelig kan gå i byen, drikke alkohol og feste med vennerne. Måske du også er en person, der ofte får såkaldte black-outs i forbindelse med indtagelse af alkohol og selv er nysgerrig på at vide, hvad der egentlig skete dagen før,« lød det i casting-opslaget fra DR, som fik flere politikere og enkelte eksperter til på forhånd at angribe programmet.

Nogle så opslaget som en farlig opfordring til hæmningsløs druk, andre erklærede det uegnet til DR og opfordrede til debat om grænserne for public service-TV.

En af de kritiske stemmer var Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, og det første afsnit af »Druktur – Retur« har ikke ændret hans syn på programmet.

I programmet følger seerne Jonas fra Hvide Sande på hans drukture. Jonas drikker, indtil han segner, og hans drukture er adskillige gange endt på hospitalet. Programmet er en ukommenteret dokumentarisk reportage uden eksperter og holdningsmennesker på sidelinjen.

»Det mangler en del i forhold til den kvalitet, som man kan forvente fra DR. Efter kritikken lovede DR, at det ville være en debatskabende program – og ikke alt for realityagtigt. Det er ikke et realityprogram i klassisk forstand, men jeg mangler nogle fagpersoner, fakta om alkohol og noget mere fokus på ulykker som følge af alkohol. Jeg synes, at DR skulle være gået et spadestik dybere og ikke bare lade en ung mand udstille sit alkoholforbrug,« siger Morten Marinus.

At DR3 aktuelt også sætter fokus på alkohol i den videnskabelige programserie »Tømmermændshospitalet« og »Min brandert til skræk og advarsel« om alkoholrelaterede ulykker, ændrer ikke Morten Marinus holdning.

»Isoleret set giver programmet mig ikke lyst til at debattere alkohol, og man kan ikke forvente, at de unge seere ser en hel vifte af programmer. Jeg tror, at mange bare vil grine lidt af Jonas,« siger Morten Marinus.

Undrer sig over at ingen griber ind

Kit Broholm, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og ekspert på alkoholområdet, har også set det første afsnit af »Druktur – Retur«, og hun finder udsendelsen tankevækkende.

»Programmet burde sætte gang i en masse debat. Udsendelsen viser en problematisk alkoholkultur,« siger Kit Broholm og peger på, at hovedpersonen Jonas tilsyneladende har et seriøst alkoholproblem, der bliver negligeret af både familie, venner og det værtshus og hospital, som han frekventerer.

»For mig at se har Jonas et så betydeligt alkoholproblem, at han skal i alkoholbehandling. Når han ser en flaske, så skal den bundes. Han får black-outs. Han har været til udpumpning flere gange, han kan ikke kontrollere sit alkoholindtag, og når man kan drikke 41 genstande, så har man udviklet en alkoholtolerance, som peger på et seriøst problem,« siger Kit Broholm, der undrer sig over, at der ikke er nogen, der griber ind.

»Hele udsendelsen viser et svigt i forhold til at hjælpe. Blandt hans kammerater er der en kultur, hvor man griner, når han falder, og først reagerer, når han er tæt på at være bevidstløs. Han har været til udpumpning på hospitalet uden at blive sendt i alkoholbehandling. På værtshuset reagerer man heller ikke, selv om man ifølge restaurationsloven ikke må udskænke alkohol til folk, der er meget berusede. Først på et meget sent tidspunkt forsøger en ung pige at hjælpe ham. Hvorfor er der ikke et ansvarligt voksent menneske til stede på værtshuset, der langt tidligere griber ind?« siger Kit Broholm, som mener, at en del af svaret er, at vi har en alkoholkultur, som er alt for accepterende og positiv over for et alkoholforbrug, der reelt er et problem.

Virkeligheden råt for usødet

»Vi skal have ændret den måde, som vi omgås alkohol på, så det bliver et nydelsesmiddel, som vi nyder i begrænset omfang, og uden det giver anledning til den drukkultur, som bliver demonstreret i udsendelsen,« siger Kit Broholm, som frygter, at »Druktur – Retur« ikke vil anspore til den fornødne eftertanke.

»En del unge mennesker oplever verden på en måde, der er forvrænget i forhold til, hvor alvorligt et for stort alkoholforbrug i realiteten er – både for vores sundhed, for vores sociale relationer og for vores evne til at fungere i verden. De vil måske opleve drukturene i programmet som meget almindelige og grine ligesom Jonas’ venner. En sådan reaktion er et spejl af vores alkoholkultur, hvilket burde vække en eftertanke hos os alle sammen,« siger Kit Broholm.

Ifølge Erik Struve Hansen, der er souschef på DR-Ung og ansvarlig for »Druktur – Retur«, er det et helt bevidst valg, at man ikke lader eksperter eller andre kommentere Jonas og de kommende deltageres drukture:

»Vi vil gerne vise vores seere virkeligheden råt for usødet, og så lade dem selv tage stilling. Vi synes, at diskussionen bliver bedst, hvis vi ikke prøver at styre den eller kommer med en løsning.«