Spoiler: De bedste »Game of Thrones« fanteorier

Få serier har fostret så megen spekulation, og så mange teorier som »Game of Thrones«. Med et cast, på den gode side af temmelig mange, og forviklinger, der strækker sig årtusinder tilbage, er der utallige tråde at granske og forene i en stor samlende teori. Med sæsonens sidste afsnit klar er mindst én teori endeligt bekræftet, mens andre stadig står.

Foto: HBO.
Læs mere
Fold sammen

(opdateret med rettelse)

Først en advarsel.

Hvis man roder rundt et eller andet sted i sæson 2-3 stykker, bør man nok undlade at læse med her.

Hvis man samtidig ikke vil blive lige så apatisk som Brandon Stark, ved at få fremtiden ødelagt af forhåndsviden, skal man nok også afholde sig fra at læse spekulationerne. Måske er en af de følgende fanteorier et 1:1 kort over de tanker, som seriens skabere har gjort sig for nøglekarakterene. Overalt på nettet, dybt i kommentarsektionerne på fora, såsom Reddit, er der måske en eller anden tilfældig seer, der har set dybere ind i serien end andre, og ramt den, som var de John Faxe Jensen i sommerdagene 92.

Teorierne er overordentlig komplekse, men her er nogle af hovedpunkterne:

Brandon Stark er The Night King

Denne teori tog for alvor fart efter et af de bedste tidsrejseplot i populærkultur nogensinde. I sidste sæsons episode »The Door« overtager Brandon Stark kontrollen med sin retarderede følgesvend Hodor, for at blokere en dør for fjenden, så Brandons hjælper Meera kan trække ham væk, mens hun råber »Hold the door«. Samtidig befinder Brandon Stark sig i fortiden, hvor han ser den unge Hodor få et epileptisk anfald, hvor han ligger og skriger »Hold the Door«, »Hold the Door«, der langsomt bliver til »Ho-dor« og endeligt til »Hodor«, hvilket er det eneste Hodor siden kan sige.

Med andre ord er det, i modsætning til de fleste tidsrejseplot, ikke en begivenhed i fortiden, der ændrer fremtiden, men en begivenhed i fremtiden, der påvirker Hodor i fortiden. Eller også er alle begivenheder skæbnebestemt ud fra »fixed time« teorien, der betyder, at tiden ikke kan ændres. »The ink is dry« som det hedder i serien.

Brandon drev »The Mad King« til vanvid

Teorien, om at Brandon er The Night King, bygger videre på princippet, og væver begivenhederne sammen. I selvsamme afsnit overværer Bran skabelsen af den første White Walker, der bliver til The Night King. Da han vågner fra trancen er han i præcis samme positur som den mand, der bliver The Night King. Teorien går på, at Bran rejser tilbage i tiden, da det står klart, at menneskene taber den store krig mod The Night King.

Deres sidste chance er, at krigen aldrig finder sted. I første omgang forsøger han at overtale The Mad King til at udslette fjenden, mens tid er ved at hviske i hans øre, hvilket i stedet driver kongen til vanvid, så han bliver The Mad King, og dermed sætter seriens begivenheder i gang.

Brandon byggede muren

I stedet rejser Brandon endnu længere tilbage og bygger, som Bran The Builder, den store mur for at holde ondskaben ude så længe som muligt. Da det står klart, at heller ikke det er nok, rejser han tilbage til tidernes morgen og besætter den mand, der bliver forvandlet til The Night King. Undervejs trodser han dog advarslerne og bliver i trancen for længe, så han reelt bliver The Night King. Dermed har Brandon Stark gennem alle årtusinderne været The Night King.

Hvem er »The prince that was promised«?

Gennem det meste af serien har ypperstepræstinden Melisandre fablet om »the prince that was promised«, som er menneskehedens sidste chance i kampen mod ondskaben.

Det mest oplagte er, at det er Jon Snow, som vi nu ved i virkeligheden er Aegon Targaryen, søn af Ned Starks afdøde søster Lyanna Stark og Rhaegar Targaryen. Dermed er Jon Snow den ægte arving til Jerntronen, mens Daenerys er hans faster og altså kun nummer to i tronfølgen. Andre teorier fortæller, at Daenerys er den lovede prins, da ordet prins er kønsneutralt på sproget Valyrisk.

Det kan også være, at det er en dansker, der er »Game of Thrones« verdenens sidste chance. Teorien bygger på, at sætningen »Lord of light« i virkeligheden betyder »Gold hand«, hvilket passer på Nikolaj Coster-Waldaus Jaime Lannister.

Den sidste kandidat er seriens grå eminence Ser Davos. Teoriens udgangspunkt er Mellisandres omtale,» af en kriger vil drage et brændende sværd fra flammerne, og det sværd er Lysbringeren«.

I en tidlig episode drager Stannis Baratheon sværdet ud af flammerne og efterlader det i sandet. Efter den dramatiske scene snupper Ser Davos skødesløst sværdet og vandrer væk med det. En god del af profetiens øvrige forudsigelser passer også på Ser Davos, og dermed kan seriens grå eminence i virkeligheden være menneskehedens sidste mulighed.

Ned Stark lever

En af de mere udfarende teorier er, at Ned Stark stadig lever.

Som bekendt blev han henrettet på ordre af Kong Joffrey. Ideen er blandt andet et forsøg på at flette Aryas historie sammen med resten af fortællingen.

Indtil videre virker det sært afsondret fra resten af historien, at hun bruger så lang tid på at blive en del af det hemmelige snigmorder broderskab, The Faceless Men.

Men med denne teori tjener hendes historie et højere formål. Teorien går på, at første gang Arya ser Jaqen H’ghar, fra The Faceless Men, er helt tilbage i første sæson, hvor han bliver transporteret ud af The Red Keep som fange.

Det er dog usandsynligt, at han er blevet fanget af simple soldater, så i stedet har han ladet sig fange for at komme ind i cellen, hvor Ned Stark afventer sin dødsdom. Han er så betalt til enten at udgive sig for at være Ned Stark, eller lade en anden udgive sig for Ned Stark, der bliver halshugget i hans sted.

Det kan også tænkes, at Jaqen H’ghar i virkeligheden er Aryas fægtetræner Syrio Forel, der tog Jaqen H’ghars identitet efter denne blev halshugget som Ned Stark.

Det passer med, at fægtetræneren siger til Arya »Der er kun en Gud og hans navn er død«, mens Jaqen H’ghar siger, »Der er kun en Gud, og en pige kender hans navn«, mens han fortsætter hendes træning.

Teorien bliver understøttet af, at Sansa i bogen ikke synes, at det afhuggede hoved ligner hendes far, mens Ned Starks enke Catelyn Stark undrer sig over, at hans knogler ser besynderligt små ud. Ifølge teorien gemmer Ned Stark sig, det er endnu uvist af hvilke årsager, men kan knytte Aryas forløb tættere til resten af historien.

Hvem dræber Cersei?

Cersei Lannister lever med en dødsdom over hovedet, efter en spåkone har forudset de største begivenheder i hendes liv.

Spåkonen forudså, at hun vil blive dræbt af »valonqar«, der er vaylirisk for »lille bror«. Det mest oplagte er, at Tyrion Lannister vil dræbe hende, men det oplagte er usandsynligt i »Game of Thrones«, så teorierne går på, at hun vil blive dræbt af hendes tvillingebror Jaime Lannister, eller dø under fødslen af endnu en søn.

Den søn vil være lillebror til hendes afdøde børn, men i et muligt tvist kan han også være halvbror til Gendry, som vi kender som Cerseis eksmand Roberts uægte søn, men som kan være hendes førstefødte søn, som hun i seriens andet afsnit fortæller døde som spæd.

Det er blot et lille udpluk af de mange, dybt forgrenede fanteorier, der forener seriens forskellige plot i den store teori om alt.