Spillestedernes nød falder tilbage på staten

Staten har i lang tid underfinansieret landets mange spillesteder, mener formanden for Kunstrådets Musikudvalg.

Formanden for Kunstrådets Musikudvalg Giordano Bellincampi mener staten underfinansierer landets spillesteder Fold sammen
Læs mere
Foto: Reimar Juul

”Spillestedsområdet er underfinansieret. Det kræver flere penge fra staten , hvis man skal matche spillestedernes kunstneriske niveau,”. Det siger Giordano Bellincampi, der er formand for Kunstrådets Musikudvalg. Det sker efter Berlingske Tidende i går kunne fortælle, at flere af landets spillesteder er truet af lukning på grund af finanskrisen.

Udvalget står for at for at uddele de statslige midler, der er afsat på finansloven til spillesteder rundt om i landet. I går opfordrede formanden for de rytmiske spillesteder i Danmark, Jesper Nordahl, Kunstrådets Musikudvalg til at lægge pres på politikerne for at afsætte flere penge til landets spillesteder. Men Kunstrådets Finansudvalg kan ikke gøre mere, mener Giordano Bellincampi.

Bolden hos kulturudvalget
”Jeg har allerede fortalt kulturminister Carina Christensen, at landets spillesteder er underfinansieret, og at staten behøver at øge tilskuddet, hvis man også skal leve op til de ambitioner, som er ude i kommunerne. Her vil man gerne være med til at støtte lokale spillesteder, hvis staten også giver et tilskud,” forklarer Giordano Bellincampi, der samtidig understreger, at de kommunale støttekroner ellers risikerer at gå tabt.

” Havde vi haft flere midler, havde vi også udnævnt regionale spillesteder i både Esbjerg og Aalborg. Det havde betydet økonomisk støtte fra både stat og kommune, men nu risikere man at de kommunale støttemidler går tabt, fordi staten ikke ønsker at matche de kommunale udgifter. Man taber altså på begge områder. Og det går ud over musikken,” siger han.

Han mener, at bolden nu ligger hos Folketingets kulturudvalg.

”Det er politikerne som ene og alene kan beslutte, om spillestederne skal have flere midler. Vi har allerede uddelt de midler, som staten i forvejen har øremærket. Derfor nytter det ikke, at spillestederne henvender sig til os, for vi har ikke flere penge,” siger han.

Det har igen ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Carina Christensen, men Enhedslistens kulturordfører Per Clausen kræver nu handling fra kulturministerens side.
”Kulturministeren må på banen med en aktiv indsats for at hjælpe de danske spillesteder. Fortsat passivitet fra ministerens side kan få katastrofale konsekvenser for dansk musikliv, udtaler Per Clausen kulturordfører for Enhedslisten,” lyder det fra Per Clausen.