Spillesteder ramt af finanskrise

Færre besøgende og mindre omsætning betyder, at flere af landets spillesteder risikerer at dreje nøglen om.

De danske spillesteder er ramt af finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birger Schjørring
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Culture Box, Stengade 30 og La Fontaine.
Tre københavnske spillesteder der har enorm stor betydning for både de danske og internationale kunstnere, som har spillet der. Men hvis ikke kulturministeriet kommer spillestederne til undsætning inden for meget kort tid, vil de med alt sandsynlighed lukke, vurderer Jesper Nordahl, der er formand for forening af rytmiske spillesteder i Danmark, spillesteder.dk.

»De danske spillesteder er meget hårdt ramt af finanskrisen. Faldende billetsalg, stigende priser på bands, og et markant fald i ølsalget, gør, at steder som Culture Box og La Fontaine er i alvorlige problemer og risikerer at lukke, medmindre de får en økonomisk indsprøjtning,« siger Jesper Nordahl.

Spillesteder.dk repræsenterer 75 forskellige spillesteder landet over, som alle får økonomisk støtte fra stat og kommune. Men de danske spillesteder behøver en væsentlig egenindtjening for at få balance i budgetterne. En egenindtjening som er gået væsentlig, ned efter finanskrisens brød igennem.

»Selv i gode tider har vi økonomisk balanceret på et knivsæg, Vi skal i høj grad leve af vores ølsalg, som alene hos vores medlemmer er faldet med med 20 procent den seneste tid. Samtidig går koncertgængere måske nu kun til koncert én gang om måneden, hvor det før i tiden var tre gange,« siger Jesper Nordahl.

Hjælpepakke nødvendig
Det elektroniske spillested Culture Box er internationalt anerkendt og et af de 18 regionale spillesteder i landet, som modtager en særlig støtte af Kunstrådets Musikudvalg, for at de til gengæld fremmer musikken inden for netop deres område.
Men de seneste måneders økonomiske udvikling har gjort, at spillestedet kigge lige ned i afgrunden, siger Kenneth Christiansen, der er medejer af Culture Box.

»Vi skal skaffe et temmelig højt beløb inden den 1. Marts, ellers bliver vi simpelthen nød til at afvikle Culture Box. Vi har mistet 25 procent af vores omsætning i forhold til for et år siden. Folk går simpelthen mindre i byen, og bruger færre penge. Samtidig er der en stigende konkurrence fra andre elektroniske musiksteder«.

Han vurderer, at Culture Box skal skaffe i alt 400.000 kroner inden for de næste fire måneder, for at stedet kan undgå at dreje nøglen om.

»Vi håber, at vi kan få økonomisk hjælpepakke her og nu, og at vi på sigt kan få forhøjet vores årlige støtteordning,« siger Kenneth Christiansen. Vi får i øjeblikket 1,35 millioner kroner om året fra kommunen og staten. Men jeg vil mene, at vi skal have 2 mio. kroner årligt, for også at kunne leve op til de forpligtelse, som vi har i kraft af, at vi er et regionalt spillested«.

Onsdag formiddag mødtes formanden for spillesteder.dk med kulturminister Carina Christensen for at diskutere en eventuel økonomisk redningspakke til spillestederne. Mødet førte dog ikke til nogle konkrete initiativer.

»Kulturministeren lovede, at hun ville kigge på det, og jeg havde heller ikke forventet, hun ville love en hjælpepakke med det samme. Men vi står altså med 18 regionale spillesteder, som er ved at bukke under for finanskrisen. Det ville være en kulturpolitisk katastrofe,« siger Jesper Nordahl.