Spillesteder havde håbet på en mere langsigtet plan: »Det kommer jo desværre ikke som en overraskelse«

Folketingets partier indgik sent fredag aften en aftale om genåbningens fase fire. Det blev dårligt, men ikke overraskende, nyt for de danske spillesteder.

Nu er der mere vished om, hvordan efteråret kommer til at se ud for kulturlivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er fortsat ikke udsigt til stå ved scenen og synge med på sin yndlingssang. For spillesteder med stående publikum skal nemlig fortsat holde lukket.

Sådan lyder det af aftalen om fase fire af genåbningen, som Folketingets partier blev enige om sent fredag aften.

Og beslutningen kommer ikke som en overraskelse, lyder det fra Esben Marcher, sekretatiatschef for interesseorganisationen for festivaler og spillesteder, Dansk Live.

»Det kommer jo desværre ikke som en overraskelse, vi har jo godt kunne se hvor det ville ende,« siger han.

Også Jesper Majdall, direktør for Bremen Teater og Hotel Cecil, havde forudset resultatet af aftalen. Han havde dog håbet på en mere langsigtet aftale.

»Jeg havde efterlyst, at man fik det lange lys på, så vi fik et perspektiv at operere ud fra,« siger han sent fredag aften.

I den nye aftale lyder det, at lokaler der anvendes som spillesteder med stående publikum, på nuværende tidspunkt fortsat vil være lukket.

Erhvervsministeren og kulturministeren skal nu se på, hvorvidt det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at der kan ske en yderligere genåbning af spillesteder, professionel idræt og breddeidræt, kulturarrangementer, herunder teaterforestillinger, koncerter, biografforestillinger, tv-produktioner mv., konference- og messecentre og lignende

»Det går den forkerte vej«

De danske spillesteder har været under enormt økonomisk pres efter nedlukning det seneste halve år.

»Selvom de (spillestederne, red.) har haft kompensationsordninger, der selvfølgelig har hjulpet dem igennem, så dækker de jo ikke de fulde lønomkostninger,« siger Esben Marcher.

Han fortæller, at han nu ser frem til de snakke de skal have med erhvervsministeren og kulturministeren om kompensation.

Også Jesper Majdall er bekymret for spillestedernes fremtid, for det går den forkerte vej siger han.

»Kommer løsningerne ikke på plads, så står vi jo med mange medarbejder, der ikke ved, om de har noget at komme tilbage til«.

Aftaleparterne er enige om, at så længe erhvervs-, kultur- og idrætslivet er underlagt restriktioner fra myndighederne som følge af coronavirus, vil der være behov for økonomisk kompensation til de berørte virksomheder.