Spil sommeren væk

I ferien har vi tid til at fordybe os i de bedste spil til mobilen. Her er otte af de mest interessante tidsrøvere netop nu.

Computerspillet Framed 2. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PES 2017

★★★★☆☆

Udviklet af Konami til iOS og Android

Fodboldspil til de mobile platforme har eksisteret lige så længe som de mobile platforme i sig selv, men jeg er indtil videre aldrig stødt på et, der kunne genskabe den samme fornøjelse som den, jeg får, når jeg spiller med min controller i hånden på mit store TV i stuen via en af de nyeste konsoller. Grafik, lyd, præsentation, dybde – det bliver aldrig helt det samme i miniformat. Men mest af alt handler det om styringen, som bare ikke kan blive lige så præcis, når jeg bliver tvunget til at fedte rundt med tommelfingrene på skærmen. I kampenes hede ender det alt for ofte med febrilsk trykkeri og missede chancer samt banden og svovlen til følge.

PES 2017 gør dog et bravt forsøg, og det er tydeligt, at udviklerne har arbejdet intensivt med at forsøge at finde et styringslayout, der kan mere end bare prøve at imitere konsollernes controller. De er kommet nærmere problemets løsning ved at kombinere den klassiske tommelfingerstyring med intuitive, retnings­bestemte »flicks« med fingrene, og det virker faktisk forbløffende godt. Uden VM på TV eller et ordentligt fodboldspil på konsollen kan PES 2017 rent faktisk gå an, når bold­feberen sætter ind i sommerhuset.

flipping Fold sammen
Læs mere

 

Battle Bay

★★★★☆☆

Udviklet af Rovio til iOS og Android

Jeg hader de fleste free-to-play-spil. For mig at se er de resultatet af en ganske forkert måde at opfatte spiludvikling på, fordi det for disse såkaldte gratisspil alt for hurtigt bliver alt for tydeligt, at de jo slet ikke burde være gratis. Så i stedet for at fokusere på at skabe en fuldendt oplevelse forsøger udviklerne febrilsk og enerverende at vriste penge ud af mig, så de kan få betaling for det arbejde, de har lagt ud for, da de skabte spillet. Det giver mig langt de fleste gange følelsen af at stå med et produkt frem for et spil mellem hænderne, og al charmen ved at spille det går fløjten.

»Battle Bay« er undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er gratis at downloade, og det er som ventet fyldt med diverse finter for at få spilleren til at punge ud. Men de er indført med subtil omhu, og når du først sætter dig i din krigsbåd og sammen med dit hold på fire andre både sejler af sted for at nakke modstanderholdet, står det klart, at spillet grundlæggende er udviklet med kærlighed frem for kynisme. Jeg ved ikke, om det er, fordi Rovio allerede har tjent så meget på »Angry Birds«, at de ikke behøver at sulte længere, men »Battle Bay« rammer plet som fornøjelig, hurtig multiplayer-action.

battlebay Fold sammen
Læs mere

 

Framed 2

★★★★★☆

Udviklet af Loveshack Ent. til iOS

Det første, der vil imponere dig ved »Framed 2«, er spillets unikke stil og perfekt ramte stemning. Uden nogen form for forklarende tekst eller ikoner men til gengæld pakket ind i et fantastisk soundtrack og en skarp, visuel stil bliver scenen sat med det samme. Du er landet direkte i en film noir fra 60erne med agenter i stilfulde­ jakkesæt, der hemmelighedsfuldt bytter kufferter, mens en mystisk kvinde betragter begivenhederne fra skyggerne. Til tonerne af xylofon-baseret swingende jazz naturligvis. Og i stedet for at se passivt til, mens historien om agenten, der skal infiltrere en kriminel bande, udfolder sig, er det i højeste grad op til dig at få den til at hænge sammen.

Spillet er nemlig opdelt i en række filmiske skærmbilleder (eller »frames«, deraf spillets navn), hvoraf en del af dem kan flyttes rundt på og bytte plads. Det gælder så for dig om at få dem sat sammen på en måde, så spillets agent-helt når helskindet eller uset fra det første til det sidste billede.

Det er vildt sjovt at spille rollen som kombineret filmklipper og gåde­løser, og selv når din agent bliver fanget (hvilket sker konstant), er det underholdende at betragte, ikke mindst på grund af den indlagte humor, som kan lede tankerne hen på klassiske agentfilm à la dem med Jean-Paul Belmondo i hovedrollen.

framed Fold sammen
Læs mere

 

Monument Valley 2

★★★★★★

Udviklet af ustwo til iOS og (snart) Android

Det første »Monument Valley« var fantastisk, og toeren er heldigvis mere af det samme. I et smukt udtænkt banedesign, stærkt inspireret af M. C. Escher og hans synsbedragende kunstværker, gælder det om at få den lille kvinde Ro og hendes datter fra punkt A til B ved at dreje og ændre synsvinklen på dele af banen. Dette er i sig selv en utroligt berigende oplevelse, for ud over de genialt udtænkte baner er grafikken mindst lige så forbløffende – så smuk i sin naivistiske simplicitet, men også virkningsfuld i sit udtryk med en nærmest poetisk dybde.

Samtidig er de mildt udfordrende, men altid logiske gåder blot symboler eller virkemidler for »Monument Valley 2s« egentlige mission, som er at fortælle historien om at være forældre og se sit barn vokse op og selv blive moden.

Den, og dermed spillet, er opdelt i en række kapitler, som hver indledes med en enkel overskrift, der ultrakort sætter scenen og beskriver stemningen eller problematikken. Derefter går man som spiller i gang med at eksemplificere og pointere ved at løse gåderne og få Ro og datter til at mødes, adskilles, forenes eller samarbejde. Det er smukt, poetisk og konstant underholdende.

monument Fold sammen
Læs mere

 

Arkanoid Vs. Space Invaders

★★★★★☆

Udviklet af Square Enix til iOS og Android

To legendariske spil fra 80erne smeltes sammen, og skøn, tempofyldt arkade-action opstår. Hvor de gamle giganter »Batman v Superman« fejlede på det hvide lærred, sejrer »Arkanoid Vs. Space Invaders« digitalt, for de samarbejdende japanske spilhuse Taito og Square Enix formår at få de to arketypiske former for gameplay til at gå fint hånd i hånd, og det skaber en frisk og samtidig svært vane­dannende spiloplevelse.

En ellers ganske ligegyldig historie om nogle brave animé-rumheltes kamp for at forsvare civilisationen mod blodtørstige aliens kæder banerne sammen, men det er pænt at se på og giver fingrene en velfortjent pause mellem kampene, som bare vokser og vokser i intensitet. Du styrer et rumskib på den nederste del af skærmen, et rumskib som sjovt nok ligner battet fra »Arkanoid« på en prik. Fra skærmens top daler det så ned med rumvæsner, som affyrer missiler mod dig præcis som i »Space Invaders«. Men i stedet for at undgå de pågående projektiler gælder det om at smaske dem tilbage i hovedet på fjenderne.

Naturligvis optjener du point, mens du gør det, og jo bedre (og hurtigere) du klarer dig på banerne, des flere lækre upgrades, underlige figurer og fyrværkeribårne præmier modtager du. Ligetil og svært effektivt.

Arkanoid Fold sammen
Læs mere

 

Jaipur: A card game of duels

★★★★★☆

Udviklet af Asmodee Digital til iOS og Android

»Jaipur« er det perfekte spil, når du sidder i skyggen ved poolen og har lyst til at blive mentalt udfordret, uden at det bliver uoverkommeligt eller for anstrengende. Det er et digitalt kortspil og foregår i et fiktivt Mellemøsten i det forrige århundrede, hvor kameler og handel i tilsandede boder langs ørkenveje står øverst på dagsordenen. Du er en handelsmand, og kortspillet symboliserer dine handler med andre, mens målet er at komme rigest ud af hver enkelt spilomgang.

Handelsvarerne på kortene er guld, ædelsten, silke og krydderier, som hver især har en værdi. Som handelsmand bliver du tildelt en mængde kort, og derefter skiftes du med din modstander til enten at købe eller sælge ved at tage kort op fra bordet eller smide dem fra hånden. Derudover er der et godt afstemt antal ekstra småregler, deriblandt kamel-kort, der rydder bordet og den slags. Netop de små variationer giver spillet dybde, uden at du behøver andet end at gennemføre spillets tutorial en enkelt gang for at fatte det hele.

Jeg kendte ikke til det originale »Jaipur«-brætspil, men digitaliseringen her er et yderst underholdende eksempel på et velfungerende kortspil. Simpelt, men med dybde, indbydende uden at være banalt.

jaipur Fold sammen
Læs mere

 

Vignettes

★★★★☆☆

Udviklet af Armel Jestin til iOS

»Vignettes« er et rart, lille gådespil, som alle i familien kan hygge sig med, hvis solen en dag har bestemt sig for at blive bag skyerne. Princippet er nemlig såre simpelt. Du ser en lille 3D-tegning af en ting på din skærm, som du så kan dreje rundt og manipulere med i 360 grader, indtil dens silhuet pludselig viser et billede af en anden ting. For eksempel ser du en stegepande, men ved at dreje tegningen, fremkommer silhuetten af en slikkepind. Og vender du slikkepinden i en særlig vinkel, ligner det en tallerken og så fremdeles.

Det lyder dog mere simpelt, end det reelt er, for »Vignettes« er samtidig indhyllet i en særpræget og mystisk stemning, der fører tankerne over på gådespil som »The Room«. Spillet er således skabt helt uden hjælpetekster eller anden behjælpelig information, så du må selv dechifrere de temmelig abstrakte menuer, lære at navigere og regne dig frem til meningen med og sammenhængen mellem tegningerne. Et stykke inde i spillet bliver det endog yderst udfordrende at finde den helt rette vinkel og position, før en godt gemt figur dukker op på nærmest magisk vis.

»Vignettes« er simpelt og lidt for kort, men ikke desto mindre et underfundigt og anderledes tænkt greb på gådespilgenren.

vignettes Fold sammen
Læs mere

 

Flipping Legend

★★★★★☆

Udviklet af Noodlecake Studios Inc til iOS og Android

Det er udviklerne bag de brillante »Stickman Golf«-spil, som har skabt »Flipping Legend«, og det kan både ses og mærkes. Visuelt ligner det umiddelbart noget, der er trukket ud af en Minecraft-klon med stærkt pixelerede figurer og en tung 8-bit retrostemning over alt lige fra baggrunde til lyd-samples. Men bag ved det klodsede ydre mærkes med det samme en enorm ekspertise, hvor moderne spildesign og old school æstetik blandes til perfektion.

»Flipping Legend« tilhører således den nærmest søndertrådte »Endless Runner«-genre, hvor du styrer en figur, der er i konstant bevægelse fremad, men i stedet for at gøre som f.eks. »Subway Surfers« flugter spillet i sin helt egen hektiske retning af genial galskab.

I løb med din figur kan du skifte mellem tre baner opdelt i felter, hvor der enten står fjender, forhindringer, bonusting eller noget helt fjerde og venter. Uret tikker konstant nedad, så det gælder om at fræse af sted og skiftevis smadre, undgå eller indsamle i en rytme, der dikteres af det finurligt svedige soundtrack. Der er otte forskellige figurer at styre med hver deres specielle færdigheder. Det er vanvittigt, stressende, udfordrende og fyldt med sort humor.

flipping Fold sammen
Læs mere