Spil i det fri

Sommer er lig med leg. Og bliver man træt af at lege byggematador indendøre, er det oplagt at udnytte regnpauserne til udendørs lege, hvor man også får (mere eller mindre) motion. Vi har prøvet seks af denne sæsons park-, have- og strandspil til voksne, børn og hunde.

Disc Golf i Valbyparken med Gitte Holtze og Maise Njor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den flyvende børnetallerken

Frisbee er ikke bare noget, man fordriver tiden med på græsplænen eller stranden. Det er så meget en sport, at der siden 1980erne har været afholdt VM i forskellige udgaver af frisbee. Det betyder dog ikke, at begyndere ikke kan kaste sig ud i at flyve med den runde plasticsag.

Og er man netop begynder og/eller skal spille på stranden, skal man have fat i en lettere frisbee end dem, der benyttes i professionel sammenhæng, så man ikke risikerer at slå sig eller komme til at skade andre.

Børn kan selvfølgelig også kaste med, og til det formål er Disccraft juniorfrisbee genial - den er lidt lettere og har en lidt mindre diameter end sin voksne fætter, så den er nemmere at håndtere i både kaste- og gribe-situationen.

Ligesom for voksne gælder det, at har man aldrig prøvet at kaste en frisbee før, skal der lidt øvelse til - men efter første succesoplevelse vil ungerne garanteret synes, det er sjovt.

 

Junior Ultrastar, 85 kr.

Foto: PR.

Flyvefærdig sørøver

Er det ikke kedeligt at flyve med drage, spurgte en bekendt. Svaret er nej. Denne skribent har ikke fløjet med drager i et tocifret antal år, men blev kastet tilbage til barndommens begejstring, da det lykkedes at få dyret højt op på himlen.

Ligesom dengang kræver det lidt øvelse at få nylondragen op i luften. Selv med en frisk vind fra vest kan man ikke bare stå bomstille og løfte den opad og regne med, at så flyver den - man må løbe den i gang og huske at give line undervejs.

Drager fås i mange modeller. Jolly Roger, som vi har testet, er - udover sit flotte sørøver-look - især velegnet til små børn, fordi den er let og lille og kun har en enkelt line at holde styr på. Linen er 60 meter og der følger håndtag og en praktisk opbevaringspose med.

Drage, Jolly Roger 99 kr.

Foto: PR.

Vandleg for vufferne

Selv om solen ikke brager ned, er en tur i vandet en næsten obligatorisk del af en strandtur. Og når man så er derude i bølgen, hvad skal man så lave, når man bliver træt af bare at plaske lidt rundt? Man kan for eksempel spille bold - og til det formål er Waboba bolden perfekte, fordi den har den feature, at den hopper på vandoverfladen.

Waboba fås i et utal af varianter og størrelser - fra de lidt store, som er særligt børnevenlige, fordi de er nem(mere) at gribe, til dem, der skifter farve i solen.

Og så er der sæsonens nye model, som er designet til familiens firbenede medlemmer. Den er skrigende gul og dermed nem at spotte på det blå hav, og har en størrelse, som lige kan være i gabet på en hund.

Og at dømme efter denne skribents Golden Retriever er Waboba Fetch Dogball et hit. Hunden drønede begejstret og voldsomt logrende ud i bølgerne, greb bolden og hundesvømmede tilbage på stranden, hvor bolden fik den ekstra funktion, at den tilsyneladende også var sjov at forsøge at begrave i sandet. Og også i dette tilfælde var det en bonus, at den er skriggul, så den nemt kunne ses, graves op og kastes ud havet igen.

Waboba Fetch Dogball 70 kr.

Foto: PR.

Petanque

Petanque er en klassiker for folk, der gerne vil have frisk luft og konkurrence, men ikke nødvendigvis af den slags, der involverer voldsomt meget sved på panden. Petanquekugler er ganske vist tunge, men som alle, der har forsøgt sig ud i det hyggelige spil, ved, handler det mere om at ramme præcist end at kaste langt.

Men man skal dog oftest alligevel kaste så langt ned ad den 15 meter lange bane (hvis man spiller på en bane efter internationale mål), at det kan være svært på afstand at se, hvilken spillers bolde, der er tættest på »grisen« - den lille trækugle, det gælder om at få sine kugler placeret tættest muligt ved.

Medmindre man benytter farvede kugler i stedet for blot metalkugler med forskellige mønstre. Det gør også glæden ved at hamre en modstanders kugle væk større - fordi man på afstand kan se, at det ikke i virkeligheden var ens egen kugle, man i triumf fejede langt væk fra grisen.

Petanque 6 kugler, 179 kr.

Foto: PR.

Amerikansk fodbold

Skal det at kaste bold frem og tilbage være lidt mere avanceret, skal man have fat i en amerikansk fodbold, der med sin karakteristiske aflange form gør det mere udfordrende både at kaste og gribe og ikke mindst sparke mod et præcist mål.

Nyeste opfindelse i den genre er den såkaldte aerobie football, som er en amerikansk fodbold med finner, som gør, at den spinner om sig selv i luften.

I teorien i hvert fald, for det kræver stadig et vist håndelag at få den til at lave et spin. Til gengæld er det sjovt at øve. At forsøge sig med forskellige kastemetoder og med henholdsvis den ene og anden hånd.

Bolden er lavet af blødt skum og derfor langt mindre tung end en »rigtig« amerikansk fodbold, så man behøver ikke være bange for sine fejlkast, der havner alle mulige andre steder, end man havde tænkt sig - heller ikke, hvis man er i nærheden af børn, dyr eller glasruder. Og bonus med vildfarne skud er, at de giver modtageren lidt ekstra motion, når bolden skal hentes. Fås i et væld af farvestrålende varianter og i to forskellige størrelser.

Aerobie rocket football 249 kr.

Foto: Thomas Lekfeldt.

Discgolf

Hvor svært kan det være at få en frisbee sendt af sted og op i en kurv? Som i kort form er det, discgolf går ud på - golf, men med kurve i stedet for huller i jorden og frisbees i stedet for bolde. Det kræver en bane med kurve og afmærkede tee-out steder, men en sådan findes der bl.a. i Valbyparken, hvor man kvit og frit kan forsøge sig.

Og denne skribent kan afsløre, at som begynder er det sværere, end det umiddelbart lyder - også selv om man går frem til det forreste af de tre teesteder, der er til hvert hul. 92 meter frem til kurven er stadig ret langt for en uøvet. Selv med et særligt begyndersæt af frisbees - bestående af tre discs, driver, midrange og putter.

Men det er et hyggeligt spil, som - ligesom med golf - kan spilles, mens man får ordnet verdenssituationen. Og gået nogle kilometer, inden man er igennem alle 18 huller. Og når det lykkedes at få frisbeen skruet, så den farer i den retning, man havde tænkt sig, er det en overvældende succesoplevelse.

Discgolf begyndersæt 249 kr.

Foto: Thomas Lekfeldt.