Spielberg tilbage i Cannes med eventyrfilm

Lidt som at være ung igen, lød det fra Steven Spielberg om hans nye eventyrfilm »The BFG«, der er baseret på den engelske forfatter Roald Dahsl bog af samme navn.

Filminstruktør Steven Spielberg poserer ved en pressefotografering i Cannes for sin nye film, »The BFG« (Le Bon Gros Geant). Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANNES: Trods den milde og beskedne udstråling, han har, som han sidder centralt oppe på podiet, var det så afgjort en af filmhistoriens største personligheder, der lørdag var i Cannes for at præsentere sin nye film.

Steven Spielberg har i over fire årtier sat et kæmpe aftryk på filmverdenen, og det kunne mærkes på interessen for hans nyeste film, »The BFG«, der er hans første filmsamarbejde med Disney, og meget passende et eventyr, nemlig en filmatisering af den engelske forfatter Roald Dahls bog af samme navn, der på dansk hed »Sofie og den store venlige kæmpe«.

Andre af forfatterens bøger har før ramt lærredet – blandt andre »Charlie og Chokoladefabrikken« og »Jimmy og den store fersken«, og det var angiveligt den gode historie, som Spielberg faldt for, da han fik tilbuddet fra Disney.

»Historier er altafgørende for mig. Jeg læste bøgerne for mine egne børn, da de var små, og jeg husker, hvor stort indtryk det gjorde på dem. Samtidig kender man jo også som forældre til det at være den venlige kæmpe i forhold til børnene,« lød det fra Steven Spielberg på pressemødet:

»Det er en film om venskab og om at omfavne forskelligheder.«

»The BFG« handler om den forældreløse Sophie, der bliver ven med den store venlige kæmpe BFG (Big, Friendly Giant), efter at han først har nappet hende ud af børnehjemmet. Hun hjælper ham så med at tage opgøret med de andre og endnu større kæmper, der tryner ham for at være vegetar og ikke spise små børn ligesom dem.

Paralleller til E.T.

Bogen udkom i 1982 – samme år som Spielbergs »E.T.« havde premiere i Cannes, hvor den i øvrigt også skabte snøften blandt de finkulturelle anmeldere. Og der er da også mange lighedspunkter i historien om det umage venskab mellem to meget forskellige størrelser.

Der er også flere af de samme personer med til at lave filmen, som var med på E.T.-holdet, og Steven Spielberg var selv meget fornøjet over at kaste sig ud i fantasiverdenen, efter at han sidste år var i Cannes med den koldkrigshistoriske »Spionernes Bro«.

»Jeg stræber altid efter at fortælle historier. der appellerer til fantasien, uanset emnet. Men når man fortæller historiske film, skal det hele være meget korrekt i forhold til den historiske tid. De barrierer var der ikke her. Her havde jeg frit spil, og det var lidt, som da jeg lavede film i mine unge dage,« sagde den i dag 69-årige filminstruktør.

Filmen skildrer jo et magisk univers, og en af journalisterne ville vide, om Spielberg selv tror på magien i en verden fuld af nød og fattigdom.

»Vi er alle sammen nødt til at tro på magien. Jo værre verden ser ud, desto vigtigere er det, at vi bringer magi ind i den. Magi giver håb, og det vil hjælpe os til at gøre verden bedre. At bringe magi og håb til folk og hjælpe dem til at kæmpe videre. Det er det afgørende. Håb betyder alt for mig,« lød det fra Steven Spielberg.

Ærkeengelsk humor

Filmen foregår i 1980erne i England, som Spielberg betegnede som sit andet hjemland, og med den britiske dronning Elizabeth i en både flatterende og flatulent rolle – en prutte­scene der tydeligvis havde gjort et stort indtryk på journalister fra Commonwealth-landene.

Penelope Wilton, som mange vil kende som Isobel Crawley fra Downton Abbey, spiller dronningen, og er sikker på, at den rigtige af slagsen vil bære over med hende.

»Men som englænder er det godt nok som at grine i kirken. Hun har jo altid været der, og de fleste af os holder af hende, så vi er sikre på, at hun har humoristisk sans,« mente Penelope Wilton, mens den lille Ruby Barnhill, der spiller Sophie, ved siden af strålede om kap med projektørerne bag hende.

»Det har altsammen bare været helt fantastisk. Bare helt fantastisk,« lød det fra den 11-årige charmetrold.