Spektakulært vinfund i Italien: Kan være verdens ældste vin

6.000 år gamle vinrester fundet i en grotte på Sicilien gør italiensk vin flere tusinde år ældre end hidtil antaget.

6.000 år gamle vinrester er fundet  i en siciliansk grotte - viser at den italienske vinproduktion er flere tusinde år ældre end hidtil troet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIELE LA MONACA

I bunden af nogle lerkrukker fundet i en grotte på Sicilien har forskere fundet spor af, hvad der kan være verdens ældste vin. Og under alle omstændigheder beviser på, at den gærede druesaft blev lavet og indtaget i Italien for over 6.000 år siden, skriver The Guardian.

Hidtil har man ment, at vinproduktion i Italien først blev udviklet omkring år 1.200 før Kristi fødsel, men den dato er nu blevet skubbet mere end 3.000 år tilbage. Det er et forskerhold fra University of South Florida, der står bag fundet, der blev gjort i en kalkstenshule på Monte Kronio nær den lille fiskerby Sciacca på Siciliens sydvestlige kyst i 2012, men hvor resultaterne først nu er færdig-analyseret og offentliggjort i The Microchemical Journal.

I hulen blev der fundet lerkrukker, som var blevet brugt til opbevaring af væsker - krukker der blev dateret til år 4.000 før Kristi fødsel, og efterfølgende har man så analyseret rester fra indholdet.

»Kemiske analyser fra de gamle lervarer viste rester af vinsyre og salte fra syren,« fortæller Enrico Greco, kemiforsker ved universitet i Catania, der hjalp med forskningen.

»Derved kunne vi fastslå, at krukkerne havde været brugt til at opbevare vin i.«

Blandt arkæologer går teorier om de første produktion af vin på, at det kan være op til 10.000 år siden, man første gang fandt på at presse druer eller anden saftig frugt og lod det gære til det, vi i dag kalder vin.

Det hidtil ældste fund af vinrester er gjort i Armenien nær landsbyen Areni. Også det er omkring 6.000 år gammelt, men her er man i tvivl om, hvorvidt vinresterne stammer fra druer eller om den har været lavet på granatæbler, som er en meget almindelig frugt på de kanter og også blevet brugt til vinproduktion. På Sicilien kan vinfundet derimod kun komme fra druer, fastslår forskerne.

Sicilien er stadig en af Italiens vigtigste vinproducerende områder, og nyheden bydes velkommen lokalt, fortæller den sicilianske vinekspert og historiker, Alessio Planeta.

»Opdagelsen fylder os med glæde. Indtil nu har vi troet, at Siciliens vinkultur  kom til øen samtidig med, at de gamle grækere koloniserede øen,« siger Planeta til The Guardian.

Om vinen så overhovedet var værd at drikke vurderet ud fra nutidens smagsløg, kan forskerne så ikke svare nærmere på. Faktisk kan man heller ikke afgøre, om der var tale om hvidvin eller rødvin i de gamle krukker. Men italiensk vin var det.