Spejlæg og grøntsager gør grin med nøgenforbud

Det er blevet en trend blandt brugere på sociale medier at tildække brystvorter og kønsdele på billeder med virkelige udgaver af ikoner fra den digitale verden. Ung fotograf problematiserer billedcensuren på sociale medier med humoristisk fotoserie.

Den britiske fotograf Steph Wilson tager virkelige udgaver af de små emoji-ikoner kendt fra f.eks. SMS til hjælp for at sætte spotlys på forbuddet mod at vise nøgne kroppe på sociale medier. Flere af modellerne har Steph Wilson fundet i sin vennekreds. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En halvnøgen kvinde poserer med to spejlæg på brysterne. En mand kun iført t-shirt står med en stjernekaster foran sin bagdel. Begge er de med i en fotoserie, der har til formål at latterliggøre den fotocensur, der foregår på sociale medier.

Fotografen bag, den britiske Steph Wilson, lavede tidligere i år en serie af nøgenbilleder til magasinet Dazed and Confuseds hjemmeside, hvor virkelige objekter, der udgør de mest anvendte emoji-figurer fra den virtuelle verden, dækker modellernes kønsdele.

Ifølge fotografen er det en protest mod sociale mediers reglement om, at brugere ikke må lægge billeder op af den nøgne krop. Det er medmindre, du smækker et par emojis foran de tilpasningsvanskelige områder.

»Det er vigtigt at normalisere den nøgne krop på sociale medier. I nogle kulturer, selv de mest frigjorte, vestlige lande, bliver folk stadig chokerede over den nøgne krop – medmindre den bruges i reklamer, og det er efter min mening meget værre, da reklamer tit skaber et uopnåeligt billede af kvindekroppen,« siger Steph Wilson.

Emojis gør billeder mere erotiske

Flere af seriens modeller er Steph Wilsons venner, der valgte at medvirke i den unge kunstners fotoprojekt gratis, da de var enige i hendes budskab. For selv om ideen startede som en spøg, gik det op for Steph Wilson, at hun blev nødt til at kritisere emoji-tendensen, som hun finder latterlig.

»Jeg synes, at de emojis, der bruges til at censurere kunstnerisk nøgenhed, er utrolig morsomme. Jeg ville gerne gøre grin med det ved at gøre dem til fotoseriens centrum og bruge dem til min fordel i stedet for at lade dem være en hindring for min kunst.«

Desuden virker censurering slet ikke efter hensigten, mener Steph Wilson. Censurering i alle former giver bagslag og gør endda billederne mere erotiske.

»Ved at putte store grønsager over brystvorter eller kønsdele drager man endnu mere opmærksomhed mod områderne. Det har den modsatte effekt af, hvad hensigten er. Det er meningen, at emojis skal censorer, men i min mening highlighter det faktisk områderne,« siger hun.

Befri brystvorten

På sociale medie-platforme som eksempelvis Instagrams bliver nøgenbilleder lynhurtigt taget ned af sidens administratorer.

Hvis man på Instagram søger efter #boobs, dukker der et beskedent antal billeder op af tildækkede bryster. Nedenunder fremgår det, at opslag med det pågældende hashtag er skjult på grund af mistanke om upassende indhold. I sidens ordensregler står der, at nøgne bryster, bagdele og kønsdele ikke må deles.

Der har længe været kampagner som »Free the Nipple«, der har sin egen Instagramprofil med over 250.000 følgere. Kampagnens mission er at aftabuisere nøgenhed og sikre ligestilling på området, da det på Instagram er i orden at lægge billeder op af mænds brystvorter, men ikke af kvinders.

Steph Wilson mener, at virksomhederne mangler at indse, at censurering ikke er vejen frem.

»Der er en meget iøjnefaldende misbilligelse af censurering på global plan, se bare på Free the Nipple. De fleste mener ikke, det er nødvendigt at censurere brystvorter. Det mangler de sociale medier bare at indse.«

Steph Wilson er bosat i London, hvor hun er en del af et kunstnerisk kollektiv, der kalder sig Lemon People. Kollektivet er en samling af unge, kreative individer, der på forskellige platforme arbejder med skønhed, politik og social ligestilling.