Sparekav giver større fokus på kerneaktiviteter

Nationalmuseet flytter Orlogsmuseet over på Tøjhusmuseet og sløjfer to planlagte særudstillinger – alt sammen for at imødekomme sparekravet for 2016.

Selv om Orlogsmuseet på Christianshavn ser stort ud, er Tøjhusmuseet ved Slotsholmen meget større - så man kan uden større besvær flytte effekterne fra det ene sted til det andet. Arkivfoto: Lissen Jacobsen Fold sammen
Læs mere

To procent om året de næste fire år – dét er sparekravet til stort set alle kulturinstitutioner i landet.

Nationalmuseet vil leve op til kravet på to måder: Dels ved at lægge Orlogsmuseet på Christianshavn ind under Tøjhusmuseet ved Slotsholmen. Og dels ved at aflyse de planlagte særudstillinger om Carsten Niebuhrs rejse til det lykkelige Arabien og danskernes slavehold på de vestindiske øer.

»Vi gør det naturligvis med beklagelse,« siger museets vicedirektør for forskning og formidling, Camilla Mordhorst.

»Men ministeriets sparekrav gør klare prioriteringer nødvendige. Og vi står samtidig i en situation, hvor flere af vores faste afdelinger trænger til et løft,« siger hun.

Camilla Mordhorst fremhæver især den faste udstilling om Vikingetiden som et emne for modernisering. Museet vil altså droppe Orlogsmuseet som selvstændig adresse og de to engangsfornøjelser og satse desto større på kerneaktiviteterne i Nationalmuseets hovedsæde.

To fluer med et smæk

»Orlogsmuseet kan stort set flytte direkte ind i Tøjhusmuseets mange kvadratmeter. Så vi sparer på huslejen og kan samtidig fortælle krigshistorie mere samlet,«

»Og hver anden gæst på Nationalmuseet er faktisk turist og dermed éngangsbesøgende,« siger hun. »De kommer ikke for enkeltsatsninger som særudstillinger. De vil se hele museet i top.«

Selv om de eksotiske særudstillinger altså tages af plakaten for 2016, går museets hidtidige arbejde med ikke spildt. Al materiale fra udstillingerne kanaliseres ud og bruges til den øvrige formidling, understreger vicedirektøren. Også den arbejdskrævende digitalisering af materialet omkring de vestindiske øer vil fortsætte uantastet

Andre kulturinstitutioner må ikke lade sparekravet gå ud over produktiviteten. Hvorfor må I så?

»Nationalmuseet skal først og fremmest formidle dansk historie. Hvordan vi gør det, er vores eget valg«, siger Camilla Mordhorst.

Hun vil på den anden side ikke afvise risikoen for yderligere beskæringer – heller ikke på museets faste afdelinger. Flytningen af Orlogsmuseet og aflysningen af de to særudstillinger dækker kun sparekravet for 2016.