Sparebøsser, sukker og gas på museum

Museer i Danmark findes i alle former, også af den mindre klassiske slags. Her er otte rundt om i landet, man kan lægge vejen forbi i påsken, hvis man gerne vil blive klogere på et særligt niche-område – fra klokker til kartofler.

Der findes alle former for danske museer, hvor man kan blive klogere på helt særlige nicheområder. Blandt andet Sparebøssemuseet i Randers, hvor man kan se 3.500 forskellige slags sparebøsser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskerklumper på Fyn

»I mit sogn er der Gud være lovet ingen så fattige, at de er nødig at spise kartofler.«

Skrev en bonde angiveligt i sin dagbog i slutningen af 1700-tallet om den velkendte og på det tidspunkt forhadte kartoffel. Siden blev tyskerklumperne, som kartoflen spottende blev kaldt dengang, som bekendt udbredt som en fast bestanddel af ethvert ærkedansk måltid.

Og i 1999 kom den så på museum. På Hofmansgave Gods på Fyn, hvor Otterup Kartoffellaug i en bindingsværksbygning har indrettet et museum, der gennem bl.a. redskaber og kartoffeldyrkningsmaskiner fortæller kartoflens historie. Herunder den katastrofale kartoffelsyge, der slog halvanden million irere ihjel i midten af 1800-tallet.

Danmarks Kartoffel Museum. Hofmansgavevej 25, Otterup, kartoffelmuseum.dk.

Sukkerknaldens historie

Det er 144 år siden, den første danske sukkerfabrik åbnede i Odense. Og lige så mange år siden, Sukkerfabrikken Lolland åbnede på Lolland. Efterfølgende fulgte syv andre sukkerfabrikker, og mens der i dag kun er liv i to af dem, kan man få hele historien om, hvordan roer bliver til sukker og hvordan den tidligere manuelle arbejdskraft især kom fra Polen, på Sukkermuseet i Nakskov.

Paratviden om sukker får man også - vidste du for eksempel, at en sukkerroe er lig med 80 sukkerknalder?

Danmarks Sukkermuseum. Løjtoftevej 22, Nakskov, sukkermuseet.dk.

Gødning anno 1920

Gartnerier og havecentre - de fleste med en have eller en altan og en smule grønne fingre har formentlig planer om en tur til plantecenteret i den nærmeste forårsfremtid, men hvordan fungerede den slags i »gamle dage«? Hvordan så redskaberne ud? Hvad var oppe i havetiden?

Det besluttede en århusiansk gartneriejer i 1996 at indvie offentligheden i, og i 1998 åbnede landets første gartnerimuseum. Med en samling, der bl.a. tæller en motorplæneklipper fra 1960, en såmaskine fra 1930 og en gødningsspreder fra 1920.

Det danske gartnerimuseum. Damgårds Allé 5, Beder, detdanskegartnerimuseum.dk.

Hvem ringer klokkerne for?

Det er mange år siden, køerne i Danmark holdt op med bære klokker om halsen, og det tunge mekaniske klokkespil i kirker er mange steder erstattet af elektronik. Er man klokke-entusiast - eller bare interesseret i klokkens historie - kan man dog stadig opleve den på Danmarks eneste klokkemuseum i Sommersted i det sydlige Jylland.

Her er der bl.a. et eksempel på et af landets ældste kirkeklokker, Hedebyklokken fra år 900, på Hjem-IS bilens klokke, på cykelklokker, på skibsklokker, og klokken, overklassen bruger til at kalde herremændenes personale til samling.

Dansk Klokkemuseum. Farrisvej 12, Sommersted, klokkemuseum.dk

Dansk Klokkemuseum, Danmarks eneste klokkemuseum, som ligger i Sommersted i det sydlige Jylland. Fold sammen
Læs mere

Har du penge, så kan du få

Grise, elefanter, fugle, postkasser - sparebøsser findes i ligeså mange varianter, som man har fantasi til at forestille sig, og på Sparebøssemuseet i Randers kan man se 3.500 forskellige af slagsen.

De fleste af dem har - formentlig ikke overraskende - tilhørt børn, hvorfor mange af sparebøsserne tilhører dyreriget. Der er dog også nogle, der kan dateres tilbage fra 1600-tallet, og en del, der stammer fra en sjælden samling, som museet fik tilført fra et tidligere sparekassemuseum i 2014.

Sparebøssemuseet. Middelgade 1, Randers, http://www.sparebossemuseet.dk/.

Frivilligt soldaterliv

Hjemmeværnet har eksisteret siden 1945, men hvad er det egentlig for en størrelse? Hvordan har Hjemmeværnet udviklet sig gennem årene, hvilke våben og uniformer har hjemmeværnssoldaterne brugt og båret, og hvilke udsendelser har de været med til?

Svaret på det hele får man på Hjemmeværnsmuseet, som er en del af Frøslevlejren. Museet er inddelt i fire sektioner, der hver rummer en epoke i Hjemmeværnets historie - bl.a. tiden under den kolde krig og tiden derefter og op til i dag.

Hjemmeværnsmuseet. Frøslevlejren, Lejrvejen 101, Padborg, hjemmevaernsmuseet.dk.

Fra Hjemmeværnsmuseet, som er en del af Frøslevlejren. Fold sammen
Læs mere

Rigtige venner

At man sagtens kan blive populær, selv om den etablerede underholdningsbranche ikke er begejstret for en, er Birge Lønquist et skoleeksempel på. Jodle Birge findes som bekendt ikke mere, men er man en af dem, der var glad for hans musik, kan den folkekære musiker - eller rettere effekter fra hans karriere - opleves på Jodle Birge Museum. Museet ligger i den såkaldte Rejsestald ved Rold Gammel Kro og indeholder bl.a. Birges røde Fiat 500.

Jodle Birge Museum. Hobrovej 11, Arden, roldkro.dk/sevaerdigheder/jodle-birgers-museum.html.

Det’ gas

Det er godt 150 år siden, de første gasværker skød op i Danmark - og få årtier senere var der rygende skorstene alle vegne, og det var med gaskomfurer, gasradiatorer og vandvarmere blevet nemmere og mere komfortabelt at leve.

På Gasmuseet i Hobro kan man blive klogere på, hvordan produktionen af gas har ændret danskernes liv og sat nye rammer for alt fra madkultur til boligform.

Museet har en række udstillinger - bl.a. »Da farmor var ung« med en lang række hverdagsting fra 1950erne - fra Nilfisk støvsugeren til de nye moderne plastbeholdere til madvarer. Gasmuseet er dog også et oplevelsescenter, hvor man bl.a. kan lave (børnevenlige) eksperimenter med gas og energi (prøv f.eks. at bøje et glas-sugerør over ild).

Gasmuseet. Gasværksvej 2, Hobro, gasmuseet.dk.

Fra Gasmuseet i Hobro, som både har en række udstillinger og en række oplevelsesmuligheder for børn. Fold sammen
Læs mere