Spansk milliardær dømt: Ville smugle en Picasso ud af Spanien

En spansk milliardær har fået en bøde på 52 mio. euro og en fængselsdom på 18 måneder for at prøve at føre et billede, han selv ejer, ud af landet.

Picassos »Head of a Young Woman« blev købt af millardæren i 1977 og er vurderet til 26 mio. euro. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

52 mio. euro og en fængselsdom på 18 måneder.

Det er prisen for at forsøge at smugle et Picasso-værk ud af Spanien, har den spanske milliardær og tidligere bankmand Jaime Botín nu erfaret.

Jaime Botín prøvede ifølge anklagerne at smugle Picassos »Head of a Young Woman« ud af Spanien til en auktion i London. Maleriet er ejet af Botín selv, men da det er registreret som en national skat i Spanien, har det altså fået konsekvenser for den 83-årige milliardær.

Billedet er fra 1906 og forestiller en kvinde med langt, sort hår, mørke øjne og skarpe ansigtstræk. Det er vurderet til 26 mio. euro,

Når malerier i Spanien er mere end 100 år gamle og anses for at have kulturel betydning, bliver de vurderet som nationale skatte, og ejere skal derfor spørge om lov, før de hiver værket med ud af Spanien. Jaime Botín var inden episoden blevet nægtet at gøre netop dette, skriver BBC.

Nægter sig skyldig

Ifølge anklagerne ville Jaime Botín sælge billedet på en auktion i London, men milliardæren har nægtet sig skyldig. Han hævder i stedet, at han ville tage det til Genève i Schweiz, hvor det skulle opbevares.

Jaime Botín købte billedet i 1977 i London, og milliardærens advokater har derfor argumenteret for, at han ikke burde nægtes at sælge det i udlandet, da det i første omgang jo er købt uden for Spaniens grænser.

Jaime Botín er barnebarn af grundlæggeren af Santander Bank.

Da dommen er milliardærens første og på grund af hans høje alder skulle det, siges det, være usandsynligt, at han ender med at afsone de 18 måneders fængsel.