Soulmusikkens afrodite fylder rundt

I 35 år har Sade forført lyttere med sin sensuelle stemme og sofistikerede poplyd. Selv om der går op til ti år mellem hendes albums, og hun nærmest aldrig giver interviews, er den britiske-nigerianske sangerindes succes kun vokset. I dag fylder hun 60.

Sadé på scenen i Nice, Frankrig, under sin seneste turné i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Hache

Hvis der er en stemme, der inkarnerer sengekants-poppen, er det Sades på en gang hæse og velourbløde røst. Lige siden gennembrudshittet »Smooth Operator« fra 1984 har hun haft en position som musikscenens sofistikerede afrodite med hits om kærlighedens mange nuancer og gråzoner og mere end 50 milioner solgte album.

Ingen andre kunstnere har tilført poppen så meget coolness og bittersød melankoli. Det skyldes dels hendes blåtonede stemme og dels hendes majestætiske udstråling. Sade har noget gudindeagtigt over sig. Hun er ikke bare køn, hun er smuk på den overjordiske måde, som får folk til at holde vejret.

Sadé er altid elegant og ofte klædt i sort eller hvidt, når hun optræder på sine sjældne turnéer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Britta Pedersen.

Og selv om hun er yderst privat og kun sjældent giver interviews, har hun markeret sig som en af de sidste 30 års mest indflydelsesrige britiske kunstnere.

»Hun var en af de sjældne kunstnere, som jeg forelskede mig fuldstændigt i, fordi hun dengang var præcis, som hun er i dag,« siger tidligere vicedirektør for pladeselskabet Epic Records, Susan Blond, der skrev kontrakt med Sade og hendes band i 1983.

​Turban og røde læber

Helen Folasade Adu er født i Nigeria som datter af en nigeriansk økonomiprofessor og en britisk sygeplejerske. Hun voksede op i Essex efter forældrenes skilsmisse, inden hun flyttede til London som 18-årig. Hun er uddannet tøjdesigner fra verdens nok mest kendte designskole, Central Saint Martins, og arbejdede som model og lavede sin egen herretøjslinje, inden hendes sangkarriere tog fart.

Susan Blond, tidligere vicedirektør for Epic Records

»Hun var en af de sjældne kunstnere, som jeg forelskede mig fuldstændigt i, fordi hun dengang var præcis, som hun er i dag «


Hun var oprindeligt baggrundssanger i bandet Pride, men dannede bandet Sade sammen med saxofonist Stuart Matthewman, keyboardspiller Andrew Hale, bassist Paul Denman og trommeslager Paul Anthony Cook (der stadig spiller med sangerinden). Til bandets første koncert på natklubben Heaven i 1983 dukkede mere end 1.000 mennesker op for at se bandet.

I 1984 udkom debutalbummet »Diamond Life«, der blev et af 80ernes bedst sælgende album med kæmpehit som »Smooth Operator« og »Your Love Is King«.

Den flittige brug af pornosaxofon, varmblodet latin og vuggende bossa nova-rytmer placerede bandets musik i krydsfeltet mellem r&b, pop og jazz. I forgrunden for bandet tronede Sade som en stolt nubisk dronning med afrikansk inspireret turban, knaldrøde læber og store, runde guldøreringe.

Til coveret for albummet »Love Deluxe« blev Sadé malet guldfarvet. Fold sammen
Læs mere

I 1985 fulgte albummet »Promise« og tre år senere »Stronger Than Pride«, der blot cementerede Sade som verdensstjerne. Men succesen betød også, at sangerinden blev et populært navn i de engelske tabloidmedier, hvilket gjorde, at hun trak sig fuldstændigt fra offentligheden i slutningen af 80erne.

Berømmelse er vulgært

I dag, hvor kendthed ofte er lig med salgbarhed, og de fleste kunstnere brander sig strategisk via sociale medier, virker Sade på mange måder som en stjerne fra en svunden tid.

Hun vil have, at musikken taler for sig selv. Hun er et meget privat menneske og laver kun PR i forbindelse med et nyt album. Hendes Instagram-konto indeholder ingen private fotos eller hints om, hvad der foregår bag ved scenen.

Det er begrænset, hvad vi ved om Sade. Hun har været gift med den spanske filminstruktør Carlos Pliego, men blev skilt i 1995. Sammen med den jamaicanske producer Bob Morgan, har hun datteren Mickailia (i dag Izak), der i 2016 sprang ud som transkønnet.

Siden 2005 har Sade boet uden for Gloucestershire i et hus, hun har fået renoveret. Flere af hendes venner fortæller, at hun helst holder sig for sig selv.

»Hun ville aldrig være berømt, bare skrive og synge gode sange. Hun synes, at berømmelse er meget vulgært,« har hendes tidligere kæreste, radioværten Robert Elms, sagt.

Rapperen Drake er så stor fan af Sadé, at han har to tatoveringer af hende på sin krop. Fold sammen
Læs mere

Men hendes valg om at holde sit privatliv for sig selv har blot gjort dyrkelsen af hende større. Sades sjældne turnéer bliver udsolgt verden over, og hendes sange er blevet samplet af en lang række rappere som Run-DMC, LL Cool J, Mobb Deep, MF Doom, Joey Bada$$ og Drake.

Sidstnævnte er så stor fan, at han har fået lavet to tatoveringer af sangerinden på sin muskeløse krop.

Et hjertevarmt kram

Sade og hendes band tager sig god tid. Mens de fleste mainstreamkunstnere udgiver et album hver andet eller tredje år for at holde sine fans til ilden, kan der snildt gå seks-otte år mellem nye Sadé-album.

Sade insisterer på kun at udgive musik, når hun har noget nyt at sige. Men når der lander et nyt album fra Sade-lejren – som i 2000 med »Lovers Rock« eller i 2010 med »Soldier of Love« – er det en verdensnyhed. Som at få et hjertevarmt kram af kær ven, man ikke har set længe, men som har manglet i sit liv. Og kultdyrkelsen af Sadé er kun vokset. Med mere end 50 millioner solgte album er hun en af Englands bedst sælgende kvindelige kunstnere.

Det visuelle spiller en kæmpe rolle i Sadés univers. Her er et af billederne i forbindelse med hendes seneste album »Soldier of Love« fra 2010. Fold sammen
Læs mere

Men selv om hun runder 60, er hendes stemme ikke falmet med årene. Eller som den tidligere vicepræsident for Epic Records Dan Beck, der har arbejdet med Sade i forbindelse med de første fire album, har formuleret det:

»Da vi havde vores første succes med hende, sagde jeg: »Denne kvinde kunne have et hit, når hun er 90 år gammel.« De fleste kunstnere prøver for hårdt. Og bevidst eller ubevidst, tror jeg folk værdsætter kunstere, der ikke render rundt og vifter med deres CV hvert femte minut. Hun er fuldstændig unik.«

I 2018 usendte Sade to nye numre: Den akustiske ballade »Flower of the Universe« til Ava DuVernays Disneyfilm »Et spring i tiden« samt nummeret »The Big Unknown« til Steve McQueen-filmen »Widows«, der havde premiere i slutningen af december.

Der har været spekulationer om et nyt Sade-album i 2019 eller 2020, men intet er indtil videre bekræftet.