Sortsynets mester

Foto: Linda Kastrup. Søren Kassebeer, litteraturredaktør.
Læs mere
Fold sammen

I 2022 får Frankrig en muslimsk præsident. Sharialovgivning indføres. Eller bliver det i hvert fald ifølge den franske forfatter Michel ­Houellebecqs nye roman, »Soumission«, der udkom på fransk i onsdags.

Franskmændene diskuterede bogen heftigt, allerede inden den var udkommet, klart nok, for at lade islam rykke ind i den sekulære republiks magtcentrum, er og bliver et provokerende fremtidsscenarie, og diskussionen ville nok være fortsat for fuld styrke, hvis ikke det satiriske og religionskritiske franske ugemagasin Charlie Hebdo, der i øvrigt havde Houellebecq på forsiden af sit seneste nummer, der udkom netop i onsdags, ved et bizart sammentræf var blevet udsat for et attentat samme dag. Fokus flyttede sig.

Men han er her endnu, Michel ­Houellebecq, og det er ham, det skal handle om her. Og lad os begynde med at slå fast, at det ikke er overraskende, at det netop er ham, der har udtænkt plottet til »Soumission«. Dystopi og pessimisme er drivkræfter i forfatterskabet.

Hans roman »Elementarpartikler« fra 1998 er en nihilistisk nyklassiker, der ikke lader meget håb tilbage for den vestlige civilisation.

I romanen »Platform« fra 2001 fortælles historien om en vis Michel, der udvikler en ny form for charterturisme, hvor seksuelle ydelser, udbudt af lokalbefolkningen i fjerne lande, er det, der skal lokke kunderne til. Konceptet bliver en succes, men det ender i terror og tragedie.

I »Muligheden af en ø« fra 2005 følger man dels Daniel 1, en falleret standup-komiker i nutiden, dels forskellige fremtidskloninger af samme Daniel, helt frem til Daniel 25, og hvis der er et budskab her, så er det, at ting som kærlighed og lykke er illusioner.

I »Kortet og landskabet« fra 2010 bliver den moderne kunstverden dissekeret og forfatteren Michel Houellebecq myrdet. Og så videre.

Michel Houellebecq er med andre ord en sortsynets mester, og når han overhovedet er til at holde ud at læse, er det, fordi han også er en forbandet god forfatter. Hans prunkløse sprog er sært medrivende, hans misantropi og skepsis over for verden er altid indlejret i en stærk personlig historie. Også i »Soumission«.

At han så også har modtaget nogle af verdens fornemmeste litterære priser, hører med til historien. Michel Houellebecq er en forfatter, som også i mange smagsdommeres øjne er en stor én af slagsen. Ikke bare en provokatør.

Selv er jeg ret begejstret for Michel Houelle­becqs forfatterskab, men min begejstring er ikke uden ambivalens. Han hører til den slags kompromisløse kunstnere, som man ikke kan lade være med at se frem til at høre fra igen, og som man ikke glæder sig til på trods af, men netop fordi de anfægter og forstyrrer og gør ondt. Men som også nogle gange næsten er for meget.

Er »Soumission« for meget? Måske. Den udkommer på dansk til efteråret. Læs selv! Hvis du tør.