Sorte amerikanere kritiserer ny serie fra Game of Thrones-skaberne

Den kommende serie »Confederate« fra HBO om et USA, hvor slaveriet ikke er afskaffet, møder hård kritik fra sorte amerikanere. Samtidig lancerer Amazon en lignende serie.

David Benioff og Dan Weiss skabere af »Game of Thrones« har offentliggjort planer for en ny serie, som er blevet kritiseret af sorte amerikanere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Galbraith

Slaveriet er stadig et ømfindtligt emne i de amerikanske medier. Det viser en aktuel sag, hvor streamingtjenesten HBO er blevet kraftigt kritiseret for at lade to hvide producere planlægge en TV-serie, der foregår i et USA, hvor slaveriet ikke er blevet afskaffet.

Det er David Benioff og D.B. Weiss, der har høstet enorm succes med fantasyserien »Game of Thrones«, der har undfanget ideen til »Confederate«, som foregår i en nutid, hvor det under den amerikanske borgerkrig er lykkedes Sydstaterne at rive sig løs fra de øvrige USA.

I dette scenarie, som er blevet løseligt skitseret i en pressemeddelelse fra HBO, er slaveriet ikke blevet afskaffet, men har tværtimod udviklet sig til en »moderne« institution.

Endnu inden detaljer i manuskriptet er kendt, eller at det overhovedet er blevet besluttet, hvem der skal spille med eller instruere, er »Confederate« blevet mødt på de sociale medier med hård kritik fra sorte amerikanere, heriblandt aktivisten April Reign, der stod bag en twitter-kampagnen #oscarsSoWhite for flere oscars til sorte amerikanere, og som har startet en ny hashtag-aktion mod serien.

Det fremgår af flere webmedier.

»For nogle er The Confederacy (sydstaternes sammenslutning under borgerkrigen, red.) ikke kontrafaktisk historie. Det er nutiden. #NoConfederate,« tweetede April Reign.

En hovedanke mod serien er, at den skal laves af to hvide, som kritikerne ikke forventer vil besidde den rette forståelse for de sortes historie om slaveriet, og HBO har været hurtige til at beklage at serien blev annonceret i en pressemeddelelse, der tilsyneladende ikke tilstrækkeligt tog hensyn til de følelser som emnet rummer.

HBOs hovedkulds offentliggørelse af planerne om den kontroversielle serie skyldes, at den konkurrerende streamingtjeneste Amazon gennem et års tid har arbejdet på en TV-serie om et lignende emne.

I Amazons serie »Black America«, der netop er blevet officielt annonceret, har Nordstaterne vundet krigen, og i forlængelse deraf besluttet at tildele tre stater til USAs sorte som kompensation for deres lidelser under slaveriet.

I konkurrencen med HBO har Amazons serie, i kritikernes øjne, en stor fordel. Den skal nemlig laves af Aaron McGruder og Will Packer, der begge har lavet en række serier og film med sorte i hovedrollerne, heriblandt en TV-serie om en sort Jesus.

De sorte producere har ikke selv deltaget i kritikken af HBOs planer, men Will Packer har understreget, at slaveriet stadig er et smertefuldt traume i amerikansk historie.

»Slaveriet er alt for virkelig og alt for smertefuld, og som land oplever vi stadig dens eftervirkninger den dag i dag i en grad, der gør det umuligt for mig at se det som en form for underholdning,« siger Will Packer til websitet Deadline Hollywood 

Lektor på Syddansk Universitet Jørn Brøndal, der har skrevet bogen “Det sorte USA: Fra Uafhængighedserklæringen til Barack Obama”, siger, at fortællinger i bøger og på film om slaveriet har eksisteret i mange år, men at både debatten og produktionen af bøger og film om emnet blev intensiveret i Barack Obamas regeringstid. Samtidig har eksempelvis “Black Lives Matter”-bevægelsen har bidraget til en ny opmærksomhed om historien om de sortes slaveri.

- Endelig har spørgsmålet om slaveriet i USA aldrig rigtig fået en forløsning i sydstaterne i form af en undskyldning eller en kompensation til de sorte amerikanere, ligesom eksempelvis japansk-amerikanere fik det tilbage i 1980erne, som følge af den uretfærdige behandling denne befolkningsgruppe fik under Anden Verdenskrig, siger Jørn Brøndal.

Han siger, at kritikken af de hvide producere bag “Confederate” formentlig ligger i forlængelse  af den kritik, der har været af “Game of Thrones” manglende farvede karakterer, og den uheldige symbolik der eksempelvis kan tillægges det faktum, at seriens hvide dronning leder en hær af mørke kastrerede mænd.

Men er der ikke tale om en slags ny racisme, hvis en TV-serie om slaveriet skal stoppes blot fordi den produceres af hvide?

- Jeg kan godt forstå, at sorte amerikanere kan være bange for, at hvide ikke har den rette føling for slaveriet og dets nutidige følger, men personligt vil jeg mene, at det måske skyder over målet, hvis noget løs kritik på de sociale medier skal føre til at man stopper en TV-serie, der formentlig ikke har nogen racistiske intentioner, siger Jørn Brøndal.

Både “Confederate” og “Black America” er på et tidligt planlægningsstadium og forventes tidligst at have premiere i 2019.