Sort racisme

Uanset hvor irrationel følelsen er, er det sært sårende at blive beskyldt for at være halvvejs nazist. Så man trækker på skuldrene. Det er jo bare Facebook. Eller hvad?

Kristian Lindberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

For cirka et år siden blev jeg medlem af en Facebook-gruppe, der fortrinsvis benyttes af europæere med tidligere tilknytning til Østafrika, mens andre af gruppemedlemmerne er lokale indbyggere fra Kenya, Uganda og Tanzania.

Jeg får indimellem en nostalgisk længsel efter at se billeder fra Tanzania, hvor jeg boede i flere år som teenager, og i denne fb-gruppe håbede jeg at kunne genfinde venner og naboer, som jeg ellers for længst har mistet kontakten til.

I stedet er jeg blevet vidne til et fænomen, man sjældent vil kunne opleve nogen andre steder end på netop Facebook.

På sitet er der daglige opslag om et bredt udvalg af emner såsom kolonialisme, racisme, det amerikanske valg og europæisk flygtningepolitik.

Niveauet er ikke højt, for nu at sige det mildt, og sjældent spildes en lejlighed til at smide forbitrede grove generaliseringer i retningen af europæerne samt udveksle vilde konspirationsteorier om Vestens ledere og efterretningstjenester.

Et billede forestiller liget af Libyens tidligere leder Muammar Gadaffi ledsaget af teksten: »Vesten jublede, og Afrika mistede en leder«, mens kommentarerne linker til sites, der leverer »beviser« for Vestens planer om at plyndre Libyens skatkamre.

Et andet opslag viser en unavngivet hvid mand og udsagnet: »Dette mener et medlem af Det Republikanske Parti: Hvis slaveri var så slemt, hvorfor talte Jesus, Paul og profeterne så ikke imod det?« En nærmere googling af udsagnet afslører, at det stammer fra et medlem af en forening for »hvidt overherre­dømme« – næppe noget, de fleste republikanere ville støtte.

Ud af hukommelsen kan jeg erindre opslag i Facebook-gruppen, hvor det blev hævdet, at de hvide amerikanere har haft ansvaret for »en milliard« native americans. En anden skrev »at racisme er opfundet af den hvide mand«, og i samme tekst »den sorte race er ædlere end den hvide« uden tilsyneladende at se det paradoksale i udsagnene.

De fleste af påstandene om europæere er så groteske, at det virker omsonst at gå ind i en diskussion om dem, og måske er det derfor, at de fleste hvide medlemmer af gruppen forholder sig tavse under de værste angreb mod deres race. Eller også er de vitterligt tynget af den dårlige samvittighed, som angriberne mener, at de burde have for deres forfædres synder.

I stedet udveksler de europæiske gruppe­medlemmer ukontroversielle, sort-hvide billeder af deres barndom på forskellige østafrikanske lokaliteter. Man kan sige, at der hersker en slags nostalgisk apartheid på sitet.

Ikke desto mindre føles det sært at opleve så bitre angreb på det, man nu engang er – hvid europæer. Uanset hvor irrationel følelsen er, er det sært sårende at blive beskyldt for at være halvvejs nazist. Så man trækker på skuldrene. Det er jo bare Facebook. Eller hvad?