Sort mand har for første gang hovedrollen i en Pixar-film: »Denne film føles som et gennembrud«

En ny Pixar-film er lynhurtigt blevet godt modtaget af publikum og alverdens anmeldere. Filmen repræsenterer også et skift for Pixar. For det er første gang, at en af selskabets film har en sort hovedperson.

Pete Docter har instrueret den anmelderroste »Soul«. Han har tidligere skabt Pixar-film som »Inside Out« og »Op«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pixar PR

Det er sket lynhurtigt. Pixar-filmen »Soul« – eller på dansk »Sjæl« – er allerede nu havnet i fornemt selskab på det amerikanske branchemedie Varietys lister over film med gode chancer for at opnå en nominering til at løbe med den eftertragtede Oscar-statuette for bedste film.

Det er heller ikke nogen underdrivelse, at filmen har ramt plet hos både danske og internationale anmeldere. Den bliver blåstemplet i ét væk på platformene Rotten Tomatoes og IMDB, hvor brugere kan tilkendegive deres syn på filmen. Tallene taler deres tydelige sprog. 97 procent anbefaler filmen på platformen Rotten Tomatoes. Mediet Inside The Magic stemmer i: Det er utænkeligt, at »Soul« ikke bliver en klassiker.

Det danske filmmagasin Soundvenue er også begejstret. »»Soul« er en sjov, syret, original og jazzet film om menneskets sjæl og livets mening,« lyder det i den femstjernede anmeldelse med overskriften »Pixar har gjort det igen!«

Berlingskes egen anmelder kvitterer med fem stjerner ud af seks mulige.

Første sorte hovedperson

»Soul« er også noget særligt og skiller sig ud, når man ser på Pixars oeuvre. Selvom Pixar længe har taget tilløb, er det med »Soul« første gang, at firmaet skaber en film med en sort hovedperson. Filmen følger nemlig Joe Gardner, en midaldrende sort mand, der ernærer sig som musiklærer, men drømmer om at slå igennem som jazzmusiker.

Også personen, der lægger stemme til karakteren, er sort. Det er skuespilleren Jamie Foxx. Dog med den undtagelse, at det i den dansksprogede udgave er Nikolaj Lie Kaas', der har hovedpersonens replikker.

Mediet Variety, der som nævnt spår filmen gode Oscar-muligheder, hæfter sig også ved det skift, filmen er udtryk for. Men, skriver mediet:

»Det er op til sorte seere at bedømme, hvorvidt denne exceptionelle film gør op med Pixars langstrakte hul i forhold til, hvad der ligner total non-repræsentation. Filmen »Coco« (som tager udgangspunkt i mexicansk kultur, red.) var en begyndelse, selv om denne film føles som et gennembrud. Det er en tegnefilm, hvor helten kunne være hvilken som helst race,« lyder det.

»At kunne sige, og at være stolt af at sige, at jeg er den første sorte hovedperson i en Disney-Pixar-film, er fantastisk. Det føles godt,« siger skuespilleren Jamie Foxx, der lægger stemme til hovedpersonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danny Moloshok/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skuespilleren Jamie Foxx, der lægger stemme til hovedkarakteren, er begejstret for det signal, filmen sender.

»At kunne sige, og at være stolt af at sige, at jeg er den første sorte hovedperson i en Disney-Pixar-film, er fantastisk. Det føles godt,« siger han i et interview med Variety.

Så autentisk som muligt

Det er instruktøren Pete Docter, der har svunget taktstokken over tilblivelsen af filmen. Han har tidligere skabt Pixar-film som »Inside Out« og »Op«.

Han fortæller i samme artikel, som Jamie Foxx udtaler sig i, at hele holdet bag »Soul« er gået langt for at sikre, at skildringen af sort amerikansk kultur er så autentisk som muligt.

Med andre ord: De ville være sikre på, at de ramte samtlige kulturelle referencer lige i øjet. Og de ville for alt i verden undgå, at filmen bar præg af karikaturer såvel som stereotyper.

»Vi ønskede, at filmen skulle være så korrekt, som vi overhovedet kunne. Så autentisk som muligt. For hvis du som seer kan se, at der er noget, der ikke helt stemmer, så påvirker det filmens styrke. Vi prøver altid at bevæge folk og få dem til at føle noget. Og jeg tror, at de to ting i den grad hænger sammen,« fortæller Pete Docter.

Filmen kan ses på streamingtjenesten Disney+.