Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der var spænding i luften, da Leonardo da Vincis maleri »Salvator Mundi« (Verdens Frelser) skulle sælges onsdag aften på auktionshuset Christie's i New York.
Det foreløbige rekordsalg var på godt 1,3 milliarder kroner for Pablo Picassos maleri »Algierske kvinder«, der blev solgt i maj 2015. Før den rekord havde Rubens maleri »De uskyldiges massakre« i 2002 fået 500 millioner kr.
Ville Leonardo da Vincis maleri få en højere pris? Efterhånden som buddene blev højere og højere, steg spændingen, for snart var man oppe på 2,8 milliarder kroner. Et vanvittigt højt bud, og ingen ved endnu, hvem køberen er.
Maleriet »Verdens Frelser« er et portræt af en ung mand i en blå dragt, der kigger direkte på tilskueren. Han løfter højre hånd i en velsignelse. I venstre hånd holder han en krystalkugle. Det siges, at maleriet er fra 1500, da Leonardo da Vinci var 48 år gammel.
Rekordprisen blev en realitet, selv om salg af klassiske værker har været nede i en bølgedal. Der har manglet kvalificerede mesterværker, skriver New York Times. Og i dette tilfælde var der endda tvivl om, hvorvidt det virkelig var Leonardo, der havde malet værket. Muligvis var det da Vincis oprindelige værk, men hvor meget var siden blevet malet over og malet til? Desuden var maleriet ikke i perfekt stand, hvilket normalt sænker prisen.
På den anden side er der eksperter, der siger god for maleriet, som er det eneste maleri af Leonardo da Vinci, der var på private hænder. Der kendes 15 malerier af da Vinci, men de er alle på museer. En Leonardo da Vinci-ekspert, Nicholas Hall, siger til New York Times: »Der er usædvanlig enighed blandt eksperter om, at dette maleri er af Leonardo. Det er det vigtigste mesterværk af en af de gamle mestre, der er blevet solgt i min levetid.«
Artiklen fortsætter under grafikken:
Men der er også kritikere af påstanden om, at da Vinci står bag. Leonardo da Vinci-eksperten Jaques Franck siger til New York Times:
»Kompositionen er ikke Leonardos. Han foretrak dramatiske bevægelser. Dette er et godt arbejde fra et værksted, men højst med en smule Leonardo, og så er det meget ødelagt. Det er blevet kaldt en mandlig Mona Lisa, men ser slet ikke sådan ud.«
Jaques Franck refererer med sin bemærkning om et værkstedsarbejde til det forhold, at det var normalt, at de store mestre havde værksteder, der producerede en masse malerier, og at mestrene så bidrog i større eller mindre udstrækning til færdiggørelsen.
Christie's auktionshus er blevet kritiseret for, at det var langsomt om at publicere en rapport om maleriets tilstand og dets autenticitet. Problemet med maleriet er, at en del synes at være malet til siden Leonardos dage - måske endda inden for de seneste 100 år.
Desuden har maleriet en problematisk salgshistorie, hvor dets ægthed har været til debat. I 2005 var det sat til salg, men opnåede kun 70.000 kr., fordi man ikke troede på, at Leonardo havde malet det. I 2012 kom det atter til salg og blev budt ud til en vurderingspris på 1,4 milliarder kr., men ingen var interesseret i at købe det. I 2013 solgte Sothebys Auktionshus det så til en privat kunde for 560 millioner kr., hvorefter det blev solgt til en russisk rigmand, Dmitry E. Rybolovlev, for 800 millioner kr. Det var Dmitry E. Rybolovlev, der var sælger onsdag.
Hvem der har købt maleriet, er ikke blevet afsløret.
Der går rygter om, at det er en kinesisk rigmand ved navn Liu Yiqian, der har etableret et kunstmuseum i Shanghai. Men han har selv benægtet, at han var køberen.