Sofie Lassen-Kahlke stod ansigt til ansigt med angsten

Skuespillerinden oplevede angsten helt tæt på, da hun i sommer besøgte danskere berørt af sygdommen.

Pulsen stiger, adrenalinen suser rundt i kroppen, og det er svært at trække vejret ordentligt. Der er kun to muligheder. Kæmp eller flygt.

Sådan beskriver mange oplevelsen af at få et angstanfald. Det er et øjeblik, hvor alt føles farligt og uoverskueligt, men det kan være svært at relatere til, hvis man ikke selv har været der.

- De fleste mennesker bliver jo overrasket over, at angst er så stort et problem i Danmark, derfor synes jeg, det var vigtigt at råbe op om det, fortæller skuespillerinden Sofie Lassen-Kahlke, der sammen med Kanal 4 og Psykiatrifonden sætter fokus på sygdommen i uge 5.

Derfor rejste hun i sommer rundt med journalisten Rie Helmer Nielsen og besøgte fire vidt forskellige mennesker, der hver især er ramt af sygdommen angst.

- Man kan hurtigt være hård og dømmende og tænke, at folk skal komme ind i kampen, men man ved bare ikke, hvad der er sket i de her menneskers liv. Så selv om man ikke forstår sygdommen, skal den tages seriøst, opfordrer hun til.

På turen rundt i landet opdagede den 37-årige skuespillerinde, at sygdommen angst er mange forskellige ting, og at det derfor er svært at sammenligne mennesker og hjerner.

- Bare fordi jeg tænker og fungerer på en måde, kan det være, at min sidemand, veninde eller kollega fungerer på en helt anderledes måde, siger hun.

Selv har skuespillerinden ikke selv haft problemer med angst eller været pårørende til én, der var ramt af sygdommen, men hun har oplevet, at hvis hun fortalte, at hun var i gang med at lave et program om angst, begyndte folk omkring hende at åbne op.

- Jeg fornemmer virkelig, at der er et tabu omkring det her. Hver gang, jeg har talt om det her program, har jeg fået så mange historier. Jeg kan mærke, at dem, der kæmper med det her, så gerne vil snakke om det, fortæller Lassen-Kahlke ærligt.

Derfor er den vigtigste lektion, hun har taget med sig fra optagelserne, at man skal lytte til folk, der åbner op. Måske kan man ikke altid forstå, at nogen døjer med denne sygdom, men man skal respektere det og lytte, mener hun.

- Det er et kæmpe problem, og det skal ikke negligeres. Det skal det bare ikke.

Programmet "Slip Angsten" har premiere på Kanal 4 den 30. januar kl. 21.00.

/ritzau/FOKUS