Søren Schauser: Hvorfor skal vi holde kulturen i et reservat på Mors?

Søren Schauser Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Vi skal til det igen. Nogle skal i hvert fald til det igen.

Kulturmødet rammer Mors torsdag eftermiddag og byder på flere hundrede arrangementer over de næste par døgn.

Clement Kjersgaard og andre dygtige tovholdere vil endnu en gang løbe rundt som haner i en hønsegård og stille byger af spørgsmål.

Paneldeltagere fra nær og især fjern vil endnu en gang debattere kulturens vilkår med nøje gennemtænkte svar. I år med »At lukke op« som fælles tema. Hedder det for resten ikke »At åbne«?

Mødet er blevet en selvejende institution siden sidst og må derfor bestemme både form og indhold og indslagene ved Carsten Jensen uden indblanding. Så arrangørerne ser forhåbentlig selv behovet for markante forbedringer.

Kulturmødet kunne for eksempel undværes helt.

Danskerne har allerede et udmærket folkemøde på Bornholm og ville kun have glæde af lidt mere kultur dér.

At insistere på et kulturmøde for sig selv, passer kun dårligt med kulturlivets rolle som ansvarlig for den fælles fortælling.

Mødet på Mors holder kulturen inde i et elfenbenstårn og lægger i sidste ende afstand til dem, der betaler gildet - og som måske godt ville se kræfterne brugt ude i det virkelige liv.

Hvis arrangørerne vil diskutere kulturens kraft i nationalt perspektiv, er mødets sammenfald med eksempelvis Louisiana Literature og for den sags skyld Tønder Festival heller ikke det bedste udgangspunkt.

»Jeg har sgu ikke rigtig fundet ud af, hvorfor de holder det,« som Frede nede fra gågaden sagde til DR for et par år siden. Han er ellers selv kunstner, men ville »hellere køre hjem og lukke op for fjernsynet«.

Frede ville muligvis heller ikke finde glimrende forfattere som Maria Helleberg, Jens Christian Grøndahl og islandske Einar Már Guðmundsson for vedkommende. Det er så hans problem, vil nogen sige. Men de tre skribenter hører nu engang til den besiddende generation og burde derfor have sagt ham noget. Har man i virkeligheden inviteret for mange af de pæne og for få fra den vigtige generation med fremtiden i hænderne?

At se giraffen er under alle omstændigheder ikke ægte debat. Holdninger flyttes først under det tilfældige og sommetider helt ufrivillige møde. Bygningerne i Nykøbing Mors egner sig bare ikke ret godt til nøjagtig det formål. Selv om folkemængden ude på fliserne kan være næsten klaustrofobisk, kommer man ikke for alvor tæt på nogen som helst.

Og mængden består efterhånden af de samme mennesker fra år til år og debatterer derfor med sig selv. Typer som Marianne Jelved, Alex Ahrendtsen og Christian Have kan alle være vældig sympatiske - men stemningen af venneforening for offentlige penge larmer lidt.

Ellers noget? Træk lige vejret dybt. Læs her en central sætning om årets festival. Og lad dig ikke bremse af den omvendte ordstilling i begyndelsen og det manglende komma:

»Med visionen om, at et åbent sind befordrer gode holdninger og handlinger opfordrer Kulturmødet til at lukke op – for og til andre, for og til verden, for sindet, tanken, hjertet, kroppen og munden - og indbyder til samtale, samskabelse og samarbejde.«

Gode holdninger? Og hvem skal lukke op? Uklart talt er uklart tænkt. Det sproglige kaos er kulturradikal petting og først og fremmest til for arrangørernes egen skyld.

Igen: At kulturmødet finder sted på et knap så heldigt tidspunkt og i knap så egnede lokaler, kan ikke lægges de konkrete arrangører til last. Men man kunne godt gøre både pengene og de glimrende kræfter mere virksomme gennem et giftermål med det bornholmske møde.

Og man kunne med fordel have lidt færre administratorer i panelerne og tage væsentlig flere livtag med aktuelle udfordringer og muligheder. Lad os i flæng nævne DRs økonomi og indvandringen. Debatteres de vigtige spørgsmål på noget tidspunkt?

Svar udbedes.