Sølvskat fra jernalderen vækker opsigt

Amatørarkæologer har fundet en af de hidtil største skatte fra jernalderen.

Mere end tre kilo sølv og en mindre mængde guld var blevet gravet ned på en mark ved Lejre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roskilde Museum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre sjællandske amatørarkæologer gjorde deres livs fund en morgen i august, hvor deres metaldetektorer begyndte at bippe hektisk på en mark i nærheden af Lejre.

Under mulden lå et lerkar med sølv og guld fra den ældre germanske jernalder. Foreløbig har Roskilde Museum optalt tre kilo sølv, og dermed er der tale om en af de største jernalderskatte fundet i Danmark, understreger museumsdirektør Frank Birkebæk.

- Det er et af de virkelig markante fund fra den danske forhistorie. Skatten består af mellem 1.000 og 1.500 genstande, primært ituklippet sølv, men også romerske mønter. Nogle af motiverne er bevaret, og dermed har vi været i stand til at datere fundet til omkring år 500, fortæller han.

Findestedet holdes hemmeligt

Størrelsen på skatten er helt usædvanlig, men det er ikke usædvanligt at gøre spændende fund i og omkring Lejre. Området var centrum for magten på Sjælland fra jernalderen til omkring år 1.000, hvor Roskilde tog over. Men præcis hvor skatten er fundet, vil museumsdirektøren ikke ud med.

- Vi holder fundstedet hemmeligt, fordi vi gerne vil være sikre på, at vi har fået det hele med, før andre kommer til derude. Vi har taget karret med hjem sammen med den omkringliggende jord og graver det ud her på museet. Vi er langt fra nået i bund, siger han.

Et af de helt store spørgsmål fra arkæologerne er, om skatten er gravet ned for at sikre den mod tyveri, eller om der er tale om en ofring til guderne.

- Der er tale om en ufattelig rigdom i samtiden, men om det er med vilje, at skatten ikke er blevet gravet op igen, kan vi foreløbig ikke sige noget om, fortæller Frank Birkebæk.

Amatørerne gjorde det helt rigtige

Han har store roser til de tre amatørarkæologer bag fundet - Iohannes Miaris Sundberg, Tobias Bondesson og Tommy Olesen.

- De gør det helt rigtige ved at indberette deres fund til museet og lade os stå for udgravningen. Mange af de seneste års spektakulære fund er gjort af detektorfolk, så vi er rigtig glade for samarbejdet. De får større og større betydning for det arkæologiske arbejde, siger han.

Gæster på Roskilde Museum kan få et glimt af skatten om en uge, når de udgravede sølv- og guldgenstande udstilles midlertidig.

- Samtidig vil vores konservator sidde og grave præparatet ud. Når det er færdigudgravet, vil det blive vist i vores permanente udstilling, men jeg ved ikke, hvornår det sker. Det er en meget tidskrævende proces, siger Frank Birkebæk.

Den midlertidige udstilling åbner 28. september.