Socialdemokrater er vilde med klicheer

Ny undersøgelse sætter Socialdemokraterne grundigt til vægs: Næsten samtlige udtryk på partiets hjemmeside er sproglige klicheer, men hvilket parti bruger mindst?

Politikerne bruger mange ord, men socialdemokraterne er værst, når det gælder om at bruge de sproglige klicheer, viser en undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Ak, ja… Man kan måle på meget. Senest har sprogforskeren Hans Degn brugt nogle decemberdage på en usædvanlig undersøgelse:
Han tjekkede de politiske partiers sprogbrug for klicheer – defineret som en sproglig vending, der er blevet triviel og pinlig ved gentagen brug. Var alle partier lige slemme? Eller ville der være mærkbare forskelle?

Resultatet kom bag på de fleste. Socialdemokraterne slog alle andre med ikke bare en hestemule eller to, men med hele længder. Ikke færre end 93 procent af alle udtryk på partiets hjemmeside hører under klicheerne…

Til sammenligning ryger de Radikale kun op på 51 procent, de Konservative på 47 procent og såvel SF som Enhedslisten på 42 procent. Absolut lavest ligger Dansk Folkeparti – der bruger man kun klicheer i hvert femte udtryk. Folketinget som helhed endte i øvrigt på 54.

Men stop en halv... Har den teori overhovedet en gang på jord?

Undersøgelsen blev offentliggjort på sprogmuseet.dk for en lille uge siden og har allerede kastet mange reaktioner af sig. Kulturordfører for Socialdemokraterne, Mogens Jensen, forsvarer sig med næb og kløer:

- Hvordan siger man ’samfundets svageste’ på en anden måde? Eller ’ufinansieret’? Jeg synes, det er i orden at bruge de vendinger, siger han til B.T.

DF: Vi er et ungt parti

Ovre hos Dansk Folkeparti fejrer man til gengæld sejren med pomp og pragt og en lille smule hoveri:
"Socialdemokraterne ligger under for nogle fraser, som man har brugt i 100 år. Vi har kun 15 år på bagen og har ikke fået så mange unoder ind i vores sprog,” ymter Søren Søndergaard til B.T.

Interesserede kan selv gå ind på sprogmuseet.dk og dyrke undersøgelsen i detaljer – herunder se listen over de hyppigst benyttede klicheer og tallene fordelt på forskellige medier. Resultatet viser i øvrigt samme tendens på hjemmesiderne, inde i selve Folketinget og ude i det pulveriserende liv.

De fleste partier bruger i øvrigt helst klicheer som ”optaget af”, ”på sigt”, ”etnisk baggrund”, ”pejlemærke”, ”menneskesyn” og ”tilgodese”. Men talsmanden for Socialdemokraterne har måske en pointe. Kan klicheerne ikke bare betragtes som politiske fagudtryk, spørger Hans Degn selv?

Svaret er nej – og i givet fald ville de ikke høre hjemme uden for partiernes kontorer. Vi hører jo heller aldrig en sømand sige ”Landgang til styrbord”. Han siger ”Landgang i skibets højre side i sejlretningen”…

Eller måske skal man bare ikke tage undersøgelsen alt for alvorligt. Berlingske Tidende har i hvert fald en helt hjemmebrygget forklaring:
Forskeren kan simpelthen have defineret fraser som ”dét sprog, socialdemokrater nu engang betjener sig af” – bevidst eller ubevidst. Har han i virkeligheden forudsat det, han ville bevise?

Vi spørger bare. Men det sidste ord er næppe sagt i den sag. Stol på dét.