Snyder du dig også til at se »Westworld« gratis?

I kampen mod ulovlig streaming og downloads tager kampagnen »Os der elsker film« nu skridtet videre og fører kampagne direkte på de ulovlige hjemmesider.

Streamer du Westworld ulovligt? Det vil RettighedsAlliancen nu gøre op med. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Streamer du ulovligt?« »Kender du konsekvenserne?« De spørgsmål bliver du konfronteret med, hvis du inden for de næste par uger besøger en ulovlig streamingtjeneste. Det har kampagnen »Os der elsker film« sørget for med nye tiltag, der skal møde brugeren der, hvor ulovlighederne sker. Holdet bag kampagnen består af forskellige aktører fra den danske filmbranche samt RettighedsAlliancen, Egmont, Dansk Industri, TDC og flere andre virksomheder.

Man kan sammenligne det med cigaretpakker, hvor der er en advarsel, der skal oplyse brugeren om konsekvenserne af at ryge. Nu vil »Os der elsker film« advare om konsekvenserne ved ulovlig streaming ved at være til stede direkte på de ulovlige hjemmesider. Forskellen er dog, at det er et lovkrav at advare om farerne ved rygning, hvorimod det ikke er det at advare om ulovlig streaming.

Direktør i RettighedsAlliancen Maria Fredenslund mener, at samfundet mangler at oplyse ungdommen om de ulovlige sider.

»Vi mener, det er ekstremt vigtigt at sætte fokus på konsekvenserne. Det er vores indtryk, at de fleste unge gerne vil opføre sig ordentligt; de er ikke nødvendigvis bevidste om, at de går ind på ulovligt territorium. I trafikken får vi at vide, hvornår vi må gå over fodgængerovergangen, og at vi skal gå på fortovet. De her annoncer skal fungere som en guide til brugeren, så de bliver gjort opmærksom på, at de går over for rødt. At det er ulovligt.«

I november tog »Os der elsker film« første skridt med en kampagnevideo med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann, der skal oplyse om konsekvenserne af ulovlig streaming og downloading. Filmen har kørt bl.a. i biograferne og på internettet, hvor den indtil videre er blevet set af 900.000 unikke brugere.

Kampagnevideoen kom i forbindelse med en undersøgelse lavet af YouGov for Egmont. Undersøgelsen, der er baseret på svar fra 1.506 personer mellem 15 og 50 år, viser, at det især er de 15-25-årige, der streamer eller downloader ulovligt. Hver anden i den gruppe besøger mindst én gang om måneden et site, som de ikke er sikre på er lovligt. 37 pct. gør det dagligt.

De unges brug af ulovlige tjenester har følger for den danske filmbranche, udtalte Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen tilbage i november:

»Alle ved, at økonomien i dansk film er presset. Ulovlig download koster dansk film penge, og at the end of the day vil det true dansk films eksistens. Forestil dig at vågne op hver morgen og konstatere, at flere tusinde mennesker havde stjålet fra dig. Producenterne er helt naturligt desperate og magtesløse over ikke at kunne gøre noget ved det.«

Ulovlig streaming har ikke kun konsekvenser for den danske filmbranche, men kan også have vidtrækkende følger for brugeren selv. Ifølge undersøgelsen er der 28 gange større risiko for at bliver ramt af en virus, hvis man henter indhold på ulovlige hjemmesider.

tforme, hvorfra de kan stjæle oplysninger fra de brugere, der besøger siden, og endda overtage vedkommendes webcam.

»Film er meget populære, og derfor bruger kriminelle de ulovlige hjemmesider som et trækplaster, hvor de kan tiltrække bruger- trafik. Folk tror, de klikker sig ind og ser en gratis film, men i virkeligheden er den ikke gratis, fordi de betaler med deres private informationer. Derfor mangler vi generelt at guide vores børn uden om den form for cyberkriminalitet.«

Udover kampagnen er RettighedsAlliancen løbende i gang med at indføre advarsler på ulovlige hjemmesider, allerede inden brugeren klikker sig videre til selve siden. Her fremgår det, at siden er ulovlig, så man har mulighed for at vende om, inden man risikerer at blive offer for cyberkriminalitet.

»I advarslerne peger vi ikke fingre af brugeren, men guider dem derimod hen til steder, hvor de kan finde indholdet på lovlig og sikker vis. Det har en kæmpe effekt. Flere tests viser, at den form for kommunikation kan få op til 84 procent af brugerne til at vende om og ikke gå ind på den ulovlige hjemmeside,« siger Maria Fredenslund.

Det er en omfangsrig proces at sætte den form for advarsler op, fordi det både kræver en dommerkendelse og et samarbejde med teleselskaberne. Men det er RettighedsAlliancens mål i fremtiden at få advarsler bredt ud på internettet, så folk er bevidste om, at det, de er i gang med at foretage sig, er ulovligt.