Snart kan du låne flere e-bøger - helt gratis

I det nye år udvides udvalget af e-bøger på bibliotekernes ebogstjeneste eReolen. Der sker, efter at tjenesten har indgået aftaler med nye forlag og har udvidet aftalen med Lindhardt og Ringhof.

Det er nu muligt at låne 11.600 e-bøger på eReolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nytår kan du downloade en ny række e-bøger til din telefon eller tablet. Du kan endda låne flere end normalt. Det sker, efter at bibliotekerne har indgået en række aftaler med fire nye forlag og en udvidet aftale med forlaget Lindhardt og Ringhof.

Lindhardt og Ringhof har i det forgangne år været repræsenteret på eReolen, som det største forlag. Nu har de netop valgt at indgå en tre-årig aftale med bibliotekerne, hvilket betyder, at du i det nye år kan finde endnu flere e-bøger af blandt andet Leif Davidsen og Michael Katz Krefeld på tjenesten.

Normalt er der typisk en begrænsning på tre til fem udlån om måneden alt efter, hvilken kommune du bor i. Men den aftale som Lindhardt og Ringhof er en såkaldt »hybridaftale«, hvor det vil være muligt at låne mange af forlagets titler ud over det normale begrænsede antal.

Nyheden kommer, efter at kulturordfører fra Socialdemokratiet, Mogens Jensen, i sidste uge foreslog at gøre alle e-bøger tilgængelige på eReolen. Flere forlag var ikke glade for forslaget.

»Det vil jo være en bombe under hele litteraturmarkedet, hvis du tvinger det igennem. Og det ville i hvert fald kræve, at eReolen blev ændret, så det fik mere karakter af at være et bibliotek end af en butik,« udtalte Gyldendals direktør, Elisabeth Fogtdal Nøjgaard, til Berlingske i forbindelse med Mogens Jensens forslag.

Tilbage i 2012, et år efter lanceringen af eReolen, oplevede tjenesten massiv succes. Men flere forlag som People's Press, Gyldendal og faktisk også Lindhardt og Ringhof valgte at trække deres titler tilbage, da de ikke kunne komme til enighed om en model for udlån af bøgerne. Det har nu ændret sig.

»Den aftale vi havde med eReolen sidste år, har vi syntes var god for begge parter. Den er fleksibel, så vi selv kan vælge, hvilke titler der er tilgængelige, og hvilke vi gemmer af hensyn til det kommercielle salg. Derfor har vi valgt at forlænge aftalen,« siger pressechef i Lindhardt og Ringhof, Søren Anker Madsen.

Han lægger vægt på, at selvom eReolen er gratis for brugeren, så betaler bibliotekerne forfatterne og oversætterne for deres arbejde. En del af de titler, man kan finde på eReolen, er af ældre karakter, hvilket vil sige, at de ikke er at finde hos de kommercielle e-bogstjenester. De har dog fået et liv på ebogstjenesten, så forlagets omsætning er det seneste år steget både på eReolen og for de kommercielle aktører.

Udover Lindhardt og Ringhof kan man fra 2017 også finde titler fra forlagene C&K og Hr. Ferdinand. Førstnævnte udgiver oversatte værker som »Ikke den slags pige« af skuespiller, instruktør og forfatter Lena Dunhams og Elena Ferrantes »Min geniale veninde«. Forlaget Hr. Ferdinand udgiver særligt spændingsromaner af blandt andet Stephen King og Linda Castillo.

Derudover er der som noget nyt børnebøger fra forlagene Flachs og Lambert at finde på tjenesten.

Bibliotekernes eReolen har i forvejen aftaler med mere end 250 forlag, der vil fortsætte i 2017. Med de nye aftaler har man som bruger nu adgang til 11.600 e-bøger og 5.200 netlydbøger gennem tjenesten, der har haft omkring 336.000 unikke brugere i år.

Bestyrelsesformand for eReolen, Jakob Heide Petersen, udtrykker glæde i en pressemeddelelse:

»Jeg er glad for, at så mange forlag har valgt at fortsætte på eReolen og glæder mig over, at der er kommet flere til. De nye abonnementsaftaler vil bidrage til at gøre eReolen til et endnu mere attraktivt tilbud. Aftalen med Lindhardt og Ringhof styrker vores allerede tætte samarbejde og giver begge parter bedre muligheder for at planlægge initiativer på ebogsområdet. Derudover er det for bibliotekerne også væsentligt, at fremme digitalisering af flere af de bøger, der står i fysisk form ude på bibliotekerne, og det vil vi meget gerne samarbejde med alle forlag om.«