Smukke jubler - grimme raser

Siden mødestedet for de smukke og dejlige - beautifulpeople.dk - blev lanceret af en dansker i 2003, har det udviklet sig til en gigantisk forretning med 200.000 medlemmer over hele verden. Men succesen er faktisk blevet så voldsom, at folkene bag vil iværksætte en ny proces, hvor folk kan stemmes ud igen. Berlingskes skribent formåede dog ikke engang at komme ind.

Berlingske Tidendes fotograf Sigrid Nygaard lavede dette portræt af journalist Gregers Lohse, der skulle give ham adgang til Beautiful People. Fold sammen
Læs mere

Forestil dig et netværk, hvor du altid bliver inviteret til de fede fester. Hvor du bliver hjulpet til det rigtige job og til den tjekkede lejlighed. Hvor reality-programmer, produktionsselskaber og event-bureauer overdænger dig med mails, fordi de vil have dig til casting, og hvor dem, du chatter med, er lige så smukke som dig.

Netværket eksisterer allerede. Det hedder Beautiful People Network. Et netværk på internettet for de unge og smukke, der på rekordtid er vokset til en blomstrende millionforretning, som endnu ikke har nået toppen. Hjemmesiden findes i dag i 13 lande, og over to millioner mennesker har søgt optagelse, men kun 200.000 er fundet smukke nok til at komme ind.

Deres skribent er ikke en del af det. Jeg blev dømt ude, inden jeg overhovedet kom ind. Jeg var for grim. Jeg blev aldrig en »BPer«, som brugerne af Beautiful People kalder hinanden. Men det er okay, for det sker jo for ni ud af ti pesoner, som forsøger at komme ind.

Sådan har det ikke altid været. Et hurtigt kig på Beautiful Peoples samlede statistik i Danmark viser, at 99.395 håbefulde ansøgere har søgt optagelse, men kun 25.313 er kommet ind. Én ud af fire altså. Men statistikken går også helt tilbage til hjemmesidens spæde start i 2003, hvor kravene ikke var så skrappe. Dengang besluttede en mand ved navn Robert Hintze sig for at åbne en dating-portal for smukke mennesker. Han var træt af de normale dating-portaler, hvor han hele tiden fik henvendelser fra folk, der var uattraktive.

»Jeg fik breve fra flere hundrede piger, som alle var grimme. Så derfor tænkte jeg, at det kunne være fedt med et sted, hvor alle var smukke. Det er jo ligesom at gå i byen. Der går man jo også først og fremmest efter udseendet, og så filtrerer man derfra,« siger Robert Hintze.

I tre dage bliver ens profil bedømt, men kun af det modsatte køn. Det sker for at undgå intriger. Et godt billede er altafgørende, hvis man skal optages, siges det. Derfor søger jeg professionel hjælp. En af Berlingskes fotografer vil tage nogle billeder, hvor hun har lovet, at jeg bliver smuk. Fotografen vil have mig til at stå i bar overkrop. Det er en sikker billet ind, mener hun. Jeg nægter. Det er for useriøst, og også alt for koldt. »Nåh, men kan du så ikke prøve at se lidt normal ud,« siger fotografen. Jeg prøver, men jeg skal jo netop være smuk - ikke normal.

To timer senere er profilen klar. Indkomst, job, bolig og bilstatus er noteret. Nu venter der tre dage på pinebænken, før jeg får min dom. På papiret har jeg ikke de bedste muligheder. Jeg er tre år yngre end den typiske mandlige BPer på 29 år, der enten er selvstændig, læge, advokat, direktør eller pilot - og har en bil. Jeg opfylder ingen af kravene. Til gengæld opfylder jeg kriterierne om at være single og københavner. Men dem er der vist en del af. Jeg ignorerer de dårlige odds. Det er trods alt kun et forsøg. Jeg vil jo ikke rigtig ind, men bare se hvad det er for noget.

Måske kan jeg komme med til BPernes fredagsbar, som ligger et sted i København. BPerne dater nemlig ikke bare. De er rigtige venner, som hygger sig sammen og hjælper hinanden med dagligdagens problemer.

»Det var tænkt som en dating-portal, men i dag er det meget mere. BPerne hjælper hinanden med at få job eller skaffer hinanden lejligheder. Desuden er der masser af sociale arrangementer. Og her snakker vi ikke halbal som på andre portaler, men folk der tager til fredagsbarer, går i biografen eller står på skøjter sammen,« fortæller Robert Hintze.

Optagelse på Beautiful People Network er måske også vejen til et liv i rampelyset. Produktionsselskaber, der søger folk til casting, kendte natklubber, der leder efter nyt personale og reality-shows, der søger singler, er nogle af de tilbud, netværkets brugere får.

Men først skulle jeg ind, og to dage efter, jeg havde oprettet profilen, så det stadig ikke godt ud. Et rød-grønt barometer indikerer, om man er stemt inde eller ude af den attraktive klub. Grøn og du er inde, rød og du er ude. Min var rød - rigtig rød endda - og der var frygtelig langt til den del af barometeret, der havde bare en smule grønne nuancer i sig. 26 piger havde sagt god for, at jeg skulle stemmes ind, men at dømme ud fra pilens placering på barometeret var der mindst det tredobbelte antal, der havde ment, at det skulle jeg i hvert fald ikke.

Det var en hård dom. Så smukke var de andre da heller ikke. Desuden var det her jo et forsøg. Det var research. Jeg ville forstå, hvad der drev dem. Hvorfor det var så interessant. Snakke med dem. Det havde jeg jo også skrevet i min profiltekst. Det var ikke fair. Jeg var godt på vej ud af det attraktive netværk, inden jeg overhovedet var kommet ind.

36-årige Jeanette behøver ikke bekymre sig om optagelse. Hun har været medlem siden december måned. Hun er fræk, smilende, ærlig, og så kan hun være grov, fortæller hun i sin profiltekst. Hun går både i feminint frækt tøj, men ses også derhjemme i træningsbukser og T-shirts. Hun elsker at læse bøger, se TV og sladre med tøserne. Hun gik efter at blive medlem, fordi hun havde hørt meget godt om de mange sociale arrangementer, man kunne være med i, hvis man blev optaget. To gange søgte hun om optagelse, før hun blev godkendt, og det gjorde da lidt ondt, hver gang hun blev afvist.

»Det er jo et spark til ens selvværd, når en hel masse synes, man er grim. Det er ikke så fedt,« siger Jeanette.

Men afstemningen er faktisk helt i orden. For folk ved, hvad de går ind til, mener hun.

»Det kan virke lidt overfladisk. Men nu hedder det jo Beautiful People. Så folk må være forberedt på, at det kan ske. Når jeg endelig stemmer, er det mest negativt. Jeg synes ikke, der er så mange flotte fyre, der forsøger at komme ind,« siger Jeanette.

Netop den brugerbestemte adgangsbegrænsning er en afgørende faktor for Beautiful Peoples succes, mener Charlie Breindhal, ekstern lektor ved Københavns Universitet og forsker i dating på nettet.

»Det at lade brugerne lave afgrænsningen betyder, at man skærer igennem det enorme udbud, der allerede er på nettet. Netværksdelen er desuden en naturlig udbygning af dating-delen. Brugerne er sammen om at været kommet igennem et nåleøje, og det forstærker samtidig lysten til at bidrage og bygge en identitet op omkring det fællesskab, man er blevet en del af,« siger Charlie Breindhal.

For Robert Hintze er Beautiful People også et opgør med et tabu.

»Alle vil jo gerne have en partner, der er smuk. Det gælder jo også de grimme mennesker. Det er bare ikke politisk korrekt at sige.«

Robert Hintze er provokerende. Det ved han godt. Men det er ikke ham, der deler mennesker op i grimme og smukke - det er brugerne. Og derfor afspejler Beautiful People bare de skønhedsidealer, der er i samfundet, mener han.

Men de »grimme« bliver tit rasende. Og Robert Hintze er faktisk engang blev slået ned af en fyr i byen, der var blevet stemt ud.

»De fleste afviste skriver til vores support og sviner os til i de værst tænkelige vendinger. Andre mener, at der helt sikkert må være noget galt med rating-modulet og forlanger at tale med en programmør, fordi deres venner jo har sagt til dem, at de ser godt ud,« siger Robert Hintze.

Overfladisk? Det synes Robert Hintze ikke. Faktisk handler det om alt andet end udseende, når brugerne af Beautiful People mødes til fester, påstår han.

»Alle de, som kommer til festerne, ser godt ud. For dem handler det derfor mere om at lære personerne bag udseendet at kende, fordi alle jo er i samme båd i kraft af, at de er smukke,« siger Robert Hintze.

Men bliver de smukke ved med at være smukke?

»Nej. Derfor arbejdes der i øjeblikket også på en ny funktion på hjemmesiden, der vil gøre det muligt at stemme de folk ud, som allerede er kommet ind. På den måde bliver det eksklusive koncept ikke udvandet,« fortæller Robert Hintze.

Klokken 12.05 fredag eftermiddag lå dommen klar. Mit brugernavn og kodeord til hjemmesiden virkede pludselig ikke mere. »Brugeren eksisterer ikke«, stod der på min skærm. Jeg var non-existing, vraget, og jeg kom til at tænke på den pressemeddelelse, som Beautiful People Network havde udsendt umiddelbart efter lanceringen af hjemmesiden. »De smukke jubler - de grimme raser,« lød overskriften. Sådan var det lige nu. Måske var jeg ikke rasende, men skuffet i hvert fald. Muligvis var det derfor, så mange forsøgte at bestikke sig ind på siden, efter de var blevet afvist. Måske havde det noget at gøre med, at jeg havde skrevet, jeg lå i indkomstrammen 10-15.000 kroner om måneden før skat, selvom 80 procent af de kvindelige BPere mener, at indkomsten har stor betydning, når de vælger partner.

Men der er håb endnu. Dem, der bliver vraget første gang, vælger nemlig i gennemsnit at prøve at komme ind syv gange mere. Tør jeg sætte mit selvværd på spil igen? Måske, jeg har jo ikke lyst til at blive ved med at være en grimrian.