Slot’et og det halve kongerige

DR og TV 2 vil begge vinde det eftertragtede publikum fredag aften og lancerer begge to et stort underholdningsshow, der kommer til at ligge på det samme tidspunkt af ugen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På fredag bryder et nyt slag i Den Store Underholdningskrig atter løs mellem DR og TV 2. Det gælder nemlig om at vinde »slot’et« og det halve kongerige. Slot’et er i dette tilfælde den programtekniske betegnelse for »fredag klokken 20.00«, som er det mest eftertragtede tidspunkt i ugens programflade for TV-stationer og TV-annoncører, og det halve kongerige drejer sig om at få vippet mindst en million TV-seere ind på kanalen.

Det er fredag klokken 20.00, at begge TV-stationer satser på at blive dagsordenssættende og formiddagsforsideryddende i de kommende måneder. TV 2 fortsætter »Vild med Dans« på femte sæson, og har styrket konceptet med en overskriftssælgende samling af danske celebrities såsom first lady Anne-Mette Rasmussen, supermodel Oliver Bjerrehuus og OL-kuglestøder Joachim B. Olsen. Hos DR har man indkøbt den engelske TV-guru Simon Cowles tv-koncept/format »Britain’s Got Talent« – der sidste år fangede den halve verdens opmærksomhed med den operasyngende mobilsælger Paul Potts – og kalder deres danske version »Talent2008«.

I går var der pressemøde i DR-byen på talentshowet, og her delte fotografer og journalister pindemadder med showets tre dommere, musicalstjernen Julie Steincke, Zentropa-direktøren Peter Aalbæk Jensen og multi-kunstneren Martin Hall.

Af de tre er den sidstnævnte måske den der stikker mest ud. Martin Hall er tidligere punkmusiker, og har siden 1980erne stået for noget af den mere ekstreme performance-kunst, der er set herhjemme.

»Det er den mest bizarre invitation, jeg nogensinde har fået, og beslutningen om at være med er uden tvivl den mest grænseoverskridende, jeg nogensinde har taget – selv når jeg tæller mine performances med,« siger Martin Hall, da han bliver præsenteret af Mikkel Herforth, vært ved »Talent 2008«.

Derefter følger nogle sammenklippede optagelser fra sommerens enorme castingmøde, hvor over 3.000 håbefulde danskere mødte op. En vagabond spiller tværfløjte, så det skærer i ørerne og øjnene, og en lille stritøret fyr optræder med at slå kolbøtter. »Den slags hører hjemme i skolegården,« lyder det brutalt fra Peter Aalbæk Jensen, der synes at nyde rollen som en anden Cæsar, der vender tommelfingeren op eller ned til deltagerne.

Umiddelbart virker der mest, som om, showet burde have heddet »Talentløs 2008«, men dette er jo en af de hemmelige ingredienser i at skabe et populært show. Seerne kan nemlig ikke bare glæde sig over de dygtige artister, men også fryde sig, når de talentløse bliver holdt frem mellem to fingre og hånet ud af studiet.

DRs underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme mener, at »Talent 2008« rummer de samme ingredienser, der betød, at stationen sidste vinter fik et massivt seerhit med »X-factor«.

»Vi kommer hele følelsesregistret igennem med talent-showet. Der var mange der kneb en tåre eller to, da de så »X-factor«, ligesom der var mange der blev rasende på programmet, når dommer Thomas Blachman skejede verbalt ud. De samme følelser findes også i »Talent2008«. Samtidig er programmet et slags oprør mod pænheden. I dette show siger man ligeud til folk, hvis det, de præsterer ikke er godt nok,« siger Jan Lagermand Lundme.

Amatører og kendte
Helt overordnet findes der to typer underholdnings-TV. I shows som »Stjerne for en aften«, »X-factor« og nu »Talent2008« er deltagerne såkaldt almindelige mennesker, mens det i »Vild med dans«, »Grib mikrofonen« og »Varm på is« er kendte eller halvkendte, der skal vise, hvad de formår på en scene.

»Hos os er deltagerne ukendte danskere – men mange af dem vil jo blive kendte i takt med, at publikum følger dem fra show til show. Dermed får man måske hele historien om deltagerne, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet, når man ser shows med deltagere, der i forvejen er kendte,« siger Jan Lagermand Lundme.

For ham er det ikke afgørende, hvem der får de fleste seere fredag aften.

»Vi ser ikke så nøje på seertallene – men vi vil da gerne have en milliard seere! Det vigtigste er, at vi får lavet et show der er ærligt og uforudsigeligt,« siger Jan Lagermand Lundme.

Han er dog ikke i tvivl om, at »Talent 2008« går af med sejren i konkurrencen med »Vild med Dans«:

»Fordi det er nyt og anderledes ærligt!«

Hos TV 2 er man også helt klare i mælet: det drejer sig om at genfinde det enorme publikum, som stationen vandt med de første sæsoner af »Vild med dans«. TV 2s underholdningschef, Gitte Madsen frygter ikke »Talent 2008«, men er opmærksom på, at konkurrenten har en fordel i at starte med dens show to uger før »Vild med dans«, som hun ellers betegner som »kronjuvelen« i TV 2s underholdningsflade.

»DR starter før os, og enhver der har set Tour de France ved jo, at det ikke er godt at være bagefter på minutter. Jeg er sikker på, at DR igen laver et stort flot show, der bygger på samme principper som med »X-factor«. Jeg ved af egen erfaring, at genren er stærk, fordi »Talent2008« er meget lig »Scenen er din«, som vi havde succes med i fire sæsoner. Men jeg ved jo også, at seerne holder meget af »Vild med dans«. Styrken i vores koncept er lidt ligesom juleaften: Seerne ved, hvad de kan forvente, men de ved ikke, hvad de får,« siger Gitte Madsen.

Som kommerciel station er det uhyre vigtigt for TV 2 at vinde »fredag klokken 20-slot’et«, siger hun.

»Det er det, vi lever af – vores eksistensgrundlag. Der er ingen tvivl om, at det er et meget vigtigt slot. Det er der det afgøres, hvad der kan samle familien og samle nationen foran TVet. Vi vil have folk til at snakke sammen om vores program,« siger Gitte Madsen.

Hun er dog ikke så glad for betegnelsen »underholdningskrig«, idet hun trods alt ikke ønsker, at hendes modstander afgår ved døden.

»Når nu begge stationer vil have det samme slot, er der måske snarere tale om en stoledans end en krig. Eller en musketérduel. Vi køber jo TV-formater de samme steder som DR og får dem produceret de samme steder. Der er stor rift om de bedste folk, hvad enten det drejer sig om kameraer, studier og værter,« siger Gitte Madsen.

Selvom begge kanaler følger nøje med i, hvad konkurrenten indkøber på de udenlandske TV-messer af formater, så mener Gitte Madsen ikke, at det kan betale sig udelukkende at indrette sig »modsat« det konkurrenten satser på af programmer.

»Vi vil først og fremmest gerne holde fast i vores TV 2-identitet med vores egne værdier og vores egen stil, for eksempel når det drejer sig om den måde man taler til deltagerne og opfører sig i programmet. Vi vil gerne have, at folk skal kunne se, at det er et typisk TV 2-program, de ser,« siger Gitte Madsen, der håber, at »Vild med dans« kan vinde slot’et – hvilket kræver mindst en million seere.

»Vi vil meget gerne være danskernes foretrukne program fredag aften. Men om vi vinder slot’et med halvanden seer eller 100.000, er meget svært at spå om,« siger Gitte Madsen.

Begejstret Aalbæk
Medieanalytiker Per Fanefjord Laursen fra Mediawatch kalder det en tilbagevendende konfrontation mellem DR og TV 2, når stationerne går »head to head« om fredag aften.

»Men det er særligt vigtigt for TV 2 at vinde slot’et, fordi de kommercielt har haft et skidt år. De skal helst genvinde deres tabte markedsandele. Omvendt har DR en interesse i at nå ud til mange seere, især seere de ikke normalt har kontakt til,« siger Per Fanefjord Laursen.

Hvem der går af med sejren afhænger af, hvor vellykket en udvælgelse af deltagerne som programlæggerne har foretaget, mener han.

»Det er det, som i sidste ende afgør, hvem der går af med sejren. Det gælder både deltagerne, men også dommerne,« siger Per Fanefjord Laursen.

Tilbage i DR Byen er Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen efter eget udsagn begejstret for den type programmer, han nu selv skal være en iøjenfaldende del af.

»Jeg var vild med X-factor. Det havde en sjælden magi, så det var med en stor klump i halsen, at jeg sagde ja tak til at være med i denne konkurrence,« siger Peter Aalbæk Jensen, der dog ikke vil gøre sig til dommer om udfaldet af den kommende underholdningskonkurrence:

»Det er ikke helt samme publikum, programmerne henvender sig til, så mon ikke de to programmer deler publikum ligeligt imellem sig?«

»Talent 2008« tyvstarter fredag aften med en række auditions-show, mens første episode af »Vild med dans« begynder to uger senere.