Sløret er løftet for Papirøens fremtid

De store lagerhaller på Papirøen står over for et ordentligt løft, efter arkitektfirmaet COBE torsdag vandt konkurrencen om at genskabe den prestigefyldte havnegrund.

Tegning: By & Havn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange københavneres bevidsthed er Papirøen synonym med street food, Experimentarium eller måske Uffe Elbæks »tale« ved Alternativets valgfest på netop Papirøen til Folketingsvalget sidste juni.

Men hovedstadens mest prestigefyldte havnegrund skal være mere end det. Syv forskellige virksomheder har i konkurrence mod hianden hver især kommet med et bud på, hvordan øen skal se ud i fremtiden, og torsdag blev vinderen kåret.

Arkitektfirmaet COBE løb med førstepladsen i konkurrencen for deres projekt »Københavns haller«.

»Det er et rigtig spændende vinderforslag. Vi har tidligere været i dialog med københavnerne omkring Papirøens fremtid, og det vil vi også fremover være. Papirøen skal være et sted for alle københavnere og Københavns turister,« siger Københavns overborgmester, Frank Jensen.

Det er ikke kun overborgmesteren, som glæder sig over, at netop COBE løb med sejren om Papirøens fremtid. Ikke overraskende er indehaver af COBE, Dan Stubbergaard, også glad for afgørelsen.

»Det her er en drømmeopgave, og vi er utrolig glade for og stolte af have vundet netop denne konkurrence om udviklingen af et helt unikt sted i København, hvor vi også selv har vores tegnestue. Papirøen er på få år blevet en af de største bylivsdestinationer i København,« siger han.

Tegning: By & Havn. Fold sammen
Læs mere

Projektet går ud på, at Papirøens eksisterende haller erstattes af en række nye haller, der omkranser et indre grønt rum kaldet ”den grønne hal”.

Stueetagen rummer offentligt tilgængelige funktioner og erhverv med et svømmebasin i hjørnet.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell glæder sig over forslaget om at udvikle Papirøen med nye haller med plads til kulturoplevelser. Men han så gerne, at flere af de oprindelige haller blev bevaret.

»København må ikke blive for mondænt og poleret. Derfor vil jeg fortætte kampen for at bevare en af Papirøens gamle industrihaller som et levende eksempel på områdets historie. Samtidig skal vi stille krav om at genanvende mest muligt fra de nuværende haller i det fremtidige byggeri,« siger han.

Borgmesteren vil samtidig arbejde for at få størst mulig garanti for, at der rent faktisk bliver plads til kulturelle aktiviteter for københavnerne i de nye haller på Papirøen.

»Vi har desværre alt for ofte set gyldne løfter om at skabe plads til københavnerne, hvor det gode byliv siden falmer, når projekterne skal realiseres. Det må ikke blive tilfældet for Papirøen,« siger Morten Kabell.

I december 2011 meddelte lejeren af Papirøen, Den Danske Presses Fællesindkøbsforening, at de ønskede at opsige lejekontrakten og dermed brugen af øen som papirlager, før den aftalte udløbsdato i 2017.

Siden har bygningerne på Christiansholm været udlejet på midlertidig basis med det formål at gøre området tilgængeligt for offentligheden og skabe bevidsthed om øens potentiale for København.

Tegning: By & Havn. Fold sammen
Læs mere