Slidt Leonard Cohen vækker begejstring

De danske anmeldere er mere end tilfredse med det seneste udspil fra det aldrende musikikon.

I Berlingske henter Cohen fire ud af seks stjerner hos anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen, der ligesom kollegaerne hæfter sig ved, at Cohen måske nok er gammel i gårde, men bestemt ikke færdig af den grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er langt fra ung længere, den 77-årige canadiske kunstner Leonard Cohen, men det hindrer bestemt ikke den aldrende kvindeforfører med den bastunge røst i at begejstre landets musikanmeldere, som over en bred kam har stor ros til Cohens blot 12. studiealbum siden debuten i 1967.

I Politiken, der giver albummet »Old Ideas« fem ud af seks hjerter, konstaterer anmelder Kim Skotte, at »der er liv i kludene bag Leonard Cohens sorte jakkesæt«.

- At der lurer gravrust bag skjorteflippen, forhindrer ikke en inkarneret forfører i at gøre endnu et behjertet udfald. Leonard Cohen er på mere end én måde på fornavn med sig selv på et album, hvor han med mørk gammelmandsrøst og en lettere kynisk klukken balancerer selvsikkert mellem dobbeltseng og dødedans, skriver anmelderen.

Leonard Cohen havde egentlig trukket sig mere eller mindre tilbage fra musikkens spotlys siden »Dear Heather«, det seneste studieudspil, udkom i 2004. Men skæbnen ville det anderledes.

Det var således en pengebegærlig manager, som uheldigvis for Cohen - og heldigvis for fans og anmeldere - tømte sangerens pensionsopsparing og derfor tvang canadieren ud på både en omfattende verdenstour og tilbage i studiet.

I Information er anmelder Klaus Lynggaard også glad for Cohens »tilbagekomst«.

- Teksterne er sublime, musikken smagfuld, melodierne minimale og stemmen slidt, så slidt, skriver Lynggaard, der hæfter sig ved, at Cohen er »ældet«.

- Jo mere man lytter, des dybere drages man ind i værket og oplever endnu engang det sære paradoks, at mens Cohen uddriver sine dæmoner, løfter ens sjæl sig, lyder det i anmeldelsen fra Information.

I Berlingske henter Cohen fire ud af seks stjerner hos anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen, der ligesom kollegaerne hæfter sig ved, at Cohen måske nok er gammel i gårde, men bestemt ikke færdig af den grund.

- Udødeligheder som »Suzanne«, »Chelsea Hotel #2« eller »Take This Waltz« - hans stærkeste sang til dato - er der nu ikke på »Old Ideas«, hvor han på mange måder er endt der, hvor det hele begyndte for ham. Nemlig med poesien. »Old Ideas« er nemlig mere end noget andet et ordenes album og de gives med hans karakteristiske mørke, aldersmærkede stemme, og i en form som ofte lyder mere som recitation end sang, skriver Berlingske.

Det er ikke kun herhjemme, at der er ros til Cohens album. På hjemmesiden www.metacritic.com, der indsamler og laver gennemsnit af de internationale anmeldelser, får pladen 85 ud af 100 mulige point ud af 13 anmeldelser.