Slap diller og kropsforskrækkelse – rumænsk prisvinder tør vise det hele

Rumænske Adina Pintilies prisvindende »Touch Me Not« er en modig, sårbar, tankevækkende og på alle planer nøgen udforskning af seksualitet og krop, der balancerer på grænsen mellem fiktion og dokumentar – konstant legende med publikums forventninger og ikke mindst fordomme. Men den vil også alt for meget på en gang.

Islandske Tomas Lemarquis, kendt fra blandt andet »Nói Albinói«, spiller over for multihandicappede Christian Bayerlein, der også i virkeligheden er en aktiv fortaler for handicappedes ret til et (godt) sexliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Foto Øst for Paradis

Det indledende billede er måske nok af en nøgen mandepik, men fokus i »Touch Me Not« er på cirka 50-årige Laura, der har besluttet sig for at udfordre sine problemer med intimitet og berøring, før det er for sent. Først tøvende, som da hun lejer en callboy og nøjes med at observere ham tage brusebad og masturbere, siden søgende i selskab med transkønnede Hannah, der til tonerne af Brahms fortæller hende, at sex skal være en leg. Og endelig helt fysisk i mødet med en sexterapeut, der benytter sig af alt fra kram til knytnæver for at bryde hendes panser ned.

Undervejs møder vi også Christian, hvis krop måske nok er forkrøblet af muskelsvind, men hvis intelligens og libido er lysende, og Tomas, der objektivt set er smuk, selvom han lider af en sygdom, der har fået ham til at tabe alt hår på kroppen, men som – helt modsat Christian – er lukket inde i sin smukke fysik i en grad, så han ikke kan nå dem, han prøver at række ud efter.

Fortællingen om deres søgen efter kropskontakt og nærhed (i højere grad end seksuel tilfredsstillelse) er rammet ind af Adina Pintilies egen research – eller i hvert fald en meta-forestilling om hende som den undersøgende filmskaber. Det, sammen med en springende stil, der gør, at vi lidt for ofte forbliver på overfladen i stedet for at dykke ned i kroppens og seksualitetens dybder, er »Touch Me Not«s svage punkter.

Stærkest står mødet med Christian Bayerlein, der modsat de fleste andre ikke er skuespiller, men en virkelig fortaler for handicappedes rettigheder – også til sex. Første gang vi ser ham, fokuserer kameraet og dermed vi på hans forkrøblede krop og hans enorme overbid, hvorfra der driver en stadig strøm af savl. Vi udfordres i vores egen afstandtagen. Kun for at blive fanget af hans smukke, blå øjne og hans intelligente refleksion over seksualitet og skønhed. Hans forhold til kæresten Grith er misundelsesværdigt og rørende, ikke mindst da hun liggende i hans kraftesløse arme fortæller, at hun aldrig i samme grad har følt sig holdt af og beskyttet. Det er både smukt og tankevækkende.

»Touch Me Not«

Instruktør: Adina Pintilie.

Medvirkende: Laura Benson, Christian Bayerlein m.fl.