Slagteren fra Silvan

Denzel Washington vandt en Oscar for sin rolle i Antoine Fuquas »Training Day«. Nu er de to klar med et nyt fælles projekt, »The Equalizer«, der nok ikke kommer til at kaste priser af sig.

U.S. actor and cast member Denzel Washington arrives for a photocall to promote his feature film "The Equalizer", on the first day of the 62nd San Sebastian Film Festival, in San Sebastian September 19, 2014. Washington will receive a Donostia award for his film career on Friday. REUTERS/Vincent West (SPAIN - Tags: ENTERTAINMENT) Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT WEST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

The Equalizer er manden, der sørger for, at balancen mellem ondt og godt – i hvert fald for en stund – bliver genetableret. En venlig morder i retfærdighedens navn, hvis moralske kompas står permanent på wild wild west…. Det er i hvert fald udgangspunktet for historien i Antoine Fuquas »The Equalizer«, der er meget løst baseret på 80er-TV-serien af samme navn. Denzel Washington spiller Robert McCale, en venlig mand, der arbejder i Home Mart, Bostons svar på Silvan, og om aftenen drikker te på den lokale café, mens han læser sig igennem de 100 største litterære klassikere. Det antydes, at der er ting i hans fortid, han ikke har lyst til at gentage. Men da han bliver venner med den unge russiske prostituerede Teri, der bliver mishandlet af russiske gangstere, opgiver han at vende det blinde øje til verdens uretfærdighed, og frem bag den joviale facade dukker The Equalizer – en koldblodig hævner med et sjældent talent for vold og drab, der ikke er bleg for ene mand at gå op imod den russiske mafia.

»The Equalizer« er både interessant og fængende, så længe den fokuserer på Roberts indre konflikt mellem kontrol og handling. Da først låget ryger af bøtten, begynder klicheerne desværre at myldre frem fra mørket – ikke mindst de tatoverede russiske gangsterbrød er svære ikke at trække en smule på smilebåndet af. Denzel Washington er en god skuespiller, der formår at give dybde til en karakter, han efterhånden har spillet i mange inkarnationer; den gode mand med volden som mulighed simrende under huden. Han har en venlig charme, der er en perfekt kontrast til den ekstreme vold.

Antoine Fuqua har en distinkt stil, der i »The Equalizer« nærmer sig en blanding af grafisk tegneserie og film noir. Filmen knækker dog en smule, da alle indre diger brydes ned, og voldeligt potentiale bliver til lystbetonet og kreativt eksekveret ultravold. Det er grafisk, blodigt og – hvis man har den mindste smule moralske kvababbelser ved tanken om ren, rå selvtægt – også i sidste ende lidt svært at sidde igennem. For nok er kampen den gode mod de absolut onde, men grænsen mellem hvem, der er hvem, begynder at flyde ud mod slutningen, der sandsynligvis vil dele publikum i dem, der jubler, og dem der vælger at kigge væk.

Hvad: The Equalizer

Hvem: Instruktør: Antoine Fuqua. Medvirkende: Denzel Washington, Marton Czokas.

Hvor: Premiere over hele landet.