Skulptur i sydhavnen

Et nyt udstillingssted vil arbejde for skulpturens plads i både det private og det offentlige rum.

De to hænder er skabt at Lars Bent Petersen. Den ene skærmer en samling minifigurer, mens den anden hånd skjuler noget – eller måske holder den noget fanget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Selv om der er sat et kæmpe skilt ud med navnet Skulpturi.dk, er det ikke sådan lige til at finde vej til den nedrivningstruede bygning, hvor en gruppe kunstnere har slået sig sammen omkring et nyt udstillingssted. Her, med den tunge trafik på Sydhavnen som ydre ramme, vil de arbejde for at styrke skulpturens position.

Skulpturi.dk skal læses: skulptur i Danmark. Det er et uafhængigt kunstnerstyret udstillingssted – en art der ikke er mange af i disse år.

Selv om flere af kunstnerne tidligere har stået bag andre udstillingsinitiativer, er det er første gang, at man ser et permanent udstillingssted udelukkende dedikeret til samtidsskulptur i Danmark.

Kunstnernes vision er først og fremmest at synliggøre skulpturen, som på gallerier, museer og i ikke mindst i folks bevidsthed ofte overskygges af maleriet. For mange mennesker kan samtidskunst generelt være en udfordring, men så længe den holdes inden for lærredets ramme er det til at overskue.

Sværere er det, når kunsten breder sig ud i hele rummet – og indtager selv samme rum som beskueren.

Skulpturi.dk vil på forskellig vis arbejde for at udvikle og udfordre vores opfattelse af rum og rumlighed. Planen er først og fremmest at lave udstillinger og skabe et forum for diskussion, og derudover ser de det også som deres opgave at rådgive og formidle viden om kunst i tre dimensioner til kommuner og private virksomheder.

Åbningsudstillingen på Skulpturi.dk viser en mængde eksperimenterende konstellationer og giver således et rigtig godt billede af skulpturbegrebets spændvidde. Idet man træder ind, mødes man af en lys- og lydinstallationen »velfærdsknast« skabt af kunstnerduoen Vinyl Terror og Horror og Tove Storchs vibrerende Kolibri. Anja Frankes værk består af plettede T-shirts som hænger ned fra loftet som et bevis på handlinger – og opfordringer til nye. På gulvet ligger to hænder skabt at Lars Bent Petersen. Den ene hånd skærmer beskyttende om en samling minimennesker, mens den anden hånd skjuler noget – eller måske holder den noget eller nogen fanget.

Repræsentativt for samtidsskulptur er, at snart sagt alle materialer repræsenteret; så mange at det ikke er overskueligt at opremse, og tilgangen til den skabende proces breder sig i alle retninger; over det processuelle, det konceptuelle, det humoristiske, og det håndværksmæssigt imponerende. Som sådan fremstår åbningsudstillingen som intenderet; en slags fest dedikeret til en skulptur i stadig udvikling.

Skulpturi.dk, Sydhavnsgade 28, 1. tv. (også indgang fra Borgmester Christiansensgade 55), København. Åben torsdag - lørdag, kl. 12-17, til 12. januar 2008. www.skulpturi.dk