Skuespilleren Pauli Ryberg er død

Skuespilleren Pauli Ryberg vidste, han skulle dø, men bevarede taknemmeligheden over livet til det sidste.

Pauli Ryberg i "Sympati for djævelen" - måske hans bedste rolle. Foto: Thomas Cato. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pauli Ryberg var fra Nakskov, hvilket en let syngende replik vidnede om. Efter studenterksamen flyttede han fra fødeøen for at gå på højskole, og det var her, han fik smag for teatret.

»Hvis jeg var blevet boende på Lolland, var jeg nok blevet social- og sundhedshjælper eller også havde jeg arbejdet i det, man dengang kaldte åndssvageforsorgen. Jeg var i praktik et par steder som ung, og det var jeg rigtig glad for. Det kunne jeg sagtens se mig selv som,« forklarede han Berlingske sidste år, hvor han var vendt hjem for at deltage i et stort egnsspil om den fødeegn, der havde forandret sig. Indtryk fra barndommens miljø blev i øvrigt omsat til det grumme og morsomme teaterstykke, »Dueslag«.

Som mange af de unge skuespillere, der flokkedes om de semiprofessionelle, hippe teater Dr. Dante i Allerød, blev Pauli Ryberg  optaget på en af landets teaterskoler – han er uddannet fra Odense Teaters i 1987. Herefter fulgte roller på en lang række scener, ligesom han med jævne mellemrum dukkede op i træsikre biroller på film og TV.  Han demonstrerede  en sikker evne for den skarpt og fantasifuldt tegnede komiske bifigur, men kunne også slå dystrere toner an – for eksempel som stiknarkoman i Lars Noréns »Personkreds 3« på Edison eller i Dr Dantes gysershow »I en kælder«.

Hans bedste rolle?

Den blødere, poetiske og ”anderledes” side af talentet fik han succes som H.C. Andersen i Holbæk Teaters »Milde himmel«. Men det blev først og fremmest på det lille Teater FÅR302, hvor Pauli Ryberg var medlem af den kollektive ledelse og faste skuespillerstab, man især husker ham fra en lang række indsatser. Ikke mindst vandt han nyt land med den krævende monolog »Sympati med djævelen«, hvor han lånte krop og stemme til naziteaterstjernen Gustaf Gründgens:

»Pauli Ryberg spiller rollen aldeles glimrende, på en lavmælt, næsten henkastet konstaterende tone uden at sætte intensiteten over styr,« skrev vi her i avisen.

Pauli Ryberg havde valgt at være helt åben om sin sygdom, bl.a. på Facebook og i radioprogrammet »Min lille Hassan« på Radio 24Syv. ligesom han lod Bjarne Stæhr fotografere sin afmagrede krop. Det stod efterhånden klart, at hans tid på Jorden var begrænset, men han havde valgt ikke at få at vide, hvor lang tid, han havde tilbage. I stedet forlod sig på sine »skytsengle«s forsyn og mødte verden med den taknemmelighed og nysgerrighed, der karakteriserede ham, til det sidste. Medlidenhed fordrede han ikke af nogen  Den kunne han ikke bruge til noget. Pauli Ryberg blev 59 år.