Skuespillere føler sig krænkede af nordiske socialdemokrater: »Puha, det er dårlig stil«

Den socialdemokratiske gruppe i Nordisk Råd vil promovere fagligt arbejde i en reklamefilm lavet af skuespillere, der lønnes langt under minimumstaksten. Skuespillernes formand kalder sagen grotesk.

»Det er at tale nedsættende om et fag med meget høj professionalisme. Vi har mange medlemmer, der har reageret på det her, og det forstår jeg godt,« siger formand for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm, om Socialdemokraternes kampagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karoline Lieberkind
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Hammerich var ved at falde ned af stolen, da han åbnede Facebook sidste uge.

I et opslag fra den Socialdemokratiske gruppe i Nordisk Råd kunne han læse, at man søgte »skuespillere« til en kampagne for faglig organisering. Lønnen var sat til 500 kroner.

»I søger »skuespillere« til en kampagnefilm om vigtigheden af faglig organisering, og så vil I underbetale dem?! Puha, det er dårlig stil,« siger Rasmus Hammerich, der er uddannet fra Statens Teaterskole i 2006.

Han delte opslaget på sin profil - og så startede debatten. Flere danske skuespillere har siden kaldt kampagnen for »pinlig«, mens andre har forslået Socialdemokraterne at overholde reglerne. En af dem er skuespilleren Jens Bo Jørgensen, der skriver:

»Hvis I mener at faglig organisering er vigtig, så brug fagligt organiserede folk!«.

Det er Katja Holm helt enig i. Formanden for Dansk Skuespillerforbund kalder sagen »grotesk«.

»Opslaget kommer fra det gamle arbejderparti, som vil lønne deres medvirkende med 500 kroner,« siger Katja Holm, der også hæfter sig ved, at annoncen har sat anførselstegn rundt om ordet skuespillere. Som i »skuespillere«.

»Det er at tale nedsættende om et fag med meget høj professionalisme. Vi har mange medlemmer, der har reageret på det her, og det forstår jeg godt. Det vidner om, at det er mennesker, der tager deres fag og faglige kunnen meget alvorligt,« siger Katja Holm, der mener at annoncen udtrykker en manglende forståelse og respekt for skuespillernes arbejde.

»At være skuespiller er ikke bare at lære en tekst udenad. Det er et fag, og det tager lang tid at lære. Helvede ville da også bryde løs, hvis man begyndte at lave jobannoncere, hvori man ledte efter »socialdemokrater« eller »advokater« i anførselstegn«.

Men Hrannar Arnarsson, der er talsmand for den socialdemokratiske gruppe i Nordisk Råd, mener ikke at sagen er så slem. Han siger, at det hele bygger på en misforståelse.

»Vi satte netop ordet »skuespiller« i anførselstegn for at understrege, at vi ikke skulle bruge uddannede folk. Hele vores kampagne baserer sig på unge, fagligt aktive mennesker, og det var dem, vi søgte efter,« siger Hrannar Arnarsson, der fortæller, at kampagnen stadig er i gang. De omtalte film forventes at være klar til august.

Den forklaring formidler dog ikke Katja Holm. Hun mener tværtimod, at den socialdemokratiske gruppe bør komme med en undskyldning. Så snart sommerferie er slut, vil hun derfor rette henvendelse til parties kulturordfører Mogens Jensen.

»Jeg vil gerne have at vide om dette er udtryk for, hvordan de ser vores faggruppe. Og hvis det ikke er tilfældet, bør de komme med en undskyldning. Man bør have anstændigheden til at sige, at man har begået en fejl,« slutter Katja Holm.

Ifølge Skuespillerforbundets egne takster skal en skuespiller, der medvirker i en reklamefilm både have et studiehonorar og et udnyttelseshonorar. Minimumstaksterne begynder ved 3.825 kr. pr. dag.