Skræmte børn afvist i sag om uhyggeligt teater

Teater kan være barsk oplevelse for små børn. Men en ny afgørelse viser at forældrene selv må sætte sig ind i, om et stykke er børneegnet.

Som forbruger er man selv nødt til at vurdere, om børnene er store nok til at se en forestilling. Her Nøddeknækkeren - en forestilling som skræmte nogle børn så meget, at sagen gik til Forbrugerklagenævnet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For lille Marie på to og lille Peter på tre år kan det godt være en voldsom oplevelse at se en farlig løve på scenen i "Folk og røvere i Kardemomme by".

- Derfor arbejder børneteatrene meget seriøst med, hvilke aldersgrænser de anbefaler, siger Jørgen Carlslund, formand for BørneTeaterSammenslutningen.

Men det er i sidste instans forbrugernes ansvar at undersøge, om en forestilling er egnet for børn eller børnebørn, inden de tager dem med i teatret.

- Teatrene er nemlig ikke underlagt regler om fastsættelse af aldersgrænser, siger jurist i Forbrugerstyrelsen Uffe Foged Jespersen.

Han udtaler sig på baggrund af en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.

En bedstemor tog sine børnebørn på fem, seks og syv år med i Tivoli for at se Gasværkets udgave af balletten "Nøddeknækkeren". Men da handlingen var for voldsom for børnene, forlod de hurtigt salen.
Bedstemoderen klagede og ville have sine penge tilbage, men forgæves. Teatret henviste til, at det havde anbefalet balletten for alle fra otte år og opefter.

Kunden mente ikke, at hun var blevet gjort opmærksom på anbefalingen, da hun købte billetterne. Derfor gik hun til Forbrugerklagenævnet, som imidlertid afviste klagen.

- Som forbruger er man selv nødt til at vurdere, om børnene er store nok til at se en forestilling. Hvis et teater kommer med en anbefaling, er den vejledende, forklarer Uffe Foged Jespersen fra Forbrugerstyrelsen.

Medierådet under Kulturministeriet anbefaler bestemte aldersgrænser, når det drejer sig om film, og desuden giver rådet vejledning om børns brug af computerspil og internettet. Men teatrene indgår ikke i arbejdsområdet.

Det er første gang, at Medierådets formand, Birgitte Holm Sørensen, hører om en klage som den,
Forbrugerklagenævnet har afvist.

- At tingene udspiller sig på en teaterscene, vil normalt sætte nogle helt andre grænser for, hvad der kan vises, end på film og computerspil. Normalt må man gå ud fra, at forældrene sætter sig ind i, om et stykke er egnet for børnene, inden de tager dem med i teatret, siger hun.

Børneteatrenes formand understreger, at det tydeligt skal fremgå af hjemmesider, annoncer og plakater, hvilke aldersgrupper stykker henvender sig til.

- Flere børneteatre arrangerer prøveforestillinger for at teste, hvor gamle børnene i salen bør være. Børn er nogle sarte væsener, og hvis de først har haft én skræmmende oplevelse, kan de blive helt bange for teatret, fortæller Jørgen Carlslund.

Han så gerne, at Medierådet i en forsøgsperiode eksperimenterede med anbefalinger omkring teater for børn.

- Vi ser, at de store teatre nogle gange annoncerer med såkaldte familieforestillinger, hvor de ikke anfører nogen aldersgrænse. Det er formentlig kommercielt betinget, fordi en aldersgrænse kunne forhindre de yngste i familien i at komme med, slutter Carlslund.

/ritzau/