Skolestart for begyndere – og deres børn

I disse dage sætter mange af vores dejlige unger deres ben i den danske folkeskole for første gang. Det er en glædelig begivenhed – ikke mindst for de forældre, der med en tåre i øjenkrogen sender deres lille vidunder op i 0-klasse på egen hånd. Men det er også en stor mundfuld, og jeg har derfor, efter seks års erfaring, samlet en række af de vigtigste begreber, du som nybagt skolebarnsforældrer vil støde på det kommende år.

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niels Egelund

Pensionsmoden professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet og hjernen bag skolereformen. Fremstår næsten rar i sin rolige fremtoning, men synes ikke desto mindre at udgøre en større trussel mod dit barns udvikling end iPads, Breezere og Justin Bieber tilsammen. Har i tæt samarbejde med Christine Antorini udvist omtrent samme lyst til at lytte til pædagogiske erfaringer og lærernes indsigt i folkeskolens reelle forhold, som danske kvinder har i at vaske René Fredensborgs beskidte underbukser.

Heldagsskole

Årsagen til, at dit engang så sprudlende og smilende barn efter seks timer i et nedslidt klasseværelse seriøst bare ikke orker at fortælle, hvad han/hun har lavet og lært henne i skolen i dag, og egentlig helst bare gerne vil bede om iPad’en.

Gavepolitik

Klassens svar på finanslovsforhandlingerne. Der er store beløb på spil, det tager en evighed at blive enige, og lige som I er nået frem til en aftale, dukker Enhedslisten op i form af Clara-Elvira-Sophies mor op og forlanger, at I alle i stedet donerer pengene til de fattige børn i Afrika. Modellen, hvor du indbetaler ét større beløb til fælleskassen i starten af skoleåret, og dermed slipper for at tilbringe hver anden lørdag formiddag i Toys R’Us, mens du med sveden rendende ned ad ryggen forsøger at finde spændende gaver til 30 kroner, kan i øvrigt anbefales. I hvert fald indtil ungerne er store nok til bare at MobilePaye hinanden.

ForældreIntra

Folkeskolens »information highway«. Hvis det altså var den fynske motorvej. En lørdag formiddag i uge 29. Med et masse-sammenstød ved afkørsel 54/Vissenbjerg og kø i begge retninger. Og bagsædet fyldt med unger, der er tørstige/skændes/har glemt deres fidget spinner/skal tisse.

Glemmekasse

Samme koncept som i børnehaven. Her dog tilsat stanken af tiltagende mug og råd fra 187 glemte håndklæder og badebukser fra skolens svømmehal.

PISA-test

Måleenhed, der til de Konservatives fortsatte ærgrelse fastslår, at lille Lukas og Amalie nok aldrig opnår samme grad af indlæringsdisciplin som nordkoreanske skolebørn.

Understøttende Undervisning

Oprindeligt tænkt som et skemalagt forsøg på at lære eleverne at tænke og arbejde mere kreativt ved eksempelvis at lade dem bygge kongerækken i papmache eller sjippe 7-tabellen. Bruges dog i realiteten oftest på at lade eleverne spille »Minecraft« på skolebibliotekets computere, mens læreren desperat forsøger at indhente noget af den tabte forberedelsestid.

Mørkets Fyrste

Se under »Niels Egelund«.