Skoleskyderi markeret med korsang og satire

Det amerikanske satireshow Saturday Night Live ærede skudofrene fra Newtown-tragedien med korsang, mens satireavisen The Onion spejlede nationens sorg gennem grovkornet satire.

Saturday Night Live-vært Martin Short markerede newtown-massakren ved at lade et børnekor afsynge en hymne til ære for de dræbte.   Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REDMOND

Massakren på tyve skolebørn og syv voksne i Newtown fik lørdag det kendte amerikanske satireshow Saturday Night Live til at afvige fra sit normale repertoire af respektløs satire. I stedet havde showet inviteret New York Childrens Choir til at synge til ære for de dræbte børn. Showet blev indledt med billedet af et enkelt brændende stearinlys, mens børnekoret sang strofen »Sleep in heavenly peace« (se videoen nedenfor).

Efter denne indledning fortsatte skuespilleren og showværten Martin Short som planlagt med at afsynge en sjofel julesang med titlen »Its the horniest time of the year«.

Det er meget sjældent, at USAs førende satireshow afviger fra sin satiriske norm, og berømt er episoden, der blev sendt 19 dage efter angrebet på World Trade Center den 11. september 2001. Showet blev da indledt af New Yorks borgmester, Rudy Giuliani der stod sammen med brandmænd og politifolk og erklærede, at byens liv, herunder Saturday Night Live, ville fortsætte som altid.

»Betyder det, at vi må være morsomme?« spurgte showvært Lorne Michaels, hvortil borgmesteren leverede sit ironiske svar: »Hvorfor begynde på det nu?« 

USAs meste kendte satireavis, The Onion, holdt to ugers pause efter World Trade Center angrebet i 2001, men vendte tilbage med en særudgave, der blev prydet af forsideoverskriften »Holy Fucking Christ!«, mens andre af avisens historier gjorde grin med terroristerne, der skuffede må konstatere, at de befinder sig i helvede og ikke i himlen.

The Onions netavis kommenterer også Newtown-massakren med en overskrift, der minder om ovennævnte 9/11-overskrift. »Fuck det hele, siger nationen«.  The Onions artikel efterligner nyhedsbureauernes neutrale afrapportering, bortset fra, at alt hvad kilderne har at sige om nedskydningen er »Fuck alting« og »Fuck bare det hele ned i helvede.«

I en anden historie rapporterer The Onion, at den amerikanske forfatningsgrundlov har fået tilføjet »Retten til at leve i evig frygt for at en sindssyg person bevæbnet med et halvautomatisk våben vil trænge ind i ens hus« - en tydelig kommentar til våbentilhængernes påberåbelse af retten til at bære våben.   

En af de faste medarbejdere ved Jon Stewarts satiriske Daily Show, Andrew McLaughlin, der er tidligere ansat hos præsident Obama, hånede med en tweet morderens moder, Nancy Lanza. »Hvor var det godt at Nancy Lanza havde sit eget våbenarsenal til at beskytte sig med. Ellers havde hun jo nok ikke været i live i dag,« skrev McLaughlin.

Nancy Lanza formodes at være blandt sin søns første ofre.

Dele af filmverdenen fik stukket fingeren i jorden efter Newtown-tragedien. På samme dag som nedskydningen aflyste filmselskabet Paramount premieren på Tom Cruise-filmen »Jack Reacher«, der handler om en militærofficers undersøgelse af en massakre på fem personer.

»På grund af den frygtelige tragedie i Newtown, Connecticut, og af respekt for ofrenes familier, udsætter vi premieren,« skrev Paramount i en pressemeddelelse udsendt fredag.

TV-kanalen Syfy aflyste søndag, ligeledes af respekt for ofrene, en epsiode af filmserien »Haven«, hvori to FBI-agenter undersøger baggrunden for en skoleskydning.