Skole forbyder piger at bære mavebluser i skoletiden: Nu går kendte ind i sagen

En jysk skoles forbud mod mavebluser trækker overskrifter i medierne. Nu blander en del kendte sig i debatten, og samtidig spreder et særligt hashtag sig på sociale medier.

(ARKIV) Sofie Linde i Operaen den 19. august 2020. En debat om sexchikane i den danske mediebranche, som blev startet af tv-værten Sofie Linde, har bredt sig til Christiansborg og resten af samfundet. Det skriver Ritzau, tirsdag den 15. september 2020.. (Foto: liselotte sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: liselotte sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

'Hvornår stopper vi med at fortælle piger, hvad de kan have på?'

Sådan skriver Helle Thorning på sin Instagram-profil på baggrund af historien om mavebluse-forbud eller forbud mod at vise maveskind for piger på Firehøjeskolen i Vejle, som B.T. kunne fortælle om tirsdag.

Helt konkret har udskolingsteamet på skolen forbudt piger at bruge såkaldte crop tops, som viser maveskind. En af grundene var blandt andet, at drengene ikke kunne koncentrere sig. Og det har fået flere kendte danskere til at gå ind i sagen.

Udover Helle Thorning er tv-værten Sofie Linde og tv-vært Joakim Ingversen gået ind i debatten med et opslag på de sociale medier.

'Det er bar’ en mave. Og det er i hvert fald ikke pigernes ansvar, at deres skoleinspektør og drengene i klassen ikke kan koncentrere sig, når de ser en navle,' skriver X Factor-værten i sit opslag, hvor hun står og poserer i en crop top med Joakim Ingversen.

Sofie Lindes opslag har fået over 145.000 likes i skrivende stund og er dermed et af hendes mest likede billeder på hendes Instagram.

Og det har også fået andre kendte til at reagere i kommentarfeltet.

Heriblandt tv-personlighed Irina Olsen, skuespiller Stephania Potolivo og tv-vært Pelle Hvenegaard.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Fra 2016 og indtil udgangen af maj 2019 var Thorning-Schmidt direktør for Save the Children International med hovedsæde i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Skuespiller Ditte Hansen har også sendt en hilsen til pigerne i Vejle.

Det gør hun i et opslag på Instagram, hvor hun skriver: 'Cropped er godt. Hilsner til pigerne i Vejle', med et billede af sig selv i crop top.

Hos Everyday Sexism Project Danmark har man også startet kampagnen med hashtagget 'Det er bar' maver', som flere af de kendte ansigter har brugt. Her opfordrer man til at sætte en stopper for regulering af påklædning samt at seksualisere pigekroppe. Og her synes man også, at det er fedt, at der er kendte ansigter, som går ind og støtter kampagnen.

»Det er super fedt, at der er nogen, som går ud og åbent støtter op omkring det her budskab. Det er ikke værre, end at det bare er en krop,« lyder det fra Zen Donen, bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark.

»For det er noget vrøvl, når skolen siger, at det kan gå ind og forstyrre undervisningen. Vi er vant til at se billeder af maveskind alle steder, og hvis nogen så har et problem med, at det forstyrrer, så er det dem selv, der skal gå ind og kigge på deres egen reaktion og tage ansvar for den. Det er netop en del af forberedelsen på at blive voksen.«

B.T. har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Sofie Linde og Helle Thorning-Schmidt, men de har ikke ønsket at uddybe deres indspark i debatten eller svaret tilbage på henvendelsen.