»Skilsmissen bliver mere brutal, når man er fyldt 70!«

Filminstruktøren Hella Joof er ved at optage »Happy Ending« - en komedie om at blive ældre og stadigt at have behov for kærlighed og masser af liderlighed tilbage i kroppen.

Birthe Neumann, Kurt Ravn spiller med i Hella Joofs nye film "Happy Ending" som optages pÔøΩ Sydfyn. Her er det Kogtved SÔøΩfarts skole i Svendborg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Børn og hunde - er det ikke sådan man siger?«

Vi er på den tidligere søfartsskole uden for Svendborg. Her er Hella Joof i gang med optagelserne til næste filmkomedie »Happy Ending«. Scenen, der benytter skolens spektakulære udsigt over Svendborgsund som baggrund, ligger i filmens start, hvor hovedkarakteren Peter (spillet af Kurt Ravn) er en succesrig virksomhedsdirektør, der skal til at gå på pension efter en lang karriere - og et langt ægteskab med sin loyale hustru Helle. Det fejres med en reception, hvor den nye mand ved roret i virksomhed holder tale for Peter og Peters hustru, der spilles af Birthe Neumann.

Scenen kompliceres af, at Peters barnebarn i filmen skal løbe ind og kramme sin bedstefar. Det er ikke så nemt, for børn gør nogenlunde som det passer dem foran et kamera, og derfor bruger Kurt Ravn det gamle mundheld om børn og hunde. Det er dog sagt i al mulig afslappet munterhed, da filmholdets professionalisme får forskellige varianter af scenen i kassen på tilfredsstillende vis.

Efter en times optagelser er det tid til frokostpause, og Hella Joof tager en tallerken og sætter sig med Berlingske for at fortælle om filmens tema.

»Kurt og Birthe spiller et ægtepar, der ikke har fået synkroniseret deres fælles tilværelse, og derfor går det op for dem, at de ikke vil det samme i de år der er tilbage i deres liv. Så filmen handler om at blive ældre, og finde ud af at man faktisk har lidt travlt med at nå at få det, man gerne vil have, ud af resten af sit liv,« siger Hella Joof.

Helle glæder sig til, at hendes arbejdsnarkoman af en mand, Peter, endelig skal gå på pension, og har planlagt, hvordan de skal nyde livet og hinanden. Det indbefatter, at de skal på nogle af de mange rejser, som direktøren aldrig fandt tid til. Problemet er, at Peters opfattelse af en god alderdom er en helt anden. Han vil nemlig hellere være vinimportør, og det betyder at Helle og Peter går fra hinanden. Efter 50 års ægteskab skal de nu genopfinde livet hver for sig.

»De er lige skyldige. Ingen af dem har hørt efter i timen, og loddet hvad den anden har mest brug for. Han er ikke parat til at sidde og kigge på fuglebrættet i haven, som han udtrykker det. Hun mener, at hun har fortjent at have ham for sig selv, efter 50 år som hjemmegående husmor og opbakkende hustru. Men selvfølgelig kan han ikke holde op med at arbejde,« siger Hella Joof.

»Happy Ending« er med andre ord en skilsmissefortælling og er baseret på et manuskript af Mette Heeno. Da Berlingske får hovedrolleindehaverne, den 69-årige Kurt Ravn og den 70-årige Birthe Neumann, i tale, viser det sig, at de begge har gjort sig mange af de samme overvejelser om ældrelivet, som deres instruktør giver udtryk for.

»Det er klogt at tale med sin partner om ens ønsker, når man bliver ældre. Det er for sent først at begynde den proces, som egentlig burde være en fast del af ægteskabet, når man går på pension,« siger Birthe Neumann.

Kurt Ravn er mere skeptisk, når det handler om, hvorvidt det er muligt at afværge alle kriser alene ved samtale.

»Det kommer bag på mange mænd, at det kan være svært at gå på pension. Arbejdet er så meget deres identitet. Jeg har en god ven, der blev pensioneret for nylig, og beskrev det som »et helvede«. Hans identitet var røget sig en tur,« siger Kurt Ravn.

Begge er til gengæld enige i, at nutidens ældre er nogle helt andre end dem, de kendte i deres ungdom.

»Når jeg spejler mig i, hvordan min bedstemor levede sit liv, kan jeg kun se en kolossal forskel. Idag er jeg 70, men træffer ikke væsentligt anderledes valg end, da jeg var 40. Og så længe man ikke er begrænset af dårligt helbred, ligger verden lige så åben for dig, som da du var ung,« siger Birthe Neumann.

Hella Joof mener, at de »nye ældre« vil bringe store forandringer med sig - ikke mindst i ældreplejen.

»Jeg sætter min lid til 68erne. Når de kommer brasende ind på de plejehjem, vi har i dag, bliver alt lavet om. Så bliver det rødvin og designermøbler. Den generation, der er gamle nu, er stadig fra før den store velfærdsbølge, og derfor er de stadig taknemmelig for bare at få en rosin, men bare vent at se,« siger Hella Joof.

De nye gamle betragter det også som en selvfølgelighed, at de skal have et aktivt sexliv hele livet, og da Hella Joof snakker om det, inddrager hun pudsigt nok også sig selv i beskrivelsen.

»Vi vil have sex og romantik, og så har vi heldigvis viagra og glidecreme og en god appetit. Vi vil have det godt og vi vil ikke pakkes væk,« siger Hella Joof.

Er du ved at lave en liderlig film om alderdommen? Er du ikke bange for at skræmme unge væk fra biografen?

»Vi vil i hvert fald gerne være med til at tale om ældres sexliv. Så kan det godt være at der er nogle 16-årige, der er blevet slæbt i biografen af deres bedsteforældre, og som vil sidde og få varmt vand i munden og en lille smule brækfonemmelse. Men det er bare fryd på dåse, altså, 16-årige synes, det er for ulækkert bare at tænke på, at deres egne forældres generation har sex,« smiler Hella Joof.

Sexscener tager Kurt Ravn og Birthe Neumann som en del af jobbet, men scenerne var alligevel oppe at vende på de første møder med instruktøren.

»Det er aldrig nemt at lave erotiske scener. For selvom man ikke skulle tro det, har skuespillere også en blufærdighed - i hvert fald nogle af os,« siger Kurt Ravn.

Det beroligede skuespillerne en smule, da Hella Joof forsikrede dem om, at sexscenerne skulle handle om antydningens kunst. Less is more, som instruktøren sagde.

»Hella har god smag, og hun er også selv et blufærdig menneske. Hun vil ikke udsætte os for noget der er grænseoverskridende, og vi skulle ikke gøre noget, bare for at bevise, at vi turde,« siger Birthe Neumann.

»Happy Ending« handler om et ægtepar, der har haft et godt liv, men som ikke har overvejet, om de har de tilstrækkelige redskaber til at holde sammen i deres sensommer. Ret beset er det de samme ting, der kan føre til skilsmisse hos 40-årige, som det, der kan skille 70-årige, mener Hella Joof.

»Det er de samme ting, man skændes om, man har bare været uenige i meget længere tid. Men det har en anden klangbund, når man er i 70erne, fordi man relativt set har mindre tid tilbage, og derfor også har lidt mere travlt. Skilsmissen bliver mere brutal, fordi man ikke har en tid til en udfasningsperiode på to år,« siger Hella Joof.

Nøglen til at have et langt, holdbart ægteskab, finder man først og fremmest hos sig selv, mener Hella Joof.

»Ægteskabet må ikke have forvandlet jer til sådan to halve mennesker, der færdiggør hinandens sætninger. Du skal kunne klare dig, hvis den anden tager alene på yogaferie, og du skal sørge for at have skabt dig et eget liv. Det er nemlig det, som gør, at man er et interessant menneske, som det stadig er dejligt at komme hjem til,« siger Hella Joof.

Det betyder, at man skal give hinanden størst mulig frihed, samtidig med at man lytter til hinandens behov.

»Man udtrykker sin kærlighed på forskellige sprog, som Joan Ørting så smukt siger det. Nogle har brug for at blive rørt meget, andre har mere brug for at blive lyttet til. Andre har brug for, at den anden ordner ting uden først at blive opfordret til det: »Ej, du har skiftet til vinterdæk - tak!« Man må ikke blokere for hinandens drømme, Hvis den anden vil gå caminoen, og ens knæ ikke har det så godt, må man oprigtigt ønske sin partner god tur og vente derhjemme ved rollatoren, og en god bog,« siger Hella Joof.

»Happy Ending« har premiere til næste år.

krl@berlingske.dk