Skidt nyt til Skam-fans: Nu kan serien ikke streames uden for Norge

Den superpopulære norske serie Skam kan ikke streames fra NRK og P3.no udenfor Norge længere.

skam Fold sammen
Læs mere
Foto: pr-foto

København. Flere millioner har fra Limfjorden til Lima fulgt Eva, Noora, Isak og alle de andre gymnasieelever på Hartvig Nissens Gymnasium til tonerne af Kanye West, Adele, Lana Del Rey og flere andre internationale musikeres megahit.

Men der er dårligt nyt til de skambidte fans. Nu kan man nemlig kun se Skam fra NRK og p3.no, hvis man bor i Norge.

- NRK (Norges pendant til DR, red.) har modtaget krav fra IFPI Norge om at geoblokere Skam, så den kun kan ses i Norge. Det krav har vi valgt at eftergive, siger advokat i NRK Kari Anne Lang-Ree til den norske avis Dagbladet.

IFPI er foreningen for de internationale pladeselskaber og er en af musikbranchens rettighedsorganisationer. De sørger blandt andet for, at kunstnere får deres royalties - altså betaling for, at deres musik bliver brugt på radio, film og tv.

Både norske og internationale musikeres hits bruges i Skam, men rettighederne har faktisk kun været gældende for Norge og nordmænd, der rejser eller bor i udlandet. Men Skams succes har været så ekstrem, at IFPI mener, at den oprindelige aftale ikke gælder længere.

- Aftalen, vi har med IFPI, dækker ikke internationale visningsrettigheder. Vi ønsker at have et godt forhold med dem og har taget deres krav alvorligt. NRK vil sætte sig ned med IFPI i næste uge for at se på, hvordan Skam skal publiceres, siger Kari Anne Lang-Ree.

DR har dog købt rettighederne til sæsonerne af serien, og mens sæson et og to har været tilgængelige siden december, kan den tredje sæson ses fra på onsdag på den danske tv-kanal og dens hjemmeside.

/ritzau/FOKUS