Skattekroner forgylder B&W-haller

Det kan være konkurrenceforvridende, når skatteborgerne betaler størstedelen af den gennemgribende renovering af B&W-hallerne før Eurovision, vurderer ekspert. Ejerne afviser, men Statsforvaltningen vil undersøge sagen.

De tidligere B&W-haller er ved at blive renoveret, så de er klar til Eurovision til maj. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vinderen af Eurovision er blevet hyldet 10. maj i de gamle B&W-haller, og DR er trillet bort med sine sendevogne, står ejerne af hallerne tilbage med nogle kæmpemæssige bygninger, der har været igennem en gennemgribende renovering – primært betalt af skatteborgerne.

Herefter kan hallernes ejer, Refshaleøens Ejendomsselskab, REDA – i det omfang det er muligt i forhold til de eksisterende lejemål – konkurrere med steder som Forum, Parken og Falconer Salen om afholdelse af store koncerter og events.

Men det kan stride mod konkurrencelovgivningen, vurderer Peter Vesterdorf, specialist i statsstøtte og seniorrådgiver i advokatfirmaet Publicure.

»Hvis REDA vil konkurrere med andre haller og koncertsteder, efter at deres haller er blevet omfattende renoveret ved brug af offentlige midler, så er det indlysende konkurrenceforvridende,« siger han og uddyber:

»Når en virksomhed får tilført værdier i form af direkte eller indirekte tilskud fra det offentlige, udgør det konkurrenceforvridende statsstøtte, der kan være i strid med EUs statsstøtteregler eller den danske konkurrencelovs forbud mod konkurrenceforvridende offentlig støtte.«

Selskab får kompensation

Det var i sin tid Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Wonderful Copenhagen, der bød ind på at afholde Eurovision i B&W-hallerne. De tre parter vandt opgaven og dannede sammen med REDA selskabet Host City Copenhagen med en fælles projektpulje på knap 35 millioner kroner. Lige nu kæmper selskabet for at blive færdige med forberedelserne og renoveringen af B&W-hallerne inden grandprix-festlighederne.

REDA lagde dengang 5,2 millioner kroner i den samlede projektpulje. Ejendomsselskabet er dog ikke forpligtet til at betale nogen af de uforudsete ekstraomkostninger, som kan dukke op undervejs, som det ofte sker i forbindelse med større renoveringsprojekter. Til gengæld får ejendomsselskabet udbetalt kompensation for mistet husleje, eftersom flere af hallernes aktiviteter og opmagasineringscontainere flyttes væk under Eurovision.

Når hallerne står færdige, kommer de ifølge Martin Bender, administrerende direktør i Host City Copenhagen, til at »fremstå som en perle og en milesten i det danske og københavnske kulturbillede«.

Kan ikke bare byde

Christian Herskind, der er administrerende direktør i REDA, fortæller, at B&W-hallerne og området på Refshaleøen i fremtiden skal være et kultur- og fritidssted for københavnerne. Han åbner derfor for, at ejendomsselskabet gerne vil lægge hus til endnu et Eurovision eller andre store events.

»Vi håber, at ikke bare danskerne, men europæerne i endnu højere grad vil bruge Refshaleøen, når Eurovision er færdigt. Her er i forvejen store koncerter. Vi har en masse aktiviteter og faciliteter, og brugen af dem vil kun blive yderligt intensiveret,« siger Christian Herskind og tilføjer:

»Nu bliver der for eksempel lagt noget pæn belægning omkring stedet, og den bliver jo ikke pillet op igen, når Eurovision er færdig.«

Christian Herskind pointerer dog, at selv om REDA ejer B&W-hallerne, så kan ejendomsselskabet ikke bare gå ud og byde på store events. Blandt andet opmagasinerer Det Kongelige Teater sine rekvisitter i store containere i hallerne, og de ville i mellemtiden være nødt til at finde et andet sted at være, hvis de ønsker at lave aftale om, at deres lejemål kan huse andre events.

God forretning

Ifølge Peter Vesterdorf er konkurrencemyndighederne forpligtede til at gribe ind, hvis »forholdet har karakter af at være konkurrenceforvridende«. Hvis myndighederne vurderer, at der er sket en overtrædelse af EUs eller af den danske konkurrencelovgivning, kan REDA blive nødt til at tilbagebetale den værdiforøgelse, som hallerne har været igennem.

Niels Rytter, der er ekspert i konkurrencerådgivning og tidligere chef i Konkurrencestyrelsen, mener, at Københavns Kommune og Region Hovedstaden kan have dummet sig i aftalen med REDA.

»REDA har lavet en rigtig god forretning. De får en kæmpe værdiforøgelse for de 5,2 millioner kroner, som de lægger i projektselskabet,« siger Niels Rytter, som dog ikke vurderer, at der er sket nogen overtrædelse af konkurrencelovgivningen.

Ifølge kontorchef Hanne Villumsen fra tilsynskontoret i Statsforvaltningen vil man nu undersøge, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag vedrørende kommune- og regionstilskud til ombygningen af hallerne.

Herefter vil tilsynet inden for cirka 14 dage kunne give en tilbagemelding om, hvorvidt der er grundlag for at undersøge sagen nærmere.

»Jeg glæder mig over, at vi får Eurovision til København. Hvis juraen så viser, at der ikke må afholdes efterfølgende arrangementer, så må ejeren selvfølgelig ikke det,« siger Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), men henviser i øvrigt til Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Lars Berg Dueholm (LA), der er medlem af økonomiudvalget i Københavns Kommune, vil ikke vurdere, hvorvidt der er tale om statsstøtte eller ej.

»Men kommunen må ikke gå ud og give noget væk gratis. At man istandsætter en ejendom, som ejeren bagefter bruger til at tjene penge på, er en højst besynderlig måde at omgås skattepenge på,« siger han og tilføjer:

»Det er jo hverken første eller sandsynligvis sidste gang, at Københavns Kommune dummer sig i forhold til skattepengene. For eksempel i Farvergade-sagen, hvor ledige kunne komme i aktivering hjemme hos sig selv. Det er ofte, når der er tale om et projekt drevet af politisk kærlighed, at man er ligeglad med alle mellemregninger. Så tæller kun resultatet. Man har være så forhippet på at få Eurovision til København, at man simpelthen ikke bare har bøjet juraen, men knækket den.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen. Men Yildiz Akdogan, politisk ordfører og medlem af økonomiudvalget for Socialdemokraterne i Københavns Kommune, fortæller, at hvis Eurovision havde været afholdt et andet sted, så skulle der måske også dér have været udført forbedringer og tilpasninger til det store show.

»Jeg kan ikke vurdere, om det er konkurrenceforvridende. Jeg forholder mig til det budget, som Københavns Kommune har bevilliget. For mig er det vigtigt, at vi får et vellykket arrangement og en stor folkefest,« siger Yildiz Akdogan.