Skarp kritik af Claes Bang-film: Kunne man forestille sig, at han hoppede i kanen med en 76-årig kvinde?

Danske Claes Bang kæmper med en underskrevet rolle og opstyltede replikker i en film noir, der er mere beige end sort. At der samtidig er en underlig casting på kvindesiden, gør det ikke bedre.

Claes Bang spiller i »Picture of Lies« blandt andet over for en herligt væmmelig Mick Jagger (tv.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Claes Bang i 2017 spillede hovedrollen i Ruben Östlunds prisvindende »The Square«, har han tilsyneladende kun lige været sporadisk hjemme i Danmark for at tømme postkassen og så stæset afsted til udlandet igen. Ikke færre end tre tv-serier og ti film er det blevet til. En af dem er »Picture of Lies«, der har haft en lidt underlig skæbne.

Den blev først vist på en række filmfestivaler i 2019, fik premiere i USA i begyndelsen af 2020 og skulle så have haft biografpremiere i efteråret 2020 i Danmark. Så kom det-der-du-ved-nok i vejen, premieren blev udskudt, og nu bliver den altså udsendt direkte som streamingfilm.

Det ville være dejligt, hvis man kunne sige, at »Picture of Lies« var ventetiden værd. Det er den bare ikke. Heller ikke selvom den tematisk minder om netop »The Square«.

Uinteressante hemmeligheder

Claes Bang spiller den selvfede kunstkritiker James Figueras, der bor i Milano og vist nok har været mere højt på strå, end han er nu. Under et foredrag møder han amerikanske Berenice (spillet af Elizabeth Debicki), og de ryger straks i seng sammen, uden at man helt kan gennemskue hvorfor.

Men: Berenice er fuld af hemmeligheder, er hun. Altså uden at de hemmeligheder egentlig viser sig at være særligt interessante og i øvrigt ikke rigtigt har nogen betydning for handlingen. Måske handler det mest om, at manuskriptforfatteren har tænkt: »Så skal der også være sådan en femme fatale, det er altid fedt« og så har glemt at overveje, hvilken rolle benævnte femme fatale skulle spille i fortællingen.

Claes Bang er aktuel med filmen »Picture of Lies«, hvori han spiller over for Donald Sutherland, Mick Jagger og Elizabeth Debicki. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix.

Anyway: Nu, hvor de har kendt hinanden i flere timer, inviterer James Berenice på weekendtur til Comosøen, hvilket hun selvfølgelig siger ja til. De skal besøge en stenrig og excentrisk kunstsamler – som minsandten er fuld af lumske planer. I hans gæstehus bor nemlig den om muligt endnu mere excentriske kunstner Jerome Debney. Han har arbejdsværelset fuldt af malerier, men fordi han er kunstner-excentrisk, gider han ikke at vise dem til nogen. James får så til opgave at få fat i et maleri for enhver pris.

Sløv satire

Det kunne sagtens have endt med en iskold film noir eller en spændende kupfilm eller endog en sylespids satire over kunstverdenen, men ender med ikke rigtigt at være andet end en flok mennesker, der går rundt og floskler ad hinanden – Claes Bangs karakter siger simpelthen: »Women can’t understand the allure of solitude. Art is my only mistress.«

Og så siger og gør de ting, som man ikke rigtigt forstår, hvorfor de siger og gør. Film, der overforklarer alting, er ikke interessante, men det samme gælder altså også film, hvor man slet ikke gør noget forsøg på at tegne karaktererne og deres motiver op. Især når det er utrolig forudsigeligt, hvad der sker den sidste halve time, og hele affæren generelt minder om katten-efter-musen, hvor hverken katten eller musen rigtigt gider at være med i legen.

Claes Bang (i midten) er oppe mod store stjerner som Mick Jagger (th.) og Donald Sutherland – desværre i en temmelig underfrankeret rolle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Hvis man i øvrigt er træt af Hollywoods tendens med at caste purunge kvinder som love interest til ældre mænd, kan man også godt blive lidt tung i hovedet over 30-årige Elizabeth Debicki, der efter tre halvkække bemærkninger fra 53-årige Claes Bang bliver helt vild i varmen. Ikke at der nødvendigvis er noget galt med 23 års aldersforskel. Det er bare svært at forestille sig samme film, hvor Claes Bang hoppede i kanen med en 76-årig kvinde.

Et af de få lyspunkter i den ellers prætentiøse bagatel er Mick Jagger, der ved siden af sit fuldtidsarbejde i Rolling Stones kun sporadisk spiller skuespil, men er herligt væmmelig som den moralsk anløbne kunsthandler Joseph Cassidy.

»Picture of Lies«. Drama, 99 minutter. Instruktion: Giuseppe Capotondi. Manus: Scott B. Smith. Med: Claes Bang, Elizabeth Debicki, Mick Jagger, Donald Sutherland m.fl. Kan lejes fra 22. marts.