Skanderborg fester på første klasse

Anti-discount er nøgleordet på Danmarks Smukkeste Festival, hvor gæsterne gerne smider tusindvis af kroner for at have strøm og lys i teltet, spise hummere, drikke årgangswhisky og restituere i wellnessområdets massagestole.

Ikke noget med smat og søle. Linda Bielefeldt (tv.), Charlotte Jakobsgaard, Daniel Kjær Riis og Dan Eriksen var blandt de 121 gæster på Danmarks Smukkeste Festival, som i går indtog deres beboelige øldåser med indbygget køleskab, aircondition, lys og dobbeltseng. Så er der dømt festival i luksusklassen. Fold sammen
Læs mere

Mellem søbredden og bøgeskoven på Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg tårner 121 gigantiske beboelige øldåser – hver næsten fire meter høje – sig op over vrimlen af småtelte. Dåserne er indrettet med køleskab, aircondition og lys samt en hems med en dobbeltseng. Ved festivalens start i går blev de indtaget af de gæster, som foretrækker at bo på første klasse under festlighederne – og som gerne betaler 3.300 kroner for det. En af dem er den 34-årige skanderborgenser Jimmy Andersen, der for en uge har vendt sit job som afrusningspædagog ryggen for at feste i bøgeskoven.

»Jeg har deltaget i festivalen i 30 år, og for mig er det et af årets højdepunkter. Jeg har ikke noget imod at bruge mange penge på den,« siger Jimmy Andersen, som ud over billet og overnatning typisk lægger 10.000-12.000 kr. i festivalens boder og barer i løbet af ugen.

Quiz: Hvor godt kender du Skanderborg? - vind designskål

»Jeg er blevet lidt mere komfortabel med årene og er blevet træt af, når det regner ind i teltet. Så i år prøver jeg den luksuriøse udgave,« siger han.

Jimmy Andersen er langtfra den eneste festivalgæst, som dropper de halvsmadrede telte, dåseleverpostejen og de lunkne øl for at holde festival-de-luxe. I år har 4.700 gæster købt et opslået telt i stedet for selv at medbringe et, og efterspørgslen på kvalitetsmad- og drikkevarer er også stor: Køerne er lange foran bøgeskovens boder og barer, der tilbyder alt fra champagnebrunch, sushi, tapas og hummere til whisky, dyre rødvine og årgangsøl.

Luksus for alle pengene

Festivalen brander sig meget bevidst på at være luksuriøs, fortæller talsmand Poul Martin Bonde:

»Vi vil gerne være en luksusfestival og en anti-discountfestival, hvor vi kombinerer naturen med forskellige luksusgoder og sjove opfindelser. Det er hverken billigt at afholde festival på den måde eller at deltage i den.«

Sidste år lagde hver af pladsens knap 48.000 festivalgæster i gennemsnit 2.839 kr. i boderne og butikkerne på og omkring festivalen, viser en rapport fra analysefirmaet InfoCollect. 74 procent af deltagerne mente, at de »i høj grad« eller »i meget høj« grad fik noget for pengene.

Poul Martin Bonde fortæller, at mange gæster bruger festivalen som en uges mental afslapning og anti-dagligdag i stedet for eksempelvis at rejse en uge på charterferie.

»Og de betaler gerne de samme penge for det,« siger han.

Et af de steder, hvor man kan købe sig til total luksus og afslapning, er ved BadeAndStalten nær søbredden. 12 badekar og tre massagebrikse er stillet op i vandkanten mellem en mindre hær af store, gule badeænder, der fungerer som champagnekølere. Her tilbyder en gruppe unge kvinder i hvide kitler og med brede smil på læberne ansigtsbehandling, massage og aromabade til at dulme de ømme muskler og fjerne det værste festivalstøv.

»Jeg ser så meget frem til at hoppe i de der kar hver morgen og få vasket sveden og mudderet væk,« siger den 42-årige coach Inge Holm, der iført lyserøde, mudderplettede gummistøvler nyder et glas champagne ved søbredden.

»Engang kunne jeg feste en hel uge uden bad. Men på mine gamle dage er jeg blevet et luksusdyr,« indrømmer hun.

Quiz: Hvor godt kender du Skanderborg? - vind designskål