Skal Oscarfesten aflyses af respekt for Weinsteins ofre?

Hvordan skal Oscaraftenen markere, at Hollywood står i midten af den værste imagekrise nogensinde? Allerede nu foreligger flere forslag til, hvordan ceremonien skal ære ofrene for sexovergreb i filmbyen.

Harvey Weinstein til oscaruddeling den 2. marts 2014. Siden oktober er den tidligere så magtfulde filmmogul blevet reduceret til en paria i Hollywood. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

Det er bestemt ikke, fordi politik i den brandbare afdeling tidligere har været fraværende fra den årlige oscaruddeling. Sidste år og forrige år gik følelserne højt, da oscaruddelingen kom til at handle om, hvorfor der ikke var flere sorte amerikanere blandt prismodtagerne.

Siden er Hollywood imidlertid blevet ramt af årtiets største skandale, og det på grund af filmproducenten Harvey Weinstein, der måske mere end nogen anden i filmbyen er blevet forbundet med oscarpriserne, der til næste år bliver afviklet den 4. marts. Det rejser spørgsmålet om, hvordan prisceremonien, der transmitteres til hundreder af millioner tv-seere verden over, skal forholde sig til skandalen. Mediestormen mod Weinstein begyndte i oktober, da The New York Times og The New Yorker trykte talrige vidnesbyrd fra kvinder i filmindustrien, der rettede anklager mod Harvey Weinstein for overgreb. Siden er andre instruktører og skuespillere blevet beskyldt for tilsvarende overgreb, og der kommer stadig nye anklager fra ofre, i filmbranchens medier og på de sociale platforme.

Harvey Weinstein, der indtil videre har afvist anklagerne, har i mange år været hyppigt nævnt i forbindelse med oscaruddelingerne, ligesom han har været et prominent medlem af Oscarakademiet, hvorfra han dog er for længst blevet smidt ud. Det skyldes, at han har stået bag de mest aggressive kampagner for at hive priser hjem til sine film – de oscarpriser, der kan have afgørende betydning for, hvordan filmene klarer sig i biograferne, og de roller, skuespillerne efterfølgende kan skaffe sig.

Harvey Weinsteins politiske tæft i disse kampagner har nærmest været legendarisk. Som reklame for sit selskabs oscarkandidat »Philomena«, der handler om en kvinde, der af katolske nonner bliver tvunget til at bortadoptere sit barn, fik han arrangeret et møde med selveste Paven og den virkelige Philomena Lee som optakt til uddelingen i 2013. I sine kampagne-annoncer for filmen »The Imitation Game«, der handler om den retsforfulgte homoseksuelle matematiker Alan Turing, opfordrede han den britiske regering til at give tusinder af dømte homoseksuelle fra krigsårene moralsk oprejsning. Alt sammen, siger onde tunger, for at skaffe sine film den spalteplads, han syntes, de fortjente.        

Men denne gang er Harvey Weinstein selv anstødsstenen, og selvom der er rejst adskillige retssager, og filmproducentens skyld ikke er retsligt afklaret, er der allerede blevet stillet flere forslag til, hvordan ofrene skal få anerkendelse fra oscarceremoniens scene.          

Det mest vidtgående forslag stammer fra kommentatoren på The New York Post Kyle Smith, der ganske enkelt foreslår, at man skal aflyse ceremonien ud af respekt for ofrene. Det er skrevet halvt i spøg, men hans argumenter for at gøre det er overbevisende, idet pinlighederne står i kø for at komme til.

En stor del af de amerikanske stjerner, der vil komme på scenen, vil nemlig være mistænkt for ikke at have gjort tilstrækkeligt for at stoppe Weinsteins overgreb. Det gælder mandlige stjerner som Quentin Tarantino, George Clooney og Matt Damon, der alle har skabt karrierer i film af Weinsteins filmselskab. Har man ikke et direkte ansvar, vil såvel kvinder som mænd ikke desto mindre føle et pres for at påtale filmbranchen for dens uretfærdigheder.

»Hvis nogle tier, vil de fremstå som nogle, der samtykker,« skriver Kyle Smith i sin kommentar, der opfordrer Hollywoods aktører til at bruge lejligheden til at afholde en privat »forsoningsdag«.

Et er sikkert: Oscarakademiet vil ikke kunne slippe af sted med slet ikke at omtale Weinstein-skandalen, dertil er den for stor, og det kan heller ikke komme på tale at behandle den med standup-jokes, sådan som kampagnen for flere sorte faktisk blev (af den sorte oscarvært Chris Rock). Det forsøgte oscarværten Seth MacFarlane allerede i 2013 (da Weinsteins opførsel stadig kun var en halvoffentlig hemmelighed), og han har mange gange måttet undskylde sin joke. Emnet er ganske enkelt for følelsesladet og svært.

Diskussionen om, hvordan oscarceremonien skal forløbe i lyset af Weinstein-skandalen, er selvsagt en petitesse i forhold til selve anklagerne, og branchebladet The Hollywood Reporter har også påpeget et andet misforhold. Oscarakademiet har smidt Harvey Weinstein ud af sine rækker men tæller stadig instruktøren Roman Polanski og skuespilleren Stephen Collins, der begge har indrømmet ulovlige seksuelle forhold. Selv den stærkt skandaliserede TV-komiker Bill Cosby er stadig medlem.

På The New York Times, der var med til at starte Weinstein-afsløringerne, foreslår Cara Buckley i sin kommentar, at ceremonien bringer så mange af skandalens kvinder på scenen som muligt, så de kan blive æret i en mægtig hyldest.

»Weinstein er måske en død mand for Hollywood, men hans ofre lever. Lad os få dem på scenen,« skriver Cara Buckley.