Skaberen af »Downton Abbey« vender tilbage med ny historisk TV-serie

Julian Fellowes, der stod bag kæmpesuccesen »Downton Abbey«, vender næste år tilbage med ny TV-serie – denne gang på den anden side af Atlanten.

Lady Mary Crawley og Matthew Crawley i »Downton Abbey« spillet af Michelle Dockery og Dan Stevens. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kæmpe formuer, der hurtigt kan forsvinde, rivaliserende velhaverfamilier og forholdet mellem rige og fattige i New York i slutningen af 1800-tallet. Det er nogle af temaerne i en ny TV-serie, »The Gilded Age«, som er skabt af manden bag TV-serien »Downton Abbey«, Julian Fellowes. Serien får premiere næste år på den amerikanske TV-kanal NBC, der har bestilt ti episoder, og Julian Fellowes har i tidligere interview antydet, at nogle af »Downton Abbey«-figurerne måske vil optræde i den nye serie.

»The Gilded Age« kan oversættes til den forgyldte æra. Det var en periode i amerikansk historie fra omkring 1870 til 1900, hvor USA undergik kæmpe forandringer og gik fra at være et traditionelt landbrugsland til en industrialiseret moderne nation, hvor størrelsen på byer og bybefolkningen voksede eksplosivt.

TV-serien »The Gilded Age« foregår i 1882 i New York i en tid med store sociale omvæltninger og følger den unge Marion Brook, datter af en konservativ familie, mens hun infiltrerer en rig nabofamilie, der består af en skruppelløs jernbanemagnat, George Russell, hans søn og hans kone. Familien er nyrig og bliver ikke accepteret af New Yorks elite, der blandt andet består af familierne Vanderbilt og Astor, som også i virkeligheden var prominente familier i den forgyldte æra. Cornelius Vanderbilt skabte sin formue ved at opbygge et shipping- og jernbaneimperium og var ved sin død i 1877 den rigeste mand i USA, mens Astor-familiens rigdomme stammede fra John Jacob Astors pelshandel og senere ejendomsinvesteringer i New York.

Maggie Smith i rollen som Violet, enkegrevinde af Grantham, i »Downton Abbey«. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / TMC - NBC UNIVERSAL.

I et interview med den britiske avis The Guardian sidste år fortalte Julian Fellowes, at han blandt andet lod sig inspirere til »The Gilded Age« af Caroline Astor (1830-1908), der var gift med John Jacob Astors barnebarn.

»Caroline Astor kom fra en gammel familie af 1700-tals-nybyggere, og hun følte, at det gav hende ret til at bestemme, hvem der var inde og ude. Hun forstod, at New Yorks socialklasse var ved at udvide sig, og at der ikke var plads til to rivaliserende klasser ved siden af hinanden. Hun var meget magtfuld,« siger Julian Fellowes, der også lod sig inspirere af den amerikanske forfatter Edith Wharton (1862-1937).

»Jeg opdagede Edith Wharton ret sent i livet. Jeg var i 40erne, da jeg først læste hendes bøger og blev fan. (...) Hun udforsker en periode, hvor to strømme krydsede hinanden i New York: Den gamle landadels sønner var den dominerende sociale klasse. De boede i mellemstore, simple huse ved Washington Square, men efter den amerikanske borgerkrig kom der andre mennesker med en strøm af penge, som besluttede sig for at bruge deres formuer i New York og bygge store paladser på Fifth Avenue og Park Avenue, som blev en fantastisk boulevard i New York. Går man op til de 80. og 90. gader, kan man stadig se disse paladser. Der opstod en stor kamp mellem disse to sociale grupper.«

Julian Fellowes vandt i 2002 en Oscar for bedste originale manuskript for filmen »Gosford Park«, og »Downton Abbey«, der varede i seks sæsoner fra 2010-2015, vandt tre Golden Globes og 15 Emmy-priser.

»Julian Fellowes har en unik evne til at skabe komplekse figurer og forhold med fantastisk baggrundsscener,« siger Jennifer Salke, chef for NBC Entertainment. »Det er et afhængighedsskabende nyt univers med fantastiske mennesker skrevet i den stil, som Julian Fellowes er kendt for, med intelligent humor og følelsesmæssig genklang.«

»Downton Abbey« handlede om den aristokratiske engelske Crawley-familie og dens tjenere og foregik i begyndelsen af det 20. århundrede. Serien blev så populær, fordi den var en meget velproduceret historisk fortælling om en gammel verden, der bliver redefineret, fortæller Helle Kannik Haastrup, ph.d. i medievidenskab og lektor ved Københavns Universitet.

»»Downton Abbey« er en herskab og tjenestefolk-fortælling. Den kombinerer en forsigtig kritik af overklassen med en stor fascination af, hvordan det var dengang. »Downton Abbey« lægger sig meget tæt på sæbeopera-genren, som vi kender det fra familesagaerne »Dallas« eller »Dollars« med fokus på følelser og intimsfæren ofte på tværs af klasseskel. Den er et melodrama sat i en historisk ramme. Serien har et stærkt nostalgisk præg og er uhyre velproduceret,« siger hun. »NBC er klar til at poste penge i Julian Fellowes’ nye projekt, fordi han har lavet noget så succesfuldt. Han er interessant, fordi han har stået i spidsen for »Downton Abbey« i seks sæsoner og har produceret en TV-serie af god kvalitet med bred appel, som havde gennemslagskraft i både USA og Europa.«

Det vides endnu ikke, om nogle af figurerne fra »Downton Abbey« vil gå igen i »The Gilded Age«, der foregår 30 år før, handlingen i »Downton Abbey« begynder. I et interview med den britiske avis Daily Mail antydede Julian Fellowes i 2015, at seerne måske kan opleve et gensyn med en yngre version af enkegrevinde Violet Crawley, der i »Donwton Abbey« blev spillet af Maggie Smith.

»Robert Grantham ville være i begyndelsen af teenageårene, Cora ville være et barn. En ung Violet kunne optræde,« sagde Julian Fellowes med henvisning til enkegrevinden, hendes søn Robert og amerikanskfødte svigerdatter Cora.

DR, der sendte »Downton Abbey« i Danmark, oplyser, at man synes, den nye serie lyder interessant, og at DR er i dialog med NBC om mulighederne for at købe den. DR har endnu ingen konkrete oplysninger om, hvornår den eventuelt ville komme til Danmark.