»Skål for dansk film!«

Oscarjagt. Det var en meget glad Thomas Vinterberg, der mødte op på Zentropa torsdag eftermiddag for at fejre sin Oscar-nominering.

Jagtens« instruktør, Thomas Vinterberg, ankommer til Zentropa i højt humør sammen med kone og barn. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag klokken 14.30 blev lyset slukket, de store, mørkegrønne gardiner rullet for og lyden til storskærmen skruet op på Zentropa i Avedøre. En stilhed bredte sig i lokalet, da formanden for Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Cheryl Boone Isaacs og skuespilleren Chris Hemsworth trådte frem på scenen for at annoncere de nominerede til årets Oscaruddeling.

Først var der klapsalve, da den danske dokumentarfilm blev nomineret til bedste dokumentarfilm. Derefter gik kun få sekunder, det var tid til at få sat navn på den kategori, alle i rummet ventede på: Bedste udenlandske film. Og snart blev jublen større. Peter Aalbæk og producer på »Jagten« Sisse Graum Jørgensen gav hinanden et stort kram. Thomas Vinterberg selv så annonceringen hjemme sammen med sin hustru, men tog med det samme ud på Zentropa for at fejre med de andre.

Det er fjerde gang, Sisse Graum Jørgensen er producer på en Oscarnomineret film. Hun har både produceret »Hævnen«, »En Kongelig Affære« og »Efter Brylluppet«. Men selvom det er fjerde gang, har nervøsiteten ikke været mindre.

»Det bliver ikke mindre nervepirrende. Slet ikke. Det er en euforisk oplevelse hver gang. Det er en ære at være blandt de sidste fem og blive valgt ud blandt så mange landes bidrag,« siger Sisse Graum Jørgensen.

Mens forsamlingen ventede på Thomas Vinterberg, blev der skænket champagne i glas og sat kransekage frem.

Hoppede af glæde

Efter lidt ventetid kommer Thomas Vinterberg gående mod Zentropas hovedindgang. Ved sin side har han sin kone og yngste barn. Der var ingen tvivl om, at det var en glad Thomas Vinterberg, der kom for at møde pressen. Ude på parkeringspladsen lavede han et kækt hop.

»Jeg var nervøs. Jeg så nedtællingen og alle jer i fjernsynet derhjemme. Så jeg blev nervøs. Men det var en stor lettelse og en kæmpe glæde selvfølgelig,« siger Thomas Vinterberg.

Der gik ikke mange sekunder fra han trådte ind ad døren, til han fik serveret et glas champagne. Nu var fejringen i gang.

»Det betyder noget for mig, at vores film rejser så langt, og at mennesker på den anden side af oceanet bliver rørt over vores lille danske værk. Jeg er så stolt på Danmarks vegne. Den her film kunne aldrig være finansieret andre steder. En film med de her temaer og det her emne kan kun lade sig gøre på grund af det danske støttesystem og firmaer som Zentropa,« siger Thomas Vinterberg.

Søgte efter et andet land at optage i

Han fortæller desuden, at han selv og manuskriptforfatteren Tobias Lindholm først undersøgte, om »Jagten« skulle laves i andre lande end Danmark. Blandt andet undersøgte de, om de skulle lave filmen i USA. Den idé blev dog droppet, og de valgte at lave filmen i Danmark. Ifølge Thomas Vinterberg er det ikke helt uden betydning, at »Jagten« har Mads Mikkelsen i hovedrollen.

»Mads Mikkelsen ér den film, og den film ér Mads Mikkelsen. Jeg kan ikke forestille mig den films kvalitet uden ham, for han er så dygtig. Han er også blevet et navn i USA, hvor alle kender ham som Hannibal the Cannibal og fra James Bond. Jeg tror, det er ret afgørende, at folk kan relatere til ham,« siger Thomas Vinterberg.

Herefter begynder fejringen for alvor. Peter Aalbæk holder en kort tale.

»Vi må ikke glemme, at både »The Act of Killing« og »Helium« også er nominerede. For cirka 1.000 år siden drog vi også over havet på ekspedition. Skål for dansk film. Ikke så meget pjat,« siger Peter Aalbæk.

»Nu er vi i gang med at fejre med boblerne, og så må vi se, hvor længe det fortsætter,« siger Thomas Vinterberg.

I alt tre danske nomineringer

Foruden »Jagten« er også den danske dokumentarfilm »The Act of Killing« nomineret. Også den danske kortfilm »Helium« om et dødeligt sygt barn, der skaber et bånd til hospitalets rengøringsmand er nomineret i kortfilmskategorien.

Nu skal Akademiets medlemmer i gang med at se film, før de skal stemme.