Sjælden Beatles-optagelse på auktion

... men trods en mindstepris på ca. 175.000 kroner tyder flere ting på, at der er tale om et falsum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er måske den mest berømte anekdote i rockhistorien. Den om pladeselskabsmanden på Decca Records, der i 1962 modtog et demobånd fra fire unge fyre, der kaldte sig The Beatles, men afviste gruppens manager, Brian Epstein, med den generelle betragtning, at "guitargrupper er på vej ud" og med den specifikke vurdering af The Beatles, at de "ikke har nogen fremtid i show business."

Nu tilbyder auktionshuset The Fame Bureau i London et bånd, der angiveligt skulle være en "første generations kopi" af netop det berømte demobånd. Båndet indeholder i alt ti covernumre af bl.a. Chuck Berry og Barrett Strong, og så er det The Beatles' oprindelige trommeslager, Pete Best, der sidder bag gryderne i stedet for Ringo Starr.

Optagelserne har længe været tilgængelige som piratkopier og på internettet, men det er naturligvis et scoop, hvis man kan få en optagelse, der som en back-up til det oprindelige masterbånd er så tæt på hestens egen mund som muligt - hvorfor startprisen på auktionen da også er på 30.000 dollar.

Spørgsmålet er bare, om optagelsen er ægte, hvilket der allerede er sået tvivl om. Optagelsen er bl.a. blevet Dolby-støjreduceret - med firmaet Dolby blev først stiftet i 1965. Samtidig peger et matrix-nummer på båndet på en mulig forbindelse til en 1982-udgivelse af musikken, som Pete Best reklamerede for.

Pete Best kom med i The Beatles i august 1960, da de spillede eight days a week i Hamburg, men blev smidt ud to år senere og erstattet af Ringo Starr.

Båndet fandt senere frem til pladeselskabet Parlophone under EMI. Her kunne produceren George Martin godt se muligheder i musikken - og resten er som bekendt historie...

Herunder: Her kan du høre en af sangene fra demobåndet med The Beatles - på opfordring af deres manager, Brian Epstein, indspillede de også nogle "blødere" sange, bl.a. den mexicanske klassiker "Besame Mucho" fra 1940.