»Sig pyt« siger Pia Kjærsgaard til Lise Rønne: Kvinder skal droppe #MeToo-amok og offervejen

Pia Kjærsgaard blander sig i debatten om kønnet sprogbrug i nyt debatindlæg i Politiken. Politikeren opfordrer TV-værten Lise Rønne til at sige pyt, og kvinder generelt til ikke at gå »#MeToo-amok eller gå offervejen«

Pia Kjærsgaard opfordrer i et nyt debatindlæg i Politiken TV-værten Lise Rønne til at sige pyt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En anmeldelse i Politiken af DR-programmet »Helt Lyrisk«, hvor Lise Rønne er vært, fik i sidste uge tv-værten til at råbe op i et debatindlæg om sprogbruget i anmeldelsen, som hun mener taler fornedrende til kvinder.

I debatindlægget langer hun ud efter Politikens ledelse på grund af anmeldelsen, som Politikens Bo Tao Michaëlis skrev i slutningen af november, hvor der blandt andet står, at: »den i andre sammenhænge ferme værtinde Lise Rønne vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil.«

Pia Kjærsgaard

»Vi kvinder skal ikke gå hverken #MeToo-amok eller gå offervejen. Vi kan levere, og det gør Lise Rønne. Så »pyt« med en kæk anmelder, der mener for meget og nok ved for lidt.«


Lise Rønne mener, at Politikens ledelse svigter, når den tilsyneladende ikke tager stilling til, hvad der rammer avisens spalter i dens kommenterende formater. Anmelderens beskrivelse af hende er ifølge værten et af mange eksempler på, at kvinder og mænd ikke behandles på lige fod i samfundet.

»Bo Tao Michaëlis er interesseret i at bruge det effektive ord vimse, fordi det er ladet med et hav af konnotationer, som ingen af os gider at forbindes med,« skriver Lise Rønne blandt andet.

Debatindlægget har nu fået Pia Kjærsgaard (DF) til at reagere. I et nyt debatindlæg, også i Politiken, maner hun til ro. Hun mener, at Lise Rønne og andre – både mænd og kvinder – skal blive bedre til at sige pyt, og at hun ser en tendens i at den politiske korrekthed, nu kommer helt ned på valget af bestemte ord.

»Der er en tendens til politisk korrekthed på ordniveau. Selvfølgelig skal vi vælge vores ord med omhu og i respekt for vores medmennesker. Men vi skal passe på, at det hele ikke bliver stift, mekanisk og så dræbende kedeligt til sidst,« skriver Pia Kjærsgaard.

72-årige Pia Kjærsgaard (DF) mener, at både mænd og kvinder skal kunne sige pyt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Pia Kjærsgaard mener, at man ikke skal hæfte sig ved anmelderes ord, og at Lise Rønne med sin kompetence bør lade det fare.

»Vi kvinder skal ikke gå hverken #MeToo-amok eller gå offervejen. Vi kan levere, og det gør Lise Rønne. Så »pyt« med en kæk anmelder, der mener for meget og nok ved for lidt,« skriver Pia Kjærsgaard.

Bølgegang i barmen

Herefter bevæger Pia Kjærsgaard sig over i et andet emne, der også vedrører et kønsspecifikt tema, nemlig tøjvalget hos TV-værter. Her mener hun, at nogle bestemte valg af påklædning – hos begge køn – kan fjerne opmærksomheden fra det, der er relevant.

»Meget høje stiletter på en studievært er med til at fjerne fokus fra det, værten siger og gør. Sådan er det. Akkurat som et spraglet slips med fasaner eller brandbiler på en mandlig studievært gør. Stiletter til fest kan være tårnhøje og sylespidse – til arbejdsbrug lidt lavere. Hvad nogen har på, må de jo selv om. Men altså: Vi kvinder ved godt, at nedringet bølgegang i barmen, lårkort og høje stiletter giver opmærksomhed på netop de ting,« skiver Pia Kjærsgaard i Politiken.

Pia Kjærsgård mener altså at begge køn skal lægge krænkelsesparatheden fra sig, og blive bedre til at sige pyt.

»Mand som kvinde skal vi kunne tage og give af et godt hjerte. Og det er klart, at det så til tider vil kamme lidt over. Noget, der i de fleste situationer kan klares med et »pyt«,« slutter hun.