Sig hej til Enigma: Her er Københavns nye museum

Restaurant, postkontor og designbutik i ét er åbnet i det nye Post & Tele Museum på Østerbro.

ghgh
Den ikoniske bygning på Trianglen på Østerbro er nu blevet til Enigma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Kramer Schou

I slutningen af 2015 lukkede Post & Tele Museum på Købmagergade 37 for sidste gang. Slut med de mange trapper, caféen på toppen med udsigt over byens tage og farvel til den store børnelegeplads.

Men et farvel til Købmagergade var samtidig et goddag til Østerbro.

Læs også: Bo Bech lukker restaurant

Her er museet nemlig flyttet hen og åbner officielt fredag d. 6. januar kl. 8.00 - og det med gratis boller og kaffe til alle interesserede frem til kl. 12.00, hvorefter normale priser så gælder.

Post & Tele Museum har altså frankeret sig selv og genåbnet museet i det gamle smukke postkontor på hjørnet af Øster Allé og Blegdamsvej. Og samtidig genopfundet det moderne museum samt skiftet navn til Enigma.

Billedserie: Kom med indenfor på Enigma her

Og hvad er så Enigma? Det er nok lettere at stille spørgsmålet - hvad er Enigma ikke?

For der sker virkelig mange ting herinde, og alt er i dynamisk udvikling. Også museet selv, der åbner i seks forskellige etaper, hvis alt går som planen.

»Vi bygger museet om i etaper. Første etape er vores stueetage med spisested, postkontor, museumsbutik og i løbet af første kvartal i 2017 også Borgerservice og Turistinformation. Grundtanken har været at etablere et indendørs torv, hvor vi trækker det offentlige rum inden døre ved at blande museumsfunktioner med borgernære funktioner som postkontor og Borgerservice. Fordi vi belyser kommunikation, er det indlysende, at vi skal drive både postkontor og Borgerservice - begge er aktiviteter, som sikrer kommunikationen mellem mennesker i vores samfund og derfor relevante aktiviteter hos os,« siger museumsdirektør Jane Sandberg.

Fredag 6. januar åbner første etape, som er Torvet, og senere åbner selve udstillingen. Folk, der er kommet i det gamle postkontor, når de skulle stå i kø for at hente pakker og breve, vil nyde synet af de nye lokaler, der har fået en gennemgribende renovering, hvor loftet blandt andet er blevet hævet. Det har givet enormt meget mere luft, og stemningen herinde er også meget mere imødekommende, end man normalt var vant til.

Se også: Sådan ser det nye Enigma ud

Torvet er Enigmas samlingsplads og ganske gratis at benytte. Der er blevet bygget et køkken, som drives af Meyer, og Torvet er således også en restaurant, der tilbyder simreretter til 125 kr. eller måske bare en kaffe, saft eller andet godt fra det kendte Meyer-katalog. Alt herinde er gennemdesignet og ligner en god blanding af et showroom og Louisianas shoppingområde. De høje hylder er nemlig fyldt med alskens moderne varer, der kan købes med hjem - fra hængende kaktusser til keramik.

Se billederne: Sådan så Københavns Lufthavn ud i gamle dage

»Enigma bliver museum for kommunikation, og derfor er det indlysende, at museets cafe bliver et sted, hvor vores gæster taler sammen - hvad enten de kender hinanden i forvejen eller ej. Vi hjælper på vej ved langborde, og fire aftener om ugen serverer vi simreretter med en stor, fælles gryde midt på bordet. Nogle borde vil have særlige temaer, hvor snakken koncentrerer sig om emner, som gæsterne har særlig interesse i, andre dage vil genstande fra museets samling være udstillet i rummet og blive brugt som udgangspunkt for samtaler og debatter,« fortæller Jane Sandberg.

Læs også: Michelin-kok åbner romantisk restaurant med alt godt fra Mellemøsten

Navnet Enigma stammer fra den kode-maskine, nazisterne brugte under anden verdenskrig, og som også står udstillet på Torvet. Enigma betyder gåde, og museet ser det som sin fremmeste opgave at løse gåden om, hvad kommunikation egentlig er - både hvad den var, og hvad den måske bliver til i disse sociale mediers flakkende tid. Det gøres ved at stille de rigtige spørgsmål, og man inviteres som publikum med til at svare ved at deltage i nogle af de mange arrangementer, som Enigma har på plakaten.

Her bliver blandt andet fortalt små lækkerbidskner af historier fra den lille scene, der er godnatlæsning for børnene og meget, meget andet.

Kom ind her: Billedserie fra det nye museum

Hvad: Enigma
Hvor: Øster Alle 1, 2100 København Ø
Hvornår: Mandag-torsdag 11-21, Fredag 8-18, Lørdag-søndag 10-16