Shhhhh. Vi vil ikke tale om politik

Tirsdag aften mødes Ukraine og Rusland i den første semifinale i Eurovision Song Contest. Ukraineren Maria Yaremchuk møder de russiske tvillinger Anastasia og Maria Tolmachevy, og trods uroen i Ukraine undgår parterne al snak om politik.

Tirsdag aften klokken 21.00 mødes Ukraine og Rusland i den første semifinale i Eurovision Song Contest. Den 21-årige ukrainer Maria Yaremchuk, der er blandt favoritterne til at vinde sangkonkurrencen, møder de 17-årige russiske tvillinger Anastasia og Maria Tolmachevy (billedet), der i 2006 vandt juniorudgaven af Eurovision Song Contest. Foto: Eurovision Fold sammen
Læs mere

Mens sammenstødene mellem støttere og modstandere af Rusland i den sydukrainske by Odessa fortsætter med uformindsket styrke, hvor senest mindst 42 personer meldes dræbt i blodige gadekampe natten mellem 2. og 3. maj, er de stridende parter i Eurovision-regi enormt varsomme med at udtale sig om politik.

21-årige Maria Yaremchuk, der er Ukraines store Eurovision-håb og blandt bookmakernes absolutte favorit til at vinde konkurrencen med kærlighedssangen »Tick-Tock«, fortæller, at selv om den politiske situation i hjemlandet har optaget hende, så er »tidspunktet ikke det rette« at fokusere sine kræfter på den politiske uro. I hvert fald ikke under en stor begivenhed som Eurovision.

»Jeg skal koncentrere mig om musikken, om at synge, om at vinde for Ukraine. Jeg vil gerne vise omverdenen, at mit land kan klare sig godt i en stor international sangkonkurrence,« siger Maria Yaremchuk, der ifølge eget udsagn kun er blevet stærkere af konflikten.

»Da konflikten var på sit højeste, havde jeg svært ved at fokusere på mit arbejde. Alle i Ukraine var chokerede og bad om forårets komme. Nu håber jeg, at maj, som er sådan en smuk måned, kan være med til at hele Ukraines knuste hjerte,« siger Maria Yaremchuk, der føler, at hun har sine 46 millioner landsmænd i ryggen, når hun træder op på scenen i B&W Hallerne.

Ingen politik

Rusland, som i år har sendt de 17-årige tvillinger Anastasia og Maria Tolmachevy til København for at repræsentere nationen ved dette års Eurovision, meldte ved deres første pressemøde meget klart ud, at delegationen er kommet til byen »for at synge, ikke for at tale politik«.

Det budskab blev yderligere cementeret ved fredagens pressemøde på Refshaleøen. Tvillingerne, der synger på engelsk, men tilsyneladende ikke forstår en lyd af ordene, havde på ny deres tolk med.

»Jeg vil endnu en gang minde om, at vi hver især er kommet til Eurovision med det formål at repræsentere vores respektive lande gennem musik. Vi er åbne over for alle slags spørgsmål, bare ikke politiske,« lød det fra tolken ved det tyve minutter lange »meet and greet«-pressemøde.

Et spørgsmål fra en russisk journalist, der ville vide, om tvillingerne havde følt nogen form for negativitet fra andre deltagere eller fra arrangørerne, blev sågar afværget af tolken, der gav ordet videre til den bulgarske sanger, sangskriver og producer, Philipp Kirkorov, som er en af Ruslands største popstjerner, og som i 1995 selv deltog ved Eurovision Song Contest.

Iført solbriller, sort skæg og halvlangt sort hår ændrede han emnet og begyndte pludselig at lovprise arrangementet i stedet.

»Pigerne og jeg er ikke kommet for de politiske spørgsmål. Men for musikken og kunsten. Og jeg tror faktisk, at I vil kunne lide min sang, og jeg håber, at publikum og det fantastiske København vil kunne lide disse fantastiske piger,« sagde han, inden han som afsluttende bemærkning betegnede sig selv som en »apolitisk patriot«.

Ingen boykot

Der har igennem Eurovisions historie været en håndfuld eksempler, hvor idéen om en fredelig og venskabelig kappestrid mellem europæiske nationer, der via konkurrencen skulle knytte endnu stærkere kulturelle bånd, har været tæt på at blive visket ud på grund af politiske konflikter, der har spøget i baggrunden. I 1969 nægtede Østrig eksempelvis at deltage på grund af Spaniens diktaturstyre, ligesom Israels debut i Eurovision-sammenhæng i 1973 skabte furore. For det første var Israel ikke en del af Europa, for det andet var det mindre end et år siden, at landet havde været udsat for et terrorangreb under Olympiske Lege i München. Israels deltagelse fik derfor sikkerhedsmæssige konsekvenser for landets deltager Ilanit, der måtte optræde med skudsikker vest under sin optræden, ligesom publikum fik strenge ordrer om ikke at rejse sig op under Israels nationalmelodi, da de ellers risikerede at blive skudt.

DRs chef for Eurovision, Jan Lagermand Lundme, ser helst, at politik og Eurovision bliver holdt adskilt. Han mener ikke, man skal smide Rusland ud af konkurrencen, som der tidligere har været tale om.

»Vi skal for eksempel ikke boykotte Rusland, fordi de har en hård homopolitik. Vi skal tværtimod vise forskelligheden. Hvis vi boykottede lande, ville forståelsen aldrig blive udbedret, og konsekvensen ville være en øget uenighed,« siger Jan Lagermand Lundme.

Heller ikke Jon Ola Sand, executive supervisor for EBU (den europæiske sammenslutning af public service-TV og -radiostationer), der er hovedarrangør af Eurovision, mener, at det er en særlig konstruktiv idé.

»Det vigtigste er at sætte fokus på, at dette er at stort kulturarrangement, som samler os, og ikke et, der splitter os. Ellers ville vi kunne komme i mange situationer, hvor man ville kunne sige, at EBU skulle benytte lejligheden til at straffe et land. Men vi er ikke i den situation, og vi skal heller ikke være det. Det er ikke vores opgave,« har Jon Ola Sand tidligere sagt.

Til gengæld reagerede EBU i 2009 over for Georgien, hvis titel »We Don’t Wanna Put In« efter EBUs opfattelse var for tæt en reference til Ruslands præsident Vladimir Putin, hvorefter landet blev bedt om at ændre teksten. I stedet valgte landet dog at trække sig.

Ukraines Maria Yaremchuk er trods alt fortrøstningsfuld og ser frem til, at konkurrencen for alvor bliver skudt i gang tirsdag klokken 21.00.

»Jeg er rolig og fuld af selvtillid, og nu glæder jeg mig bare til at gå på scenen og fyre den af,« siger den håbefulde ukrainer.